Το έργο στο Ηράκλειο έχει προθεσμία εκτέλεσης τους 12 μήνες, τα Χανιά ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 2.100.000 ευρώ , ενώ στο Ρέθυμνο οι εργασίες περιλαμβάνουν καθάρισμα οδών και αγροτικών δρόμων

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες αναβάθμισης και εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού.

Το έργο με προθεσμία εκτέλεσης του να είναι οι 12 μήνες, αποσκοπεί στην αλλαγή της αισθητικής εικόνας της πλατείας και των περιβαλλοντικών συνθηκών της με τις παρεμβάσεις να στοχεύουν στη βελτίωση «του μικροκλίματος, αυξάνοντας το αστικό πράσινο και τη χρήση φυσικών υλικών μειωμένης θερμοχωρητικότητας, της προσβασιμότητας της πλατείας και την ασφαλή χρήση της από τους δημότες, ΑΜΕΑ και παιδιά, των χώρων συνάθροισης, ανάπαυσης και κοινωνικοποίησης των δημοτών με τον εμπλουτισμό του αστικού εξοπλισμού και της αισθητικής τόσο του κεντρικού τμήματος όσο και του ευρύτερου χώρου της πλατείας».

«Με την ανακαίνιση της πλατείας Ελευθερίας ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου που περιελάμβανε ακόμη το πάρκο Γεωργιάδη, την Δικαιοσύνης, την Ίδης την Καλοκαιρινού (η οποία προορίζεται να χρηματοδοτηθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ), την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και τα Τείχη. Ουσιαστικά, η στρατηγική μας για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούμε ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν , τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες της πόλης θα αγαπήσουν εκ νέου την Πλατεία που αποτελεί έτσι κι αλλιώς την “καρδιά” του Ηρακλείου», δήλωσε ο κ. Λαμπρινός. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Στο μεταξύ, υπογράφηκε η σύμβαση για την «Κατασκευή έργων προστασίας βραχοπτώσεων στο λιμένα Χώρας Σφακίων» στα Χανιά, με στόχο την αποφυγή προβλημάτων προσβασιμότητας για μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες.

Πρόκειται για έργο τη σύμβαση του οποίου υπέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ‘Αρης Παπαδογιάννης και θα εκτελεστεί σε χρονική διάρκεια δέκα οκτώ μηνών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται 2.100.000 ευρώ και η χρηματοδότηση του γίνεται από το «ΤΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 2021-2025». «Η περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητες της, θα πρέπει άμεσα να γίνει η εγκατάσταση των συνεργείων του εργολάβου και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που θα εκτελεστεί στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα το οποίο θα διασφαλίσει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους χιλιάδες επισκέπτες των Σφακίων. Στόχος μας είναι να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να μην δημιουργηθεί πρόβλημα προσβασιμότητας του σημείου κατά τους μήνες της τουριστικής αιχμής και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε», ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο κ.Παπαδογιάννης.

Τέλος, συνεχίζεται στο Ρέθυμνο το πρόγραμμα καθαρισμού δημοτικών και αγροτικών δρόμων από άγρια βλάστηση, το οποίο υλοποιεί η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνης με στόχο την εξασφάλιση της ορατότητας για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών και πεζών, την πρόληψη για εκδήλωση πυρκαγιάς, την καθαριότητα, αλλά και τον ευπρεπισμό της πόλης και των οικισμών. Οι εργασίες περιλαμβάνουν καθάρισμα παράπλευρα από το σώμα των οδών, τάφρων και πρανών των δημοτικών, κατά προτεραιότητα, οδών και αγροτικών δρόμων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας, κατά τον μήνα Νοέμβριο προβλέπονται παρεμβάσεις καθαρισμού στις περιοχές: «ΠΡΑΣΣΕΣ -ΜΑΡΟΥΛΑΣ- ΠΗΓΗ-ΠΑΓΚΑΛΟΧΩΡΙ – ΑΣΤΕΡΙ – ΧΑΜΑΛΕΥΡΙ-ΠΡΙΝΟ. ΓΕΡΑΝΙ – ΓΑΛΛΟΥ -ΚΥΡΙΑΝΝΑ – ΣΚΟΥΛΟΥΦΙΑ -ΡΟΥΠΕΣ». Η υπηρεσία ενημερώνει επίσης πως επειδή στο πρόγραμμα, δεν περιλαμβάνεται κόψιμο κλαδιών από ιδιωτικές περιουσίες δεδομένου ότι, η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί υποχρέωση των ίδιων των ιδιοκτητών, θα πρέπει να απομακρύνουν άμεσα, κλαδιά και κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων και ελαστικών στους προαναφερόμενους κοινόχρηστους χώρους των περιοχών παρέμβασης.