Η Αθήνα γιόρτασε την επαναλειτουργία της εμβληματικής αγοράς

Εκατοντάδες Αθηναίες, Αθηναίοι και μικρά παιδιά συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή που διοργάνωσε χθες το απόγευμα ο Δήμος Αθηναίων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (ΔΑΚ), με αφορμή την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία της.

Η εκδήλωση σηματοδότησε το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για την αγορά-σύμβολο της Φωκίωνος Νέγρη που πρωτολειτούργησε το 1937 και για πολλές δεκαετίες ήταν το σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης από τον δήμο, η Αγορά, η οποία πλέον τελεί υπό τη διαχείριση της Τεχνόπολης, διαμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, κατά της διάρκεια της εκδήλωσης, σε δήλωσή του, τόνισε: «Η Δημοτική Αγορά επιστρέφει ανανεωμένη στην Κυψέλη. Καλωσορίζουμε στον ανακαινισμένο χώρο της τους νέους ενοίκους, τους επαγγελματίες που δίνουν ξανά πνοή στο αθηναϊκό τοπόσημο, το οποίο αγαπήθηκε δυνατά από όλους. Η Αγορά της Κυψέλης -αυτό το ιστορικό κτίριο που μετρά έναν αιώνα ζωής- αποτελεί και πάλι σημείο αναφοράς για την Αθήνα, γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της γειτονιάς και συνδέεται με τους ανθρώπους της. Προσκαλούμε όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους να περπατήσουν στον ανανεωμένο και φιλόξενο χώρο της και να ανακαλύψουν το νέο “στέκι” της πόλης που προάγει τον πολιτισμό».

Ο πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων -του φορέα διαχείρισης της ΔΑΚ, Κωνσταντίνος Δέδες, μίλησε για έναν ξεχωριστό χώρο επειχειρηματικής δραστηριότητας και την ίδια στιγμή έναν χώρο πολιτισμού και ευχήθηκε, όπως «αγκάλιασαν» ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη αυτήν την προσπάθεια, να την «αγκαλιάσει και ο κόσμος της περιοχής και όχι μόνο».

Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην «καρδιά» της Αγοράς, στα εννέα καταστήματα-εργαστήριά της (7 σταθερά και 2 pop-up) που διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τη νέα ταυτότητά της.

Επίσης, πέρασαν χρόνο στο ανανεωμένο «Αίθριο» και διασκέδασαν με δυνατή καλοκαιρινή μουσική από τον ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης «Αθήνα 9,84», που συμμετείχε στην εκδήλωση με τους παραγωγούς του. Ακολούθησε η συναυλία «Πλάι στο κύμα» με τους καλλιτέχνες Παυλίνα Βουλγαράκη, Βιολέτα Ίκαρη, Παντελή Κυραμαργιό, Θάνο Ματζίλη, Ελεάννα Βαρελά, οι οποίοι παρουσίασαν μία ξεχωριστή μουσική παράσταση από το νέο κύμα τραγουδιστών, συμπράττοντας με την Ορχήστρα «Ρυθμός».

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Όλη η Αθήνα μια σκηνή 2023» του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Στον χώρο της Αγοράς υπάρχει μόνιμη ιστορική έκθεση «Δημοτική Αγορά Κυψέλης – Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι» που λειτουργεί στον χώρο και σχεδίασε ειδικά για τη ΔΑΚ το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. Σε αυτήν ο επισκέπτης ανακαλύπτει -μεταξύ άλλων- εκθέματα που αποτελούν αυθεντικά αντικείμενα της παλιάς Αγοράς, καθώς και την ιστορία του ίδιου του κτιρίου, των ανθρώπων του, αλλά και της γειτονιάς της Κυψέλης, στην οποία φιλοξενείται η Αγορά.

Μέσα από πολύτιμο αρχειακό υλικό, παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή, από την ίδρυσή της το 1937 μέχρι το 2003 όταν σταμάτησε να λειτουργεί, αναδεικνύοντας τη σημασία της στην περιοχή αλλά και τους ανθρώπους που αποτέλεσαν κομμάτι της ιστορίας της: Τους δημιουργούς της, τους κατοίκους της γειτονιάς, τους εμπόρους, αλλά και τους επισκέπτες-καταναλωτές.

Η έκθεση είναι διαδραστική και ο επισκέπτης χρησιμοποιεί, εκτός από την όραση, την αφή και την ακοή για να την ανακαλύψει. Είναι ενδεικτικό ότι στην έκθεση προβάλλονται αποσπάσματα από ασπρόμαυρες ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου που γυρίστηκαν στο κτίριο της Αγοράς, όπως η αριστουργηματική «Κάλπικη Λίρα» του 1955. Επίσης, το περιεχόμενο θα εμπλουτίζεται από υλικά και αντικείμενα όσων θελήσουν να προσφέρουν στην έκθεση.

Με τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης, (η οποία επεκτάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022), ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε προγραμματική σύμβαση (άρθρο 12 Ν.4412/2016) με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Αττικής, και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στην οποία ανατέθηκε και η διαχείρισή της. Είχε προηγηθεί συζήτηση του νέου σχεδίου λειτουργίας της Αγοράς σε ανοιχτή διαβούλευση στο 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Τεχνόπολης, πλέον έχει αναλάβει τη συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού χώρου, διοργανώνοντας -μεταξύ άλλων- πολιτιστικές εκδηλώσεις, μόνιμες εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ανοιχτά για το κοινό.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο 09:00 – 20:00 με ελεύθερη είσοδο.

Κυριακή 11:00 – 18:00 (εφόσον υπάρχει εκδήλωση στον χώρο).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Δημοτική Αγορά Κυψέλης διατίθενται στην ιστοσελίδα της: www.dak.com.gr.