Οι δήμοι, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε το απαραίτητο προσωπικό, κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά την πυροπροστασία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας με αφορμή δημοσίευμα που κατηγορεί τους δήμους για ανεπαρκή μέτρα
Την αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκάλεσε δημοσιογραφικό άρθρο που κατηγορεί την τοπική αυτοδιοίκηση για ανεπαρκή αντιπυρικά μέτρα.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι είναι ψευδές ότι οι δήμοι τρέχουν πάντα την τελευταία στιγμή να καθαρίσουν ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. «Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι δήμοι της χώρας έχουν έγκαιρα καθαρίσει όλα τα δημοτικά ακίνητα που ανήκουν στην κυριότητά τους, ενώ ταυτόχρονα με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν, προχωρούν και στον καθαρισμό οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες, χρεώνοντάς τους στη συνέχεια το κόστος της υπηρεσίας. Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά πως καμία μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια από χώρο που ανήκει στην ευθύνη δήμων. Οι φωτιές δεν ξεκινούν από τις πλατείες των πόλεων και των χωριών», σημειώνει η ΚΕΔΕ.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι ψέμα ότι οι δήμοι και οι δήμαρχοι ευθύνονται που σήμερα στους δρόμους των πόλεων βρίσκονται μεγάλοι όγκοι σκουπιδιών, που αποτελούνται κυρίως από ξύλα, κλαδέματα και κοπή χόρτων. Εξηγεί ότι δεν είναι υποχρέωση των δήμων, αλλά των ιδιοκτητών, η περισυλλογή και διαχείριση των κλαδεμάτων τους, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να καθαρίζει και στη συνέχεια να τοποθετεί σε ειδικό κάδο τα κλαδέματα του οικοπέδου του και στη συνέχεια, με δικά του έξοδα τα απορρίμματα αυτά να πηγαίνουν στο κατάλληλο χώρο διαχείρισής τους. Ωστόσο, όπως τονίζει, «η συντριπτική πλειοψηφία τους αφού ολοκληρώσει τον καθαρισμό τα εναποθέτει στη συνέχεια έξω στο πεζοδρόμιο, το δρόμο ή κάποιο γειτονικό απερίφρακτο οικόπεδο, χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το δήμο, ώστε να προγραμματιστεί η συλλογή τους».
Επισημαίνει επίσης πως «τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στα οποία εντάσσεται και η αντιπυρική προστασία, καθώς και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, είναι ψηλά στην ατζέντα της Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτουν ούτε τους αναγκαίους πόρους, ούτε το απαραίτητο προσωπικό, κάθε χρόνο ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους όσον αφορά την πυροπροστασία».
Εκφράζει δε αγανάκτηση τονίζοντας: «Βαρεθήκαμε πια να είμαστε διαρκώς στο στόχαστρο, τόσο από το κεντρικό κράτος όσο και από κάποιους που υπηρετούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που επιχειρούν πολλές φορές είτε να μας “φορτώσουν” καταστροφές για τις οποίες δεν ευθυνόμαστε, είτε να μας μεταφέρουν ευθύνες που δεν μας ανήκουν».
Κάνει μάλιστα λόγο για «άγαρμπο τρόπο» με τον οποίο ζητήθηκε από την αυτοδιοίκηση να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την πυροπροστασία των ιδιοκτησιών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, «χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως ούτε στοιχειώδης διαβούλευση μαζί μας, ούτε έγκαιρη προετοιμασία μας», θυμίζοντας ότι ακόμη και ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε πως πρακτικά είναι μη εφαρμόσιμα.