Οι δράσεις θα στοχεύουν στη βελτίωση της μείωσης των απορριμμάτων στις σχολικές κουζίνες, στην άμεση εμπορία βιολογικών προϊόντων σε αστικές περιοχές, στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στα σουπερμάρκετ
Στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, ο Δήμος Χαλανδρίου μετέχει ως εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος ToNoWaste. Μάλιστα συμμετείχε στη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών, στη Βιέννη.
Η αποστολή του έργου ToNoWaste είναι να ανακαλύψει και να αναδείξει επιτυχημένες στρατηγικές για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Με τα εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου, οι εμπλεκόμενοι σε ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων (σε όλα τα στάδια της αλυσίδας) έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.
Μετά από μια διαδικασία επιλογής πιθανών δράσεων, στη συνέλευση παρουσιάστηκε το αρχικό χαρτοφυλάκιο τοπικών ιδεών έργων. Αυτές οι ιδέες πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια στη Βαλένθια, στο Γκρατς, στη Βιέννη, στο Χαλάνδρι και στο Χάλσινγκλαντ. Οι δράσεις θα στοχεύουν στη βελτίωση της μείωσης των απορριμμάτων στις σχολικές κουζίνες, στην άμεση εμπορία βιολογικών προϊόντων σε αστικές περιοχές, στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων και στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στα σουπερμάρκετ.
Επίσης, αναπτύχθηκε το επιστημονικό πλαίσιο αξιολόγησης βάσει της βιωσιμότητας της κάθε δράσης αποτροπής (περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής), με στόχο να κατανοηθεί και εφαρμοστεί στην πράξη. Αυτή η στρατηγική διασφαλίζει ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στην εφαρμογή αυτών των δράσεων, μπορούν να συγχρονίσουν τις ιδέες τους, να κατανοήσουν ο ένας το «λεξιλόγιο» του άλλου, να εντοπίσουν συνέργειες και να ενισχύσουν τον αντίκτυπο αυτών των δράσεων.
Ειδικότερα για το Χαλάνδρι, συμφωνήθηκε ο δήμος να επικεντρώσεις τις δράσεις του στην εφαρμογή του επιστημονικού πλαισίου, που αφορά στην αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτου στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, θα αποτιμηθεί η δυνατότητα αναδιανομής λαχανικών που περισσεύουν στο τέλος της λαϊκής, μέσω του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζονται workshops και living labs, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για την αποτροπή τροφικών αποβλήτων.
Ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε τη διοργάνωση της επόμενης γενικής συνέλευσης του προγράμματος, η οποία θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.