Έχει χωροθετηθεί σε θαλάσσια περιοχή περίπου 22 στρεμμάτων της Σταλίδας του Δήμου Χερσονήσου
Οι τελευταίες υπογραφές απομένουν για να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, η διαδικασία πόντισης στο βυθό, των 40 υφάλων ή αλλιώς φωλιών ψαριών από οπλισμένο σκυρόδεμα, που θα αποτελέσουν τη βάση για το πρώτο καταδυτικό πάρκο του Ηρακλείου, το οποίο στόχος είναι να λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2024, ενισχύοντας στην Κρήτη ένα ρεύμα που εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρείται να γίνει πράξη, δηλαδή το νησί να καταστεί και καταδυτικός προορισμός.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Ντούνας, διδάκτωρ Θαλάσσιας Βιολογίας, πρώην διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και νυν επιστημονικός υπεύθυνος σε τεχνοβλαστό του ΕΛΚΕΘΕ που σχετίζεται με τα καταδυτικά πάρκα, ανέφερε ότι η καινοτόμα ιδέα που έχει γίνει εφεύρεση με παγκόσμια διάσταση, κινήθηκε γύρω από τη λογική της μίμησης της φύσης και της δημιουργίας φωλιών ψαριών που πολύ σύντομα θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ένα θαλάσσιο ενυδρείο.
«Η ιδέα ήταν να μπορέσουμε να μιμηθούμε τη φύση, τις φωλιές ορισμένων ειδών ψαριών-στόχων, που προτιμούν οι οικοτουρίστες οι οποίοι έρχονται και θέλουν να αναπτύξουν δραστηριότητες κατάδυσης αναψυχής» ανέφερε ο κ. Ντούνας, συμπληρώνοντας ότι εφόσον οι διαδικασίες προχωρήσουν άμεσα, «έξι περίπου μήνες από την πόντιση θα υπάρχει μια πλήρης βιοκοινωνία γιατί οι ύφαλοι θα καλυφθούν από φυτά και ζώα της θάλασσας σε τέτοιο βαθμό που δεν θα ξεχωρίζουν από ένα οποιοδήποτε φυσικό βράχο στο ίδιο περιβάλλον».
Οι ύφαλοι αυτοί λόγω του υλικού από το οποίο έχουν κατασκευαστεί, όπως επισήμανε ο κ. Ντούνας, δεν θα χρειαστούν ποτέ αντικατάσταση, ενώ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα σχετικά εύκολης μετακίνησής τους, προκειμένου ανά διαστήματα να καθίσταται εφικτό να διαμορφώνονται νέες διαδρομές στο καταδυτικό πάρκο, προκειμένου να ανανεώνεται το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
«Η πατέντα είναι σχετικά απλή» πρόσθεσε ο κ. Ντούνας, ο οποίος επισήμανε ότι προσδοκία είναι «να δημιουργηθούν στην Ελλάδα και γενικότερα στη Μεσόγειο, τέτοιου είδους πάρκα».
Το πρώτο καταδυτικό πάρκο στο Ηράκλειο, που υπήρξε ιδέα η οποία προωθήθηκε από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, έχει χωροθετηθεί σε θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας του Δήμου Χερσονήσου.
«Πρόκειται για μια περιοχή περίπου 22 στρεμμάτων που θα ξεχωρίζει με φωτοσημαντήρες και πιστεύουμε ότι μόλις πάρουμε την άδεια της πόντισης μπορεί άμεσα να ξεκινήσει, ευελπιστώντας ότι το φετινό καλοκαίρι θα μπορούμε να υποδεχθούμε τους πρώτους επισκέπτες» σημείωσε ο τεχνικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Γιώργος Καραπιδάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι όταν θα ξεκινήσει τη λειτουργία του «ένα σκάφος που θα μπορεί να αναχωρεί είτε από την Σταλίδα, ή τα Μάλια ή και από το Ηράκλειο, θα δένει σε συγκεκριμένη θαλάσσια προβλήτα, από την οποία θα μπορεί ένας δύτης να βουτάει στα 16 με 17 περίπου μέτρα και να διαγραφεί μια διαδρομή ανάμεσα από τους υφάλους, που θα γεμίσουν το επόμενο διάστημα υποθαλάσσια χλωρίδα». Ο κ. Καραπιδάκης συμπλήρωσε ότι «με το ίδιο σκάφος θα μπορεί να αναχωρεί και όταν θα ολοκληρώνει ην επίσκεψή του ο κάθε δύτης» καταλήγοντας ότι στο πρώτο καταδυτικό πάρκο του Ηρακλείου, λόγω του συγκεκριμένου βάθους, θα μπορεί να βουτήξει ένας ερασιτέχνης αυτοδύτης, ο οποίος δεν θα χρειάζεται να έχει κάποιο επαγγελματικό δίπλωμα.
Το καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα, έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader-Αλιείας και έχει ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης την Αναπτυξιακή Ηρακλείου.
«Πρόκειται για ένα έργο που έχει να κάνει με τον καταδυτικό τουρισμό και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλουμε στην ανάπτυξή του στην Κρήτη» τόνισε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Μανώλης Κοκοσάλης. Ο γενικός διευθυντής Γιώργος Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «σταθερός προσανατολισμός της Αναπτυξιακής Ηρακλείου είναι η ανάπτυξη του συνόλου των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου» ενώ, πρόσθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και το ΙΤΕ, αλλά και με φορείς από την Κύπρο, έχουμε ήδη υποβάλλει για έγκριση, μέσα από το Διακρατικό Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ, την ανάπτυξη κι άλλων καταδυτικών πάρκων και διαδρομών, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στην Πάφο».