Φέτος δακτυλιώθηκαν 12 νεοσσοί, ενώ το 2022 είχαν δακτυλιωθεί μόλις 9

Για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής προχώρησαν σε δράσεις δακτυλίωσης πελαργών κατά τις οποίες δακτυλιώθηκαν οι νεοσσοί λευκοπελαργών στις φωλιές της Λέσβου. «Μια δράση που σκοπό έχει τη συμβολή στη μελέτη των πουλιών στους υγροτόπους του νησιού μας και επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού» λέει ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Νίκος Ζούρος.

Φέτος ήταν μια μάλλον καλή χρονιά για τις φωλιές των λευκοπελαργών, που έδωσαν συνολικά 12 νεοσσούς. Μόνη εξαίρεση φωλιά στα Δάφια. Δυστυχώς, δεν είχε κανένα νεοσσό. «Οι περίοικοι μας ανέφεραν πως τα μικρά εκκολάφθηκαν από το αυγό (τα άκουγαν) αλλά δεν επέζησαν. Οι έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου μήνα που πιθανά τα βρήκαν σε πιο ευαίσθητη ηλικία από τις άλλες φωλιές ή η απειρία των γονέων θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για αυτό» σημειώνει ο κ. Ζούρος.

Εκτός από τη δυσάρεστη έκπληξη της «άδειας φωλιάς» στα Δάφια, η φετινή δράση επεφύλαξε άλλο ένα απρόοπτο: ένας νεοσσός βρέθηκε παγιδευμένος και τραυματισμένος στο πόδι του (από πλαστικό σπάγκο) και κρίθηκε αναγκαία η αποστολή του στην Αθήνα, για περίθαλψη στην ΑΝΙΜΑ.

Η δακτυλίωση των νεοσσών γίνεται σε συγκεκριμένη ηλικία ώστε να είναι ανεπτυγμένοι αλλά όχι αρκετά ώστε να τρομάξουν και να εγκαταλείψουν τη φωλιά όταν την προσεγγίσουν οι ειδικοί. Με ειδικό γερανό, οι δακτυλιωτές ανεβαίνουν στο επίπεδο της φωλιάς και τους μεταφέρουν με προσοχή και ασφάλεια στο έδαφος. Εκεί τους τοποθετείται ειδικό πλαστικό δαχτυλίδι και λαμβάνονται συγκεκριμένες μετρήσεις (βάρος, μήκος ράμφος κά).

Οι φωλιές που είναι εφικτό, λόγω ύψους, να ελεγχθούν βρίσκονταν στα Παπιανά, Καλλονή, Δάφια και τη διασταύρωση Αγίας Παρασκευής.

Τα δαχτυλίδια που τοποθετούνται στους λευκοπελαργούς στη χώρα μας είναι μαύρα με άσπρους χαρακτήρες (μοναδικούς για κάθε δαχτυλίδι).

Στόχος είναι να εντοπιστούν και να αναγνωστούν ξανά, όταν το πουλί βρεθεί αλλού, έχοντας με επιτυχία εγκαταλείψει τη φωλιά του, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη βιολογία και οικολογία του.

Οι δακτυλιώσεις νεοσσών λευκοπελαργών πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών, τη ΔΕΔΔΗΕ Καλλονής, για τη συνδρομή ειδικού συνεργείου ώστε να προσεγγισθούν οι φωλιές σε στύλους με ασφάλεια και το Αστυνομικό Τμήμα Καλλονής, για τη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας στην πλατεία Καλλονής μέχρι να ολοκληρωθεί η δράση.

Να σημειωθεί ότι το 2022 δακτυλιώθηκαν εννέα νεοσσοί και το 2021 δακτυλιώθηκαν δώδεκα.