Την πεποίθησή του ότι η πλατφόρμα για την αρχική στήριξη των πυρόπληκτων ατόμων θα ανοίξει μέχρι το τέλος της εβδομάδας εξέφρασε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος.

Ο κ. Τριαντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι γίνονται προσπάθειες για να είναι λειτουργική η πλατφόρμα ακόμα και αύριο, αλλά όπως σημείωσε υπάρχει μία σειρά από τεχνικά προβλήματα.

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων του Υφυπουργού:
«Τις επόμενες λίγες ημέρες, αύριο ή μέχρι τέλος της εβδομάδος, θα ανοίξει η πλατφόρμα arogi.gov.gr έτσι ώστε να λάβουν οι πολίτες που έχουν ζημιές στα σπίτια τους την πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής. Ο στόχος είναι να ανοίξει μέχρι τέλος της εβδομάδας. Το παλεύουμε να ανοίξει και σήμερα και αύριο το πρωί, αλλά υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα».

«Έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής όπου καλύπτεται το 80% μέσα από την κρατική αρωγή και το 20% είναι με άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου».

«Για τις περιπτώσεις που έχει χαρακτηριστεί το σπίτι τους ως κόκκινο αυτό αντιστοιχεί σε 10.000 ευρώ, ενώ σε 5.000 ευρώ αντιστοιχεί στην περίπτωση που έχει χαρακτηριστεί ως κίτρινο. Μιλάμε για την πρώτη αρωγή, όχι για το τελικό ποσό. Είναι μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν οι πολίτες να ξεκινήσουν τη συνεργασία τους με τους πολιτικούς μηχανικούς για να φτιάξουν τον φάκελο των επιδιορθώσεων, της ανακατασκευής, ενώ παράλληλα το κράτος, η πολιτεία σε συνεργασία κυρίως του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Δήμους αναλαμβάνει την κατεδάφιση των κτιρίων αυτών. Παλαιότερα την κατεδάφιση την επωμίζονταν οι ιδιώτες, οπότε και αυτό ήταν ένα κόστος αλλά και μια διαδικασία που έπαιρνε χρόνο. Τώρα έρχεται το Δήμος και το κάνει αυτό όπου χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες».