O Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την κλιματική κρίση, τις συνέπειες που επιφέρει στο περιβάλλον και την ανάγκη για δράση

Γνωστό εδώ και χρόνια. Η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει την πόρτα μας, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και της καταστροφής, αλλά τίποτα δεν αλλάζει επί της ουσίας. Έχετε δει εσείς να έχουν ληφθεί δραστικά μέτρα για την μείωση των ρύπων; Έχετε διακρίνει πραγματική ανησυχία για αυτό που έρχεται; Το βέβαιο είναι ότι κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι έρχεται και πως έρχεται, αλλά όλοι συμφωνούν ότι έρχεται κάτι πολύ κακό! Καιγόμαστε κλιματικά, θερμοκρασιακά και κυριολεκτικά!

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας σπάνε το ένα μετά το άλλο

Την Πέμπτη, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στο επίπεδο του εδάφους έφτασε τους 17,23 βαθμούς, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης. Η Τρίτη 4 Ιουλίου ήταν ως τότε η πιο ζεστή μέρα όλων των εποχών παίρνοντας την ..δόξα από τη Δευτέρα 3 του μήνα! Κοινώς σε τρεις ημέρες μέσα σε μια εβδομάδα έσπασαν όλα τα ρεκόρ! Την Τρίτη είχαμε 17,01°C και σπάει διαδοχικά το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92°C, που είχε καταγραφεί στις 14 Αυγούστου 2016 , σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικής Πρόγνωσης της NOAA από το 1979! Μάλιστα στις 8 Ιουνίου, η NOAA είχε ανακοινώσει την επίσημη έλευση του El Niño εκτιμώντας ως πιθανό σενάριο να προκαλέσει νέα ρεκόρ θερμοκρασιών. Η επιστροφή αυτού του μετεωρολογικού φαινομένου στον Ειρηνικό, συνδυάζεται φέτος με την κλιματική αλλαγή και αναμένεται να φέρει πρωτοφανή ζέστη και ήδη το έχουν ζήσει πολλές περιοχές. Θέλετε και συνέχεια; Η “κλιματική αλλαγή βρίσκεται εκτός ελέγχου” προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς η μέση θερμοκρασία του πλανήτη κατέρριψε το ρεκόρ της θερμότερης ημέρας όλων των εποχών για τρίτη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας. Και συνέχισε. “Αν συνεχίσουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που απαιτούνται, πιστεύω ότι πλησιάζουμε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα τελευταία ρεκόρ της θερμοκρασίας» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ακόμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus ανακοίνωσε ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν μακράν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί με μέση θερμοκρασία 16,51 βαθμούς Κελσίου, περισσότερο από μισό βαθμό υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Οι νότιες περιοχές των ΗΠΑ πλήττονται από καύσωνα εδώ και εβδομάδες, ενώ στην Κίνα έσκαγε η άσφαλτος από τον καύσωνα. Η Ισπανία επίσης βιώνει πρωτοφανή ξηρασία. Στην Ευρώπη, η μέση θερμοκρασία αυξάνεται δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη μάλιστα! Παρόλα αυτά η κλιματική αλλαγή έχει και μια ..τρέλα. Γι αυτό και στην Ελλάδα είχαμε πολύ βροχερό και δροσερό Μάη και Ιούνη και ειδικά στα ηπειρωτικά και στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Η ζέστη φέρνει καταστροφικές πυρκαγιές

Η ζέστη φέρνει όμως και καταστροφικές πυρκαγιές ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαμε ακούσει. Τα περασμένα χρόνια κάηκαν απίστευτες εκτάσεις στον Αμαζόνιο. Είχατε όμως ακούσει για πυρκαγιές στον Καναδά; Συνολικά 677 πύρινα μέτωπα καταγράφηκαν στον Καναδά προ ημερών ,εκ των οποίων τα 386 ήταν εκτός ελέγχου. Ήδη έχουν γίνει στάχτη τουλάχιστον 9 εκατομμύρια εκτάρια γης, ξεπερνώντας το ετήσιο ρεκόρ όλων των εποχών που είχε σημειωθεί το 1989. Ακόμα διαβάζουμε στο www.forecastweather.gr ότι από τον Μάιο μέχρι σήμερα, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους περίπου 155.00 άνθρωποι, που θεωρείται ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια στην χώρα. Θέλετε και άλλα τρομερά; Στην Ιταλία πέρσι είχαν αδειάσει τα ποτάμια και βλέπαμε αποκρουστικές εικόνες.Φέτος έχουν στην γείτονα χώρα καταστροφικές πλημμύρες! Οι επιστήμονες έχουν ξεκαθαρίσει ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση της θερμοκρασίας και ζέστη αλλά ταυτόχρονα η ζέστη φέρνει και σε άλλες περιοχές απότομες και καταστροφικές καταιγίδες. Μην ξεχνάτε και τις καταστροφικές φωτιές στην Σιβηρία(!)πρόσφατα αλλά και τα τρελά του καιρού όπου τον Ιούνη αρχές είχαμε και -7 σε περιοχές της Φινλανδίας και λίγο μετά είχαμε και 36 βαθμούς μεσάνυχτα στην Αυστρία! Ο καιρός τρελάθηκε αφού τρελάναμε το κλίμα.

Η φύση επιστρέφει συμπεριφορές

Και η φύση επιστρέφει συμπεριφορές. Μέτρα σοβαρά δεν βλέπω. Στην Ελλάδα έχουν καεί τα πάντα σχεδόν,δεν υπάρχουν και πολλά άλλα να καούν ή να κάψουν…Το θέμα είναι να προφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού ότι απέμεινε. Το επακόλουθο της ακραίας ζέστης που απειλεί με ερημοποίηση στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον πολλές περιοχές και σε πολλές άλλες να αλλάξουν τρόπο ζωής,είναι και η έλλειψη νερού που θα παρατηρηθεί,αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές που ήδη ζούμε. Ηδη είχαμε πριν λίγα χρόνια για τρομερή οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο,ενώ οι πρωτοφανείς πυρκαγιές καταγράφονται σε μέρη που δεν έπιανε ποτέ φωτιά λόγω κρύου ακόμα και το καλοκαίρι,φέρνουν νέα ανησυχία. Μην ξεχνάμε και τον πρόσφατο χαμό με τις πυρκαγιές πρόσφατα και στην Καλιφόρνια. Όλα αυτά φέρνουν και την μόλυνση του αέρα,ενώ έχουμε και την καταστροφή από τις πλημμύρες σε ότι καλλιέργεια απέμεινε. Δείτε πόσο χαλάζι πέφτει φέτος ακόμα και στην χώρα μας,ενώ στην Μεσόγειο αυξάνουν οι ανεμοστρόβιλοι και πλησιάζει η εποχή που θα ζούμε τυφώνες κανονικούς. Η αύξηση επίσης της θερμοκρασίας στην θάλασσα είναι ραγδαία και έχει φέρει ήδη στην χώρα μας και στην Ευρώπη ψάρια που δεν συναντούσες με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλειά μας και το οικοσύστημα. Επίσης όλες αυτές οι καταστροφές φέρνουν πρόβλημα και στην τροφική αλυσίδα και τροφή με αναπόφευκτα την αύξηση των τιμών και ήδη στην Ελλάδα λέμε το φρούτο φρουτάκι! Με απλησίαστες τις τιμές και δεν ευθύνεται εδώ ο πόλεμος στην Ουκρανία!

Τι έρχεται στο μέλλον;

Γενικά δύσκολα πράματα παγκοσμίως και θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και αν προλαβαίνουμε στο …90′ που λένε και οι επιστήμονες να σώσουμε κάτι. Για τα παιδιά μας έστω, να τα σκεφτούμε και αυτά. Καθημερινά όλοι μας σχεδόν με μικρές ή μεγάλες κινήσεις, πχ ακόμα και η ρίψη ενός πλαστικού ποτηριού στην θάλασσα, καταστρέφουμε τον πλανήτη μας. Το σπίτι μας δηλαδή. Και η φύση εκδικείται τον βιασμό της. Ας προσπαθήσουμε όλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, να πιέσουμε για μια καλύτερη συμπεριφορά. Από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη που έχει να κάνει με τους παγκόσμιους ρύπους βασικά και την εκπομπή αερίων….Και οι κυβερνήσεις να πάρουν και άλλα μέτρα άμεσα. Για να μην καταλήξουμε να χρειάζεται να ζούμε σε …θερμοκήπιο! Ή να μην χρειαστεί να πάμε σε κλιματικά λοκ ντάουν που τα βλέπω να έρχονται!