Άμεση ήταν η απάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στις δηλώσεις του βουλευτή Ανατολικής Αττικής, Στέλιου Πέτσα, αναφορικά με την ευθύνη των Δήμων για τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, στη χθεσινή (19/7) συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, «οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος, αλλά από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι Δήμοι».

Με αυτή του τη φράση απάντησε στον Στέλιο Πέτσα, που είχε σημειώσει την Τρίτη (18/7) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι «φέτος έχουν διατεθεί από το υπουργείο Εσωτερικών από τον Μάρτιο 25 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους και συνδέσμους Δήμων για να αντιμετωπίσουν θέματα της αντιπυρικής περιόδου έναντι 18,4 εκατ. ευρώ που ήταν μέχρι το 2021. Έχουμε δηλαδή αυξήσει κατά 36% το ποσό που δινόταν. Όταν τελειώσει η αντιπυρική περίοδος θα έχουμε και πλήρη απολογισμό για το που πήγαν αυτά τα χρήματα».

Για τα νούμερα που ανέφερε ο κ. Πέτσας, ο Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε: «Αυτό δεν είναι αληθές. Είναι ανακριβές. Τα χρήματα που δόθηκαν το 2023 είναι 23.400.000 ευρώ στους Δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκ. ευρώ, ενώ το 2022 δόθηκαν 16.910.000 ευρώ στους Δήμους και 1.490.000 στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 17.400.000 ευρώ. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, το αναγνωρίζουμε, τόνισε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια».

Τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλίας του κ Κυρίζογλου:
«Οι Δήμοι δέχονται άδικες επιθέσεις, γεγονός που επαναλαμβάνεται διαχρονικά και κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τις ευθύνες του Κράτους».

«Οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης – κατά το νόμο και τον κοινό νου – των Δήμων αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι Δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ».

«Τα χρήματα που δόθηκαν το 2023 είναι 23.400.000 ευρώ στους Δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκ. ευρώ, ενώ το 2022 δόθηκαν 16.910.000 ευρώ στους Δήμους και 1.490.000 στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 17.400.000 ευρώ. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, το αναγνωρίζουμε, τόνισε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Όντως φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας έγιναν πεντάμηνες από τετράμηνες, αλλά είναι αναγκαίο αυτές να γίνουν εξάμηνες, έτσι ώστε να συμπίπτουν με την αντιπυρική περίοδο. Σε ότι αφορά το προσωπικό για την πολιτική προστασία οι συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν οκτάμηνες.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και τη «φωνάζουμε», γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε οι αεί φταίχτες. Όπου υστερούμε, όπου έχουμε άδικο – αν έχουμε- θα βγούμε και θα το πούμε. Αν όμως δεν φταίμε σε κάτι και άδικα κατηγορούμαστε, θα βγαίνουμε δημόσια και θα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές.

Στις εκτός σχεδίου περιοχές δεν έχουμε εμείς την ευθύνη, ούτε στις δασικές εκτάσεις.
Με τα χρήματα που δίδονται, για παράδειγμα στο Δήμο μου (αμιγώς αστικός Δήμος), μπορώ να καθαρίσω τα σαράντα παρατημένα οικόπεδα που έχω. Όμως ο Δήμος Αγρινίου με τους 150 οικισμούς και τα 1.247 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση μπορεί να προβεί στους απαιτούμενους καθαρισμούς με τα χρήματα που παίρνει; Που ζούμε; Σε ποιους τα λέμε αυτά; Και έρχονται κάποιοι και τοποθετούνται με έναν μη προσήκοντα και απαράδεκτο τρόπο εναντίον μας».

«Η ίδια η ζωή έδειξε ότι από το 1998 που μεταφέρθηκε η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχαμε 200 νεκρούς συνανθρώπους μας, πάνω 3.000 σπίτια, αμέτρητα ζώα και χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων καμένα. Νούμερα ασύλληπτα με τεράστιο οικονομικό κόστος και πολλά αμείλικτα γιατί. Φυσικά είναι μη κοστολογήσιμη η πολύτιμη ανθρώπινη ζωή.

Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, με άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών, με ανάθεση σ’ αυτές της διαχείρισης των δασών, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και με εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών και των γεωργικών, δασικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών και των ρητινοκαλλιεργητών.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία.

Αυτό έδειξε η ίδια η ζωή. Και επειδή φωτιές είχαμε και θα έχουμε και ζούμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στην αντιμετώπισή τους».