Άμεσα οι διαδικασίες για την εκλογή στις 25 Ιανουαρίου – Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Την απόφασή του να είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προτείνει η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

«Μοιράζομαι σήμερα μαζί σας τις σκέψεις μου για τον κορυφαίο πολιτειακό θεσμό. Και, ταυτόχρονα, ανακοινώνω την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόσωπο που θα κληθεί να τον υπηρετήσει. Γιατί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν, να κρίνουν επιχειρήματα και να γίνονται, έτσι, μέτοχοι σε όλες τις εξελίξεις της δημόσιας ζωής», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτικό μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με αίσθημα ευθύνης, ανακοινώνω ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο νυν Πρόεδρος της Βουλής και τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγων της χώρας. Η ευρεία αποδοχή του προκύπτει από το γεγονός ότι εξελέγη τρεις φορές Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την ισχυρότερη πλειοψηφία στη Μεταπολίτευση: με 283, 270 και 249 ψήφους. Ενώ το ενωτικό πνεύμα και οι συνθετικές του αρετές έχουν, νομίζω, αποδειχθεί και από τον άψογο, κατά γενική ομολογία, τρόπο με τον οποίο διηύθυνε, έως τώρα, τις εργασίες της Βουλής σε ένα πολύ δύσκολο κομματικό τοπίο».

Υπογράμμισε επίσης ότι «με δεδομένη, μάλιστα, την ενοποιητική αποστολή που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι θα έπρεπε να ψηφίζεται για μία και μόνη 6ετή θητεία. Έτσι, η συζήτηση για ανανέωση της παραμονής του στο αξίωμα δεν θα άνοιγε, κάθε τόσο, τον χορό των αντιπαραθέσεων. Και ο θεσμός θα έμενε μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Πρόκειται για θέση που θα εισηγηθούμε στη Βουλή κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση».

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του ευχαρίστησε την κυρία Σακελλαροπούλου που όπως είπε κράτησε πάντοτε ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια και εισέφερε στον θεσμό ένα νέο, ανθρώπινο υπόδειγμα Προέδρου και κάλεσε όλα τα κόμματα της Βουλής να αξιολογήσουν την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα μέσα από ένα και μόνο πρίσμα: Αυτό του κύρους και της εμπειρίας, της γνώσης αλλά και του χαρακτήρα, προκειμένου να αναδειχθεί σε πρώτο πολίτη. «Κι αν η αμερόληπτη απάντηση σε αυτά τα κριτήρια είναι καταφατική, τους ζητώ να τον στηρίξουν. Θα είναι μία επιλογή ενότητας και προοπτικής για την Ελλάδα», κατέληξε.

Σύμφωνα με πηγές, η μετάθεση της σημερινής συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο είναι σε πλήρη συνεννόηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τασούλας: Κορυφαία τιμή και ευθύνη η πρόταση του πρωθυπουργού

«Κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την άμεση εκκίνηση των διαδικασιών για την εκλογή του ΠτΔ, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου.

Ο κ. Τασούλας, αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τον πρωθυπουργό, ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι επέλεξε να κάνει τη δήλωσή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία τιμώντας την ψήφο του Γιαννιώτικου λαού ο οποίος τον εκλέγει βουλευτή 26 χρόνια.

«Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί για μένα μία κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε:

«Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς το βλέπουμε αυτό και κοντά μας και ευρύτερα στον κόσμο, η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της πολιτείας γίνονται ακόμα πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας.

Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις, η ενότητα και η αρμονική λειτουργία των θεσμών ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει εδώ στο εθνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει και αυτά αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων».

«Τώρα όμως το λόγο έχει η εθνική αντιπροσωπεία. Εσείς. Γι’ αυτό ως πρόεδρος της Βουλής, θέτω άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

Η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας – Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής

Το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025 θα διεξαχθεί η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, εν όψει της λήξης της θητείας της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στις 13 Μαρτίου 2025.

Βάσει του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες. Αν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.

Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.

H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.