Ο Χρήστος Σούτος γράφει για της κούρσα διαδοχής του Γιώργου Πατούλη και τον «νέο αγαπημένο» του Μεγάρου Μαξίμου

Η κούρσα για την Περιφέρεια Αττικής έχει νέο υποψήφιο εδώ και λίγες μέρες. Μετά την ξαφνική, λέμε τώρα, αποπομπή του νυν Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, οι βασικοί διεκδικητές είναι ο νέος εκλεκτός του Μαξίμου Νίκος Χαρδαλιάς, ο Γιάννης Σγουρός και ο Γιώργος Ιωακειμίδης σε ρόλο, υποτίθεται, ανεξάρτητου και ακηδεμόνευτου υποψηφίου. Επιλογές με άλλα λόγια για όλα τα γούστα.

Το θέμα, όμως, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τι είδους Περιφέρεια θέλεις ως κάτοικος της ή ως πολίτης γενικά μιας σύγχρονης δημοκρατικής χώρας. Θέλεις μια διοίκηση υποταγμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα; Έχεις επιλογή. Θέλεις μια διοίκηση με «σκελετούς» στη ντουλάπα και πολιτικό προσωπικό που φυσικά ακολουθεί και το νέο επικεφαλής; Έχεις επιλογή. Θέλεις μια διοίκηση με ξεκάθαρο λόγο, αποδεδειγμένα ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη, με έργο και στόχευση; Έχεις επιλογή. Επομένως το θέμα είναι δικό σου. Η μπάλα είναι στα πόδια σου και εσύ θα αποφασίσεις τι θα την κάνεις. Θα την κρύψεις, θα την πετάξεις στην κερκίδα ή θα πάρεις το παιχνίδι στα χέρια σου;

Ο Νίκος Χαρδιαλιάς δεν είναι χθεσινός, ούτε φυσικά άγνωστος στο ευρύ κοινό. Επίσης είναι γνωστό ότι προέρχεται από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αν και η τελευταία θητεία του σε θέση ευθύνης απέχει αρκετά χρόνια. Μεταπήδησε επί Κυριάκου Μητσοτάκη στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε θέσεις ειδικών συνθηκών, μέχρι να γίνει Υφυπουργός Αμύνης στην προηγούμενη και στην πρόσφατη Κυβέρνηση. Από το αξίωμα αυτό φεύγει για να ριχτεί στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής. Το αναφέρω για να μη θεωρούμε ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι ένα στέλεχος χωρίς δυνατότητα να κρίνει κάποιος τι έκανε ως επικεφαλής σε κάποιο πόστο. Η πρόσφατη καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο και η όψιμη επίσκεψη του στα στρατόπεδα της χώρας, κατόπιν εορτής φυσικά, έχει και τη δική του υπογραφή.

Επιπρόσθετα ο νέος αγαπημένος του Μεγάρου Μαξίμου δεν αλλάζει το στελεχιακό δυναμικό που επί διοίκησης Πατούλη οδήγησε την μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας στα βράχια. Άρα τι αλλάζει επί της ουσίας; Τίποτα φίλες και φίλοι. Η διοίκηση Πατούλη είναι εδώ σύσσωμη και αναμένεται να «συνεχίσει» και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, αν φυσικά σε αυτές αναδειχθεί νικητής ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η αλλαγή σελίδας δεν υφίσταται επί της ουσίας. Η αλλαγή είναι μόνο επικοινωνιακό τρικ. Αλλάζει ο επικεφαλής χωρίς να αλλάζει η ομάδα. Αλλάζει ένα πρόσωπο φθαρμένο μόνο και μόνο για να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι αλλάζει και η χάραξη στην πολιτική. Αλλάζει το πρόσωπο για να δείξει ο Πρωθυπουργός ένα πρόσωπο άτεγκτου ηγέτη που δεν ανέχεται τίποτα. Την ίδια ώρα, που ο ηγέτης αυτός δεχόταν το πάρτι αναθέσεων, τα τεράστια ελλείματα και τις ανακοινώσεις παρατάσεων παράδοσης έργων που χρονίζουν. Δυστυχώς για εσάς ο κόσμος θέλει να δει έργο και όχι επικοινωνιακά τεχνάσματα.