«Δεν υπαρχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε με το υπάρχον παραγωγικό μοντέλο. Δική μας δουλειά, ως χώρα, είναι να καλύψουμε το χαμένο έδαφος», ανέφερε ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 μέχρι τις 12 Απριλίου.
Ο κ. Γραφάκος παραδέχθηκε ότι η χώρα στο κομμάτι της ανακύκλωσης έχει μείνει πίσω και δήλωσε ότι «σήμερα στην Ελλάδα πραγματοποιείται μία μεταρρύθμιση ανακύκλωσης». Όπως εξήγησε, πλέον προβλέπεται ένα ενιαίο ολιστικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο κάθε δράση θα κοστολογείται και το αποτέλεσμά της θα αποτυπώνεται.
Και συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα περιφερειακά σχέδια συντάσσονται, και όλες οι δράσεις που περιλαμβάνονται τεκμηριώνουν ότι από το 20% στην ανακύκλωση θα πάμε στο 60%, μέχρι το 2035, ενώ τα έργα θα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Όπως έκανε γνωστό, σύντομα ψηφίζεται στο κοινοβούλιο το τέλος ταφής, το 85% του οποίου θα χρηματοδοτεί τις δράσεις κυκλικής οικονομίας των δήμων, ενώ με το υπόλοιπο 15% θα κλείνουν χώροι υγειονομικής ταφής.
Όπως ανέλυσε ο γενικός γραμματέας, σήμερα έχουμε 13 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε λειτουργία και 24 σε κατασκευή, δημοπρατούνται επιπλέον 4 έργα με ΣΔΙΤ, ενώ χωροθετούνται και μονάδες για ενεργειακή αξιοποίηση με τη μορφή πέλλετ.
Επεσήμανε ότι τα έργα διαχείρισης αστικών λυμάτων βρίσκονται στον πυρήνα της διαχείρισης για ένα καλύτερο περιβάλλον και έκανε γνωστό ότι 260 οικισμοί έχουν ήδη διαμορφωθεί, σε εξέλιξη βρίσκονται 130 έργα, ενώ έχουν μείνει 25 περιοχές στις οποίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι μελέτες. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύνταξη μελετών τριτοβάθμιας διαχείρισης επεξεργασίας λυμάτων. Όπως δήλωσε ο κ. Γραφάκος: «ετοιμάζουμε τη χώρα να είναι έτοιμη και αξιόπιστη, αλλά και να αποφύγουμε τα βαριά πρόστιμα».
Μιλώντας για τις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει οι ανακοινώσεις του προέδρου Τραμπ, ο κ. Γραφάκος τόνισε την ανάγκη για στροφή προς περισσότερο πράσινες και κυκλικές πρακτικές και επισήμανε ότι η Ευρώπη είναι το μεγάλο μας σπίτι και είναι περισσότερο αναγκαίο παρά ποτέ να είμαστε μέρος μίας μεγάλης και δυνατής ΕΕ.
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η απάντηση είναι η κυκλική οικονομία», ανέφερε ο Μιχάλης Οικονομάκης, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), τονίζοντας την ανάγκη μετάβασης σε ένα παραγωγικό μοντέλο του τύπου: «Παράγω – Καταναλώνω – Επαναχρησιμοποιώ».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη επιτάχυνσης και ενίσχυσης των πολιτικών και δράσεων για την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών, στη χρήση νέων τεχνολογιών αλλά και στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, προκειμένου να αξιοποιούν σωστά τους μπλε κάδους.
Μάλιστα ο κ. Γραφάκος έκανε γνωστό ότι θα προβλέπονται πρόστιμα για όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται προκειμένου να γίνει διασταύρωση στα μητρώα για το αν είναι υπόχρεες ανακύκλωσης ή όχι.
Σχολιάζοντας τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ, ο κ. Οικονομάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει Πλανήτης Β’, γι΄ αυτό απαιτείται μία δυναμική στροφή προς την επαναχρησιμοποίηση.
Από την πλευρά του ο Αθανάσιος Σαββάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ, ανέφερε ότι ζούμε σε μία περίοδο συνεχών κρίσεων, γι΄ αυτό και απαιτείται μία ολιστική αντιμετώπιση και νέες πρακτικές που θα οδηγήσουν σε βιώσιμες πρακτικές και σε μία αναγέννηση. Όπως είπε, η BioSolids υπηρετεί ακριβώς αυτή την αποστολή και πρόσθεσε ότι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε μία αναγεννητική προσέγγιση είναι η ανάγκη να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας.
Αναφερόμενος στις πολιτικές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η βιομηχανία θα ακολουθήσουν τελείως διαφορετικές διαδικασίες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και να ξεπεράσουν την περίοδο των αναταράξεων.
Ο Αθανάσιος Σαββάκης επεσήμανε την ανάγκη βελτίωσης των εδαφών σε περιοχές όπως αυτές που επλήγησαν από τη θεομηνία, αλλά και σε αστικό περιβάλλον, αλλά και στην ανάγκη προώθησης της ηλεκτροκίνησης για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.