Το αίτημα υποβλήθηκε τόσο για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης όσο και την αύξηση της αποζημίωσης, στην περίπτωση εμφάνισης κάποιου κρούσματος επιζωοτίας

Τη χορήγηση οικονομικής στήριξης προς τους κτηνοτρόφους ζήτησε η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, με επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συγκεκριμένα το αίτημα υποβλήθηκε τόσο για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης όσο και την αύξηση της αποζημίωσης, στην περίπτωση εμφάνισης κάποιου κρούσματος επιζωοτίας.

   Ακόμη, η κ. Ζωγράφου ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση Παρέμβασης που αφορά «Επενδύσεις στη βιοασφάλεια των παραγωγικών ζώων», ενώ γνωστοποίησε ότι η Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής έχει ήδη προχωρήσει στις ενέργειες προμήθειας εξοπλισμού απολύμανσης οχημάτων, ενισχύοντας στην πράξη τα μέτρα πρόληψης.

  Σε σχετική ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής επισημαίνεται ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής πραγματοποιεί συνεχείς επιθεωρήσεις στις εκτροφές για την ανεύρεση πιθανών εστιών, έχει διανείμει έντυπο υλικό σε σημεία ενδιαφέροντος των κτηνοτρόφων, ενώ έχει πραγματοποιήσει και μία ημερίδα ενημέρωσης στη Δ.Κ. Γαλάτιστας του Δήμου Πολυγύρου.

Επίσης απέστειλε τις οδηγίες, που εξέδωσε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή Ενότητα σχετικά με την μετακίνηση του νωπού γάλακτος. Επιπλέον, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο υπήρξε ενημέρωση ότι θα επιτραπεί η σφαγή αιγοπροβάτων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα) σε σφαγεία εντός της Χαλκιδικής και όχι σε όμορες ή άλλες Περιφερειακές Ενότητες.

Ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πολύγυρο, στην αίθουσα “Δημήτριος Τζηρίτης” στο Διοικητήριο της Π.Ε. Χαλκιδικής, η ημερίδα με θέμα τη διαχείριση των υδατικών πόρων, με έμφαση στη γεωργία και την αναγκαία προσαρμογή στις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.

Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά, με τη διαχείριση του αρδευτικού νερού και την προσαρμογή της ελαιοκαλλιέργειας, από τους καθηγητές του τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., κ. Πανταζή Γεωργίου και κ. Αθανάσιο Μολασιώτη.

Στα σύγχρονα εργαλεία για τη διαχείριση του νερού και την υφιστάμενη κατάσταση των υδατικών πόρων της Χαλκιδικής, αναφέρθηκαν τα στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, ο Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής, Περιβαλλοντικής και Αγροτικής Πολιτικής, κ. Στέλιος Ταμβακίδης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδατικών πόρων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Στέλιος Μιχαηλίδης.