Ο Αποστόλης Λάμπος γράφει για τα πολλαπλά οφέλη που υπάρχουν όταν διαβάζεις βιβλία στα παιδιά σου

Η προστακτική πολλές φορές έχει αρνητική χροιά. Ωστόσο αυτή η προστακτική του ρήματος “διαβάζω” είναι ιερή. Ναι, διαβάστε βιβλία στα παιδιά σας από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Δεν έχει σημασία η θεματολογία, αν θα είναι παραμυθάκι, ιστορία, λογοτεχνία, φιλοσοφία ή κόμικ. Σημασία έχει η το διάβασμα καθεαυτό.

Είναι ίσως μια από τις κορυφαίες συμβουλές που έλαβα ποτέ και βλέπω έμπρακτα τα οφέλη τόσο στα παιδιά μου όσο και σε μένα τον ίδιο. Και δεν έχουν φτάσει καν τα παιδιά μου στην ηλικία που αρχίζουν να μαθαίνουν τα ίδια να διαβάζουν από μόνα τους. Είναι τότε που ανακαλύπτουν έναν ολοκαίνουριο κόσμο μπροστά τους.

Μέχρι τότε όμως, κι ο δικός μας ρόλος είναι σπουδαίος σε αυτόν τον τομέα. Όταν τους διαβάζουμε ως βρέφη, αρχίζουν και τους εντυπώνονται λέξεις που δεν αντιλαμβάνονται φυσικά την σημασία τους, αλλά μελλοντικά όσο πιο συχνά ακούνε λεξούλες τόσο πιο εύκολα αρχίζουν να τις αντιλαμβάνονται και προσπαθούν να μιμηθούν, οπότε αρχίζει και λύνεται η γλώσσα τους.

Πέραν τούτου όμως, τα οφέλη από το να διαβάζουμε στα παιδιά μας είναι πολλαπλά. Πρώτον όσο περισσότερο τους διαβάζουμε, τόσο περισσότερο αγαπούν το βιβλίο. Γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Μαθαίνουν πράγματα και εξάπτεται η φαντασία τους δημιουργώντας εικόνες. Οι παιδοψυχολόγοι λένε πως η “φαντασία” είναι ένα από του σπουδαιότερα εργαλεία στην εξέλιξη ενός παιδιού. Καλλιεργήστε στα παιδιά σας τη συνήθεια του διαβάσματος. Ακονίζει το μυαλό τους.

Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε μια υπέροχη δραστηριότητα με τα παιδιά σας, που θα είναι ολοκληρωτικά δική σας. Θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους, κάτι που αποτελεί σπουδαία “επένδυση” στη σχέση σας μαζί τους στο πέρασμα των χρόνων. Αφήστε που έτσι περιορίζετε και τον χρόνο που θέλουν να βλέπουν τηλεόραση, tablet ή κινητό. Φυσικά δεν δαιμονοποιώ την οθόνη, αλλά σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο και μια ισορροπία και το διάβασμα είναι καλό να βρίσκεται μέσα στις συνήθειες των παιδιών σας.

Και να σας πω και κάτι; Απολαμβάνω κάθε στιγμή που διαβάζω ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο με ωραία ιστορία στα παιδιά μου. Είναι και για μένα διασκέδαση και μπορώ να πω ότι θα ήθελα να το κάνω ακόμα πιο συχνά, διότι δεν το έκανα όσο θα ήθελα στο παρελθόν για τον εαυτό μου. Αδράξτε την ευκαιρία για μια τόσο απλή και συνάμα σημαντική δραστηριότητα παρέα με τα παιδιά σας.