Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει σε νυχτερινή αποκομιδή απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που έχουν προκαλέσει στο οδικό δίκτυο της πόλης τα έργα για το Fly Over
«Tο στοίχημα της δημοτικής αρχής για φέτος, είναι η καθαριότητα και ο δημόσιος χώρος» επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κατά την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους, οι οποίοι, όπως είπε, έχουν ενσκήψει στο πρόβλημα και επισήμανε ότι γίνονται συζητήσεις για το θέμα των προσλήψεων. «Μέχρι στιγμής, εργαζόμενοι και αντιδημαρχία παράγουν ένα αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται ότι μέρα με τη μέρα καλυτερεύει και αυτός είναι ο στόχος» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, ανακύκλωσης και κλιματικής προστασίας, Γεώργιος Δημαρέλος, με αφορμή παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης», Βασίλη Τομπουλίδη, σχετικά με την καθαριότητα, αναφέρθηκε στην έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης για να προχωρήσει σε νυχτερινή αποκομιδή απορριμμάτων, με στόχο τη μείωση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που έχουν προκαλέσει στο οδικό δίκτυο της πόλης τα έργα για το Fly Over.
Όπως είπε ο κ. Δημαρέλος, εξετάζεται το πρόγραμμα των αποκομιδών απορριμμάτων προκειμένου αυτές να γίνονται το βράδυ, ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές περιοχές, ειδικά στο ιστορικό κέντρο, στις οποίες δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μόνο βραδινή αποκομιδή, γιατί οι ίδιοι κάδοι σε ίδια σημεία γεμίζουν δύο και τρεις φορές μέσα στην ημέρα. «Εκεί δεν θα διακινδυνεύσουμε την καθαριότητα της πόλης, ειδικά σε μια ευαίσθητη περιοχή όπως είναι το ιστορικό κέντρο για να έχουμε μια αποκομιδή το βράδυ» σημείωσε.
Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει το ζήτημα της διεύρυνσης του ωραρίου του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, για να δέχεται τις βραδινές ώρες τα απορρίμματα, αλλά και το θέμα της μεταφοράς των τρακτόρων και των κοντέινερ τις βραδινές ώρες για να αποσυμφορηθεί ο περιφερειακός, καθώς αυτή η μεταφορά γίνεται από την περιφερειακή οδό.
Κατά τη συνεδρίαση, άλλωστε, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Πρόδρομος Νικηφορίδης, απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μιχάλη Κωνσταντινίδη, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας και για τις περιοχές Διοικητηρίου, 26ης Οκτωβρίου, Κουντουριώτου, Εθνικής Αμύνης και της ΔΕΘ ολοκληρώνονται οι μελέτες και τα έργα θα εκτελεστούν από την ΕΥΑΘ ΑΕ. Οι μελέτες αφορούν την κατασκευή δικτύου ομβρίων ενώ τα έργα αφορούν στον καθαρισμό, τη συντήρηση και τη λειτουργία των φρεατίων υδροσυλλογής του δικτύου ομβρίων υδάτων.
Νωρίτερα ο αντιδήμαρχος μέριμνας για την τρίτη ηλικία, Λάζαρος Ζαχαριάδης, απαντώντας σε ερώτημα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Όλοι εμείς», Δρόσου Τσαβλή, γνωστοποίησε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να κάνει τα 13 ΚΑΠΗ, 14 ή ακόμη και 15, προανήγγειλε την ίδρυση πανεπιστημίου τρίτης ηλικίας, ενώ σημείωσε ότι υποβλήθηκε άδεια για τη δημιουργία δεύτερου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων στα ανατολικά της πόλης.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους», Μιχάλης Τρεμόπουλος, παρουσίασε πρόταση για τη δημιουργία ενός δικτύου σύγχρονου τραμ στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης χαρακτήρισε σημαντικό το θέμα, και επισήμανε ότι θα πρέπει να συζητηθεί σε ξεχωριστή διαδικασία και όχι στη λογοδοσία.