Η Λίλα Παπαπάσχου & ο Χρήστος Σούτος πέρασαν μία υπέροχη μέρα στη Φάρμα Σάρλη στην Εύβοια, φιλοξενούμενοι της κ. Μαρίτας Σάρλη και του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, κ. Αναστάσιου Βελισσαρίου.

Στο Μονόδρι Ευβοίας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου βρίσκεται το Αγρόκτημα Σάρλη. Σε έναν καταπράσινο χώρο, η οικογένεια Σάρλη δημιούργησε μία οικολογική όαση βιολογικής καλλιέργειας, παραγωγής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και αγροτουρισμού, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και πληρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Η εύφορη κοιλάδα που δημιουργούν οι ποταμοί Μανικιάτης και Κολέθρας, το δάσος με τα αιωνόβια πλατάνια, η σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και πολλά ακόμη, δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για όποιον θέλει να ξεφύγει απ’ τους έντονους ρυθμούς της πόλης και να βρεθεί για λίγες μέρες κοντά στη φύση.

Στη φάρμα Σάρλη μπορείς να μάθεις για τα σπάνια φυτά και βότανα της περιοχής, να δεις από κοντά τον τρόπο που καλλιεργούνται και επεξεργάζονται τα σύκα, χαρακτηριστικό ΠΟΠ προϊόν, να συμμετάσχεις στην εκτροφή και περιποίηση των ζώων που φιλοξενούνται στη φάρμα και φυσικά, για τους λάτρεις των σπορ, να επιδοθείς σε ιππασία, ποδηλασία, πεζοπορία, ορειβασία κ.α.

Ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου είναι ένας τόπος άλλωστε, που συνδυάζει τις ομορφιές του βουνού και της θάλασσας σε απόλυτη αρμονία και όλα αυτά σε αποστάσεις μόλις λίγων χιλιομέτρων. Οι δαντελωτές παραλίες σε συνδυασμό με τα επιβλητικά βουνά, τα ποτάμια και τα δάση, τα όμορφα γραφικά χωριουδάκια με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τα πέτρινα σπίτια δημιουργούν αξέχαστες εικόνες στον επισκέπτη και σε (προσ)καλούν να τα γνωρίσεις.

Η φάρμα Σάρλη είναι ένα σύγχρονο αγροτουριστικό κατάλυμα που συνδυάζει την παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική με τις ανέσεις και τις ευκολίες που πρέπει να προσφέρει ένας μοντέρνος χώρος διαμονής.  Μικρά γεφυράκια, δεντρόσπιτα, πρότυπο ξηραντήριο-συσκευαστήριο συκών, στάβλος, θερμοκήπιο και μία εξωτερική πισίνα/υδρομασάζ, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του αγροκτήματος.

Στο – σε στυλ ρουστίκ – κτίσμα, εκτός από τους χώρους διαμονής, λειτουργεί κουζίνα, βασισμένη στην παραδοσιακή, ελληνική μαγειρική με όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται να προέρχονται από το κτήμα και να είναι πιστοποιημένα και ελεγμένα από την BioHellas και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εμείς, μαζί με τον εκλεκτό – και ντόπιο! – συνάδελφο Ευάγγελο Μίχο, αλλά και την εξαιρετικά συμπαθή και αξιόλογη σύζυγο του κ. Βελισσαρίου, κ. Σοφία Τόγια ξεναγηθήκαμε από την οικοδέσποινα και ψυχή του εγχειρήματος, κ. Μαρίτα Σάρλη, σε όλες τις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος και μεταξύ άλλων κάναμε μία υπέροχη, καινούργια φίλη, την Success, ένα καθαρόαιμο άλογο ιπποδρομιών εξ Αμερικής, το οποίο βρήκε «καταφύγιο» και την αγάπη που της αξίζει στη φιλόξενη αγροτουριστική μονάδα της Κύμης.

Κατά την παραμονή μας γευτήκαμε τα νόστιμα προϊόντα της φάρμας. Τα ξηρά σύκα Κύμης με τον μοναδικό τρόπο επεξεργασίας, τα γευστικότατα συκοπάστελα, σουτζούκια και σοκολατάκια σύκου και φυσικά το σιρόπι από χυμό σύκων, το οποίο χρησιμοποιούμενο σε πολύ μικρές ποσότητες βελτιώνει αισθητά τη γεύση ενός γεύματος.

Σίγουρα αυτό το ταξίδι στη φύση, τα χρώματα και τη γαστρονομία θα μας μείνει αξέχαστο και ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αναστάσιο Βελισσαρίου και τη γλυκύτατη και δραστήρια κ. Μαρίτα Σάρλη για την, κάτι παραπάνω από ζεστή, υποδοχή και φιλοξενία, αλλά και για τις πραγματικά μοναδικές εμπειρίες που μας χάρισαν.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε κι εσείς να επισκεφτείτε τη Φάρμα Σάρλη εδώ