Το Κέντρο φιλοξενείται, σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Βύσσης 23 στο Μοναστηράκι

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν, μετά από ραντεβού, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι τους και τα μέλη των οικογενειών τους προκειμένου να λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας εγκαινίασαν, πρόσφατα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και ο φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, στα εγκαίνια παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Υγείας αρμόδιος για θέματα Ψυχικής Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρώην υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας και κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Ζωή Ράπτη, ο πρόεδρος της ΠΕΨΑΕΕ Μενέλαος Θεοδωρουλάκης και ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Σωτήρης Κουπίδης.

Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη και Νικόλαος Αβραμίδης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πειραιά Δημήτρης Καρύδης, σύσσωμη η διοικητική επιτροπή του ΕΕΑ καθώς και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για ένα έργο με πολύ μεγάλη αξία για εργοδότες και εργαζόμενους, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Στις εποχές που ζούμε, του πολύ μεγάλου στρες, των ταχύτατων μεταβολών στην αγορά εργασίας που δημιουργούν μία αβεβαιότητα, η ψυχική υγεία δεν αποτελεί μια πολυτέλεια αλλά ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Βαρτζόπουλος ανέδειξε τους τομείς δράσης του Κέντρου, εξηγώντας ότι οι ειδικοί της δομής μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη για προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά σε έναν χώρο εργασίας, όπως αδικίες, στρες, υπερκόπωση, εκφοβισμός, αλλά και σε εργαζόμενους που χάνουν την εργασία τους, καθώς και καθοδήγηση σε εργαζόμενους που πάσχουν από βαριές και αναπηρικές ψυχικές νόσους.

Για μία πρότυπη δομή που δεν απευθύνεται μόνο σε μία ομάδα αλλά στην ευρύτερη κοινωνία, μίλησε ο κ. Μπακογιάννης. «Η δική μας υποχρέωση είναι να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο στίγμα της ψυχικής υγείας και όλοι μαζί να ενθαρρύνουμε και να στηρίξουμε όσους θέλουν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών των δομών», τόνισε, προσθέτοντας: «Ως Δήμος Αθηναίων θα είμαστε στο πλευρό σας για να μπορούμε συνεχώς να διευρύνουμε το δίχτυ ψυχικής προστασίας».

Η κυρία Ράπτη υπογράμμισε την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στον τομέα της ψυχικής υγείας και τόνισε τη σημασία της σύμπραξης, όπως αποτυπώνεται και στην καινοτόμα αυτή νέα δομή, που λειτουργεί με τη συνεργασία ΕΕΑ, «Θάλπος» και Δήμου Αθηναίων, υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας, και με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε την αναγκαιότητα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη αλλά και καταπολέμησης του στίγματος. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι ως ΕΕΑ που ανοίγουμε δρόμους. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσουμε όρθιες τις επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του «Θάλπος» Αθηνά Πάσσιου μίλησε για το όραμα του φορέα με σκοπό τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας της ζωής όλων των ατόμων ανεξαιρέτως.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Δ.Ε. του Επιμελητηρίου Γιώργος Καββαθάς στάθηκε στο μεγάλο κοινωνικό έργο του επιμελητηρίου και δεσμεύτηκε για τη συνέχισή του.

Σημειώνεται ότι το Κέντρο φιλοξενείται, σε ένα νεοκλασικό κτήριο στην οδό Βύσσης 23 στο Μοναστηράκι.