Είχαν βρει προσωρινό «καταφύγιο» τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Τσιρογιάννη

Στον φυσικό τους χώρο, στην αναπλασμένη «Πλατεία Μακεδονομάχων» που βρίσκεται στη βόρεια είσοδο του σταθμού του μετρό «Αγίας Σοφίας», πάνω από την Εγνατία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επιστρέφουν και πάλι οι έξι προτομές των ηρώων του Μακεδονικού Αγώνα που είχαν βρει προσωρινό «καταφύγιο» τα τελευταία χρόνια στην πλατεία Τσιρογιάννη, απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Από το πρωί είναι σε εξέλιξη οι εργασίες απόσπασης των έξι προτομών που μεταφέρονται και πάλι στην ομώνυμη πλατεία. Τις επόμενες ημέρες -και σύμφωνα με τις πληροφορίες πριν από τα εγκαίνια της 87ης ΔΕΘ- θα παραδοθεί στους πολίτες και τους επισκέπτες η νέα «Πλατεία Μακεδονομάχων» καθώς ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση και αποκατάσταση του χώρου από την «Ελληνικό Μετρό».

Στη συγκεκριμένη πλατεία θα τοποθετηθούν επίσης 50 δέντρα και θα επιστρέψει στη θέση της η παιδική χαρά, με στόχο να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο για τουρίστες και επισκέπτες, που θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν το αρχαιολογικό σύνολο που αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του μετρό, ενώ παράλληλα εκτιμάται πως θα αναδειχθεί και το μνημείο της Αχειροποίητου που γειτνιάζει.

Υπενθυμίζεται πως οι μαρμάρινες προτομές απομακρύνθηκαν το 2015 από τη θέση τους, αφού η πλατεία είχε μετατραπεί σε εργοτάξιο του μετρό και είχαν μεταφερθεί σε κτίριο στην περιοχή των Σφαγείων. Τον Δεκέμβριο του 2019, η σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να τοποθετήσει τις προτομές των Γεωργίου Βολάνη, Παύλου Γύπαρη, Ηλία Δεληγιαννάκη, Δημήτρη Καλοπαθάκη, Ευθύμιου Καούδη και Αλέξανδρου Πετρίδη, δεξιά κι αριστερά του αγάλματος του Παύλου Μελά, που δεσπόζει στην πλατεία Τσιρογιάννη.