Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, καθώς 8 από τους άλλους 10 βουλευτές του κόμματος στέκονται στο πλευρό του Κωνσταντίνου Φλώρου για τις δηλώσεις περί Κασιδιάρη.

Ο βουλευτής Κ. Φλώρος είχε δηλώσει το πρωί της Πέμπτης (27/7) «ότι το ευχάριστο των ημερών κατά την προσωπική μου άποψη είναι η υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για το Δήμο Αθηναίων. Πιστεύω εκφράζει τη μοναδική ελπίδα για να ξαναγίνει η Αθήνα ελληνική. Σχεδιάζετε άκουσα νέες τροπολογίες κατά του κ. Κασιδιάρη. Αφήστε τους πολίτες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που τους αρέσει», με τον κ. Στίγκα, ο οποίος στην πρώτη μετεκλογική του ομιλία είχε ευχαριστήσει τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης χρυσαυγίτη, να απαντά: «Δεν είχα γνώση επί του θέματος και οφείλω εφόσον ενεργεί κάποιος αυτοβούλως να πάρω κάποια μέτρα».

Άμεσα, τον Κωνσταντίνο Φλώρο στήριξαν οι 8 από τους υπόλοιπους 10 βουλευτές και σε κοινή δήλωση των 9, τονίστηκε ότι «Οι βουλευτές της ΚΟ Σπαρτιάτες, καταδικάζουμε τις αντιδεοντολογικές και απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του κόμματος στην Ολομέλεια της Βουλής εις βάρος του συναδέλφου μας, Κωνσταντίνου Φλώρου».

Η δυνατότητα δημιουργίας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής
: «Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας ορίζεται σε δέκα (10).

Ο κατά τη προηγούμενη παράγραφο ελάχιστος αριθμός βουλευτών για τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας περιορίζεται σε πέντε (5) αν το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν και στο οποίο εξακολουθούν να ανήκουν έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές από τις οποίες προήλθε η Βουλή, με συνδυασμούς στα δύο τρίτα (2/3) τουλάχιστον των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκέντρωσε ποσοστό τουλάχιστον 3% του συνολικού αριθμού των έγκυρων ψήφων ολόκληρης της επικράτειας».

Συνεπώς, αν η κόντρα φτάσει στα άκρα και οι 9 αποφασίσουν να αποχωρήσουν, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα των «Σπαρτιατών» διαλύεται και οι 9 χρειάζονται τη στήριξη ακόμα ενός βουλευτή προκειμένου να σχηματίσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα (με νέο αρχηγό και νέο όνομα) και να μην είναι απλώς ανεξάρτητοι.

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας θα κάνει πίσω ή θα αποφασίσει να τραβήξει περαιτέρω το σκοινί.

Πάντως, αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επιρροή που έχει ο καταδικασμένος νεοναζί, Ηλίας Κασιδιάρης στους «Σπαρτιάτες».