Η Λίλα Παπαπάσχου & ο Χρήστος Σούτος βρέθηκαν στην Κύμη και ξεναγήθηκαν από τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, κ. Αναστάσιο Βελισσαρίου, στη γραφική, παραθαλάσσια κωμόπολη.

Ιστορική αναδρομή

Η Κύμη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Εύβοιας, αφού απ’ εκεί γίνεται η σύνδεση με τη Σκύρο. Το όνομά της δεν είναι ξεκάθαρο από που προήλθε. Μία εκδοχή είναι να το οφείλει στην αμαζόνα Κύμη, κόρη της Λάμιας και του Ποσειδώνα, ενώ κατά άλλους από το κύμα, αφού η παραλία της είναι ανοιχτή στο πέλαγος. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι η λέξη είναι αιολικής προέλευσης.

Η Κύμη έχει ιστορία αιώνων ως ναυτική πόλη και κέντρο εμπορίου. Παρόλο που η Κύμη ως αρχαία πόλη αναφέρεται ελάχιστα στις ιστορικές πηγές, η ανακάλυψη ενός οικισμού κοντά στον Οξύλιθο από την εποχή των Μυκηναϊκών και Γεωμετρικών Χρόνων, σε συνδυασμό με ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου, αποδεικνύουν ότι ο τόπος είχε κατοικηθεί και κατά την αρχαιότητα. Αναφορά για την Κύμη υπάρχει στους Βυζαντινούς Χρόνους, όταν και αναφέρεται ως πέμπτη πόλη της Εύβοιας. Η Άλωση της Πόλης το 1453μ.Χ. και οι επιδρομές που ακολούθησαν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, είχαν ως φυσικό επακόλουθο την ερήμωση και της Κύμης.

Στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 ήταν σημαντικό ναυτικό κέντρο με 25 πλοία αρχικά, τα οποία έγιναν γρήγορα 55, γεγονός που δείχνει την οικονομική άνθιση, αλλά και τις καλές σχέσεις με τους Τούρκους, στους οποίους πλήρωναν ανελλιπώς φόρους. Τα χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση η Κύμη γνώρισε τεράστια ακμή και έφτασε να διαθέτει περισσότερα από 400 ιστιοφόρα που αποτελούσαν το μέσο εξαγωγής του μούστου – κυρίως στη Γαλλία -που παραγόταν στην περιοχή.

Η είσοδος της τεχνολογίας στη ναυτιλία με τις μηχανές και η καταστροφή των αμπελιών από τη φυλλοξήρα οδήγησαν την περιοχή σε παρακμή και αρκετούς από τους κατοίκους της να φεύγουν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η δεύτερη περίοδος ακμής της αφορούσε την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων, η οποία όμως σταμάτησε το ’61, δημιουργώντας εκ νέου οικονομικά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής.  Στην Κύμη λειτουργεί χωρίς διακοπή από το 1955 η Σχολή Πλοιάρχων Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.

Αξιοθέατα

Η περιοχή έχει πολλές όμορφες παραλίες και σημαντικά αξιοθέατα. Παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, με βότσαλο ή άμμο, αρκετά μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας, σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, καθώς και τα περίφημα αναρριχητικά της πεδία για τους λάτρεις του σπορ, συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό για όποιον θέλει να συνδυάσει τα παραπάνω σε μία απόσταση μόλις λίγων ωρών από την Αθήνα.

Στην Κύμη υπάρχει ένα εξαιρετικό λαογραφικό μουσείο με την περίφημη Κουμιώτικη φορεσιά, συνδυασμός Μικρασιατικών και Ευρωπαϊκών καταβολών, το σπίτι του σπουδαίου ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου με την προτομή του να βρίσκεται στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου και το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Κοντά της βρίσκεται και η Πηγή του Χωνευτικού, με αναγνωρισμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Οι παραλίες Στόμιο, Πλατάνα, Μουρτέρι, αλλά και οι κόλποι Τσίλαρος και Θαψά θα σας αποζημιώσουν, αν και η πρόσβαση είναι αρκετά δύσκολη λόγω του δύσβατου δρόμου.

Τοπικά προϊόντα

Στην Κύμη είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της περιοχής. Όσπρια, ελιές και τυριά μέχρι κρασιά και μπίρα. Ξεχωρίζει όμως το σύκο και ο τρόπος με τον οποίο αυτό παρασκευάζεται. Ο ιδιαίτερος μπακλαβάς της Κύμης, τα αμυγδαλωτά της, τα γλυκά κουταλιού και τα αποξηραμένα σύκα είναι σίγουρα ότι θα σας κερδίσουν.

Η εμπειρία μας

ΤοEcoGreenNet.gr φιλοξενήθηκε στο γνωστό ξενοδοχείο KYMI PALACE, που βρίσκεται στην παραλία της Κύμης, χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα το λιμάνι και τη θάλασσα. Εξαιρετικά μεγάλα και άνετα δωμάτια, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, καθώς και ένα πολύ πλούσιο πρωϊνό, καθιστούν το ξενοδοχείο μία ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να επισκεφτούν την Κύμη και να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αναστάσιο Βελισσαρίου για τη ζεστή φιλοξενία και όσα ενδιαφέροντα μοιράστηκε μαζί μας για την Κύμη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, μιλώντας στην κάμερα του thethinai media και τον Χρήστο Σούτο.

Μη χάσετε το ξεχωριστό αφιέρωμα του  EcoGreenNet.gr στο Αγρόκτημα Σάρλη, μία όαση αγροτουρισμού, η οποία βρίσκεται στο Μονόδρι Ευβοίας και σας περιμένει για να σας χαλαρώσει, να σας ξεκουράσει και να σας φιλέψει με τα μοναδικά ΠΟΠ προϊόντα επεξεργασίας σύκου.