Οι υψηλές θερμοκρασίες σε αρκετά μέρη του βόρειου ημισφαίριου της Γης, όπως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Κίνα δε θα υπήρχαν χωρίς την Κλιματική Κρίση, αναφέρουν ερευνητές του World Weather Attribution.
Αυτά τα φαινόμενα έχουν οδηγήσει σε θανάτους στις ΗΠΑ, το Μεξικό, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλγερία και την Κίνα, καθώς και αύξηση των νοσηλειών για ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.
Σε ανάλυση για το πώς ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει ρόλο σε αυτές τις συνθήκες, οι επιστήμονες από το WWA βρήκαν:
- Οι καύσωνες πλέον δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Η συχνότητά τους αυξάνεται προϊόντος του χρόνου, ως αποτέλεσμα και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Χωρίς αυτές τα φαινόμενα θα ήταν πιο πού πιο σπάνια. Παραδείγματος χάρη τέτοια φαινόμενα θα ήταν απίθανο να συμβούν στις ΗΠΑ και το Μεξικό, ενώ πλέον, με τη χρήση καυσίμων από ορυκτά, εμφανίζονται σχεδόν μία φορά ανά 15 χρόνια.
- Σε όλες τις περιοχές, ακόμα και καύσωνες, όπως αυτοί που παρατηρούνται στις μέρες μας, θα ήταν πιο δροσεροί, αν δεν υπήρχε η Κλιματικής Αλλαγή. Παραδείγματος χάρη στη Νότια Ευρώπη θα ήταν τουλάχιστον 2,5 βαθμούς Κελσίου πιο χαμηλή η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια αυτών των φαινομένων.
- Εκτός αν ο κόσμος σταματήσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα, αυτά τα φαινόμενα θα γίνονται πολύ πιο συχνά και θα διαρκούν περισσότερο.
- Υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης θερμότητας.