Προειδοποίηση για ένα τρομακτικό, ίσως και δυστοπικό, μέλλον γεμάτο πείνα και συμφορές, λόγω της κλιματικής αλλαγής, απηύθυνε ο επικεφαλής του τομέα ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φόλκερ Τουρκ (Volker Turk), στο 53ο Συμβούλιο των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στη Γενεύη, επιτέθηκε στους παγκόσμιους ηγέτες για τις κοντόφθαλμες και ελλιπείς προσπάθειές τους για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

«Περισσότερα από 828 εκατομμύρια άτομα ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα το 2021. Και η κλιματική αλλαγή θα φέρει κάτω από αυτό το όριο ακόμα 80 εκατομμύρια μέχρι τα μέσα του αιώνα», σημείωσε ο Τουρκ για να συνεχίσει σε πιο έντονο ύφος λέγοντας: «Το περιβάλλον μας καίγεται, λιώνει, πλημμυρίζει, στεγνώνει και εν τέλει πεθαίνει. Υπάρχει χρόνος για δράση, αλλά αυτό πρέπει να αρχίσει τώρα».

«Δεν πρέπει να παραδώσουμε ένα μέλλον με λιμούς και πόνο στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Εμείς, η γενιά με τα πιο δυνατά τεχνολογικά εργαλεία στην ιστορία, έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τα πράγματα», κατέληξε.

Το 53ο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα διαρκέσει ως τις 14 Ιουλίου.