Επισημαίνουν ότι «ο Γράμμος θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο» καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις, και να διαχειρίζεται αντιστοίχως

«Το κώδωνα του κινδύνου για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα στην Αλπική ζώνη του Γράμμου από την παράνομη διάνοιξη δρόμου στα 2300 μ» κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ.

Στην κοινή ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι το ορεινό συγκρότημα Γράμμου – Αρενών είναι ο χώρος της πιο εκτεταμένης και αδιάσπαστης εξάπλωσης αλπικών και υποαλπικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα κι ότι «στο σημείο της παρέμβασης υπάρχει ο αυστηρά προστατευόμενος τύπος οικοτόπου προτεραιότητας *6230 Χλοώδεις διαπλάσεις με Nardus, ποικίλων ειδών, σε πυριτικά υποστρώματα των ορεινών ζωνών και των ημιορεινών ζωνών της ηπειρωτικής Ευρώπης».

Επίσης σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία εκτελούνται χωματουργικές εργασίες «αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα για το αγριόγιδο, την αρκούδα και άλλα προστατευόμενα είδη» ενώ στην ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνεται ο χρυσαετός και άλλα αρπακτικά και μικρά πουλιά της αλπικής ζώνης.

Τέλος επισημαίνουν ότι «ο Γράμμος θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο» καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις, και να διαχειρίζεται αντιστοίχως.

Να σημειώσουμε ότι για το συγκεκριμένο συμβάν η Αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι οι εργασίες που γίνονται από μηχανήματα του στρατού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «γίνονται κοντά στα σύνορα κι ότι στην γραμμή των 500 μέτρων υπάρχει αρμοδιότητα του Στρατού».

Κοινή ανακοίνωση εννέα περιβαλλοντικών οργανώσεων: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθυστερεί αδικαιολόγητα να προστατεύσει τις πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Ροδόπη.

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2023, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης έργων στην πληγείσα περιοχή. Παράλληλα, ανακοίνωσε την εκπόνηση επιστημονικής μελέτης διερεύνησης των επιπτώσεων από έργα στην καμένη περιοχή, με έμφαση στους Αιολικούς Σταθμούς που έχουν αιτηθεί αδειοδότηση.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί από τον Ιούλιο, δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη μελέτη προτείνεται να ανασταλούν για 5 χρόνια οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης συγκεκριμένων ομάδων έργων τόσο στην καμένη έκταση όσο και σε παρακείμενες άκαφτες εκτάσεις του Έβρου και της Ροδόπης που αποτελούν κρίσιμα οικοσυστήματα για την επιβίωση των απειλούμενων ειδών πουλιών.

Θα ακούσει ο Υπουργός τους επιστήμονες;

Σήμερα εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον υπουργό να λάβει συγκεκριμένα νομοθετικά μέτρα για την αναστολή της αδειοδότησης και εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών για πέντε έτη, ώστε να διασφαλιστούν τα προστατευόμενα είδη και οικοσυστήματα από τον κίνδυνο της εγκατάστασης επιζήμιων έργων που σχεδιάζονται εντός κρίσιμων ενδιαιτημάτων.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

ΑΝΙΜΑ – Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής
Προστασία της Φύσης (Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης)
Elliniki Ornithologiki Etaireia
Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Καλλιστώ
Ecological Recycling Society – Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
MEDASSET-Mediterranean Association to Save the Sea Turtles
WWF Greece

Ειδήσεις σήμερα:

Βάσω Παπανδρέου: Πέθανε σε ηλικία 80 ετών η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας

Νεκρός ο Λίαμ Πέιν των One Direction – Έπεσε από μπαλκόνι ξενοδοχείου στην Αργεντινή