Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση “The Lancet Planetary Health” περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλονται στην βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανατολική Ασία όπου αναφέρονται περισσότεροι από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως σε ετήσια βάση, ενώ η Ευρώπη καταγράφει το 12% των θανάτων.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου “Monash” της Αυστραλίας εξέτασε τα επίπεδα ρύπανσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων “PM 2.5” και τη θνησιμότητα των κατοίκων σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο από την αρχή του 21ου αιώνα ως το 2019.
Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και η έκθεση για λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες στη ρύπανση έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θανάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές.
Ποσοστά θνησιμότητας ανά περιοχή
Σύμφωνα με την έρευνα στην Ασία αντιστοιχεί περίπου το 65,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας, στην Αφρική το 17%, στην Ευρώπη το 12,1%, στην Αμερική το 5,6% και στην Ωκεανία μόλις το 0,1%.
Η επιβάρυνση ήταν υψηλότερη στις πολυπληθείς, ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής. Στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας σημειώθηκε μικρή μείωση του αριθμού των αποδιδόμενων θανάτων, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε από 0,54% το 2000 σε 0,76% το 2019, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη υποπεριοχή. Ένας πιθανός λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι η αυξανόμενη συχνότητα και κλίμακα ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι μεγάλες πυρκαγιές του 2019.