Στέλνουν τα μηνύματα για «Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα» και «Σιωπώ δεν σημαίνει συναινώ»

Στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας, η Περιφέρεια Κρήτης και το Ρέθυμνο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας, σήμερα 4 Σεπτεμβρίου 2023 και στέλνουν τα μηνύματα για «Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα» και «Σιωπώ δεν σημαίνει συναινώ».

Το 2010, η Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) κάλεσε όλες τις οργανώσεις της να γιορτάζουν κάθε 4 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) σε μια προσπάθεια να προωθήσουν μια μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική υγεία σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάστηκε με το σύνθημα «Ας μιλήσουμε γι’ αυτό!» με σκοπό να αρχίσει να σπάει φόβους και ταμπού γύρω από τη σεξουαλικότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάζεται σε 60 χώρες με ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από στρογγυλά τραπέζια συζήτησης έως συνέδρια και εκθέσεις τέχνης. Οι διοργανωτές από κάθε χώρα, έχουν μεταφέρει δραστηριότητες της WSHD σε σχολεία, μέσα ενημέρωσης, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, δημόσιες πλατείες, αίθουσες τέχνης, θεατρικές ομάδες κλπ..

Η Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία (WAS) θέλει να διασφαλίσει ότι τα θέματα σεξουαλικής υγείας συζητούνται παντού.

Η θεματική για την διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) 2023 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης αφορά τη συναίνεση. Η συναίνεση είναι ένα κρίσιμο στοιχείο κάθε υγιούς σεξουαλικής επαφής και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους για το τι σημαίνει, πώς να την εκφράσουμε και πώς να την αποκτήσουμε. Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «είναι απαραίτητο να σεβόμαστε και να εκτιμούμε την αυτονομία και τις επιλογές του καθενός σε σεξουαλικά θέματα, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα».

Για τον μήνα Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί σε όλους τους νομούς της Κρήτης βιωματικά εργαστήρια για παιδιά 10-12 χρονών και μία ενημερωτική εκδήλωση στο Ηράκλειο Κρήτης με προσκεκλημένους, επιφανείς ομιλητές από όλη την Ελλάδα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας (WSHD) στη σελίδα https://worldsexualhealth.net/world-sexual-health-day/. Το μη κερδοσκοπικό σωματείο “Ασφαλή ξένοιαστα παιδιά” (ΑΞΕΠΤ) www.axept.gr με έδρα το Ρέθυμνο και σε συνεργασία με φορείς του Ρεθύμνου (Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, δήμος Ρεθύμνης, δ/νση Π.Ε. & Δ.Ε., …), διοργανώνει από το 2019 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας στις 4 Σεπτεμβρίου. Φέτος, η ΑΞΕΠΤ έχει την υποστήριξη από πλευράς επικοινωνίας και προβολής των δράσεων της εταιρείας McCann Athens. www.mccann.gr Η ΑΞΕΠΤ από την ίδρυσή της συνεργάζεται με ΜΚΟ που δρουν στο χώρο της προαγωγής της σεξουαλικής υγείας, της σεξουαλικής εκπαίδευσης και της πρόληψης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.