Ο Αποστόλης Λάμπος καταπιάνεται με τον σταφυλόκοκκο και προτείνει πιθανούς τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης. Και φυσικά συστήνει την άμεση επίσκεψη σε παιδίατρο.

Ακολουθεί πραγματική συνομιλία:
“Έλα φίλε, πως είσαι;”
“Καλά ρε συ, δε σ’ακούω καλά τί συνέβη;”
“Να μωρέ η κόρη έχει σταφυλόκοκκο.”
“Join the club…Ο μικρός μου ο γιος”

Όσοι έχετε μικρά παιδιά, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη κάνει αυτή την κουβέντα φέτος το καλοκαίρι. Μετά τον Covid, τις γαστρεντερίτιδες και τον στρεπτόκοκκο, τώρα πρέπει να αυξήσουμε τις ιατρικές και μικροβιολογικές μας γνώσεις για τον σταφυλόκοκκο και το πως να τον αντιμετωπίσουμε.

Αντί περίληψης, θα σας πως ότι εμείς, με βάση ασφαλώς τις οδηγίες του παιδιάτρου μας, χορηγούμε αντιβίωση στο 15 μηνών μωρό μας, το πλένουμε με ειδικό σαπούνι δύο φορές τη μέρα (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω τις μάρκες), ψεκάζουμε τα σπυράκια με αντισηπτικό σπρέι δύο φορές τη μέρα, αλείφουμε με ειδική κρέμα πάνω στα σπυράκια δύο φορές τη μέρα και δίνουμε προβιοτικά μια φορά τη μέρα.

Ωστόσο θα αναφέρω δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες πρόληψης τους οποίους πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

1.) Εφόσον δούμε σπυράκια ακόμα και από κουνούπια τα οποία τα έχουν ξύσει ή αν δούμε σπυράκια μαζεμένα σε ένα σημείο κοντά στο πρόσωπο (μύτη, σαγόνι) πηγαίνουμε αμέσως στον παιδίατρο για εξέταση.

2.) Κόβουμε τα νυχάκια των παιδιών σύριζα! Είναι πολλές φορές η αιτία του κακού.

Στις δύο περιπτώσεις της αρχικής συνομιλίας το ένα παιδάκι νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο καθώς έπρεπε να πάρει πιο δραστικά ενδοφλέβια αντιβίωση, στην άλλη περίπτωση το θέμα αντιμετωπίστηκε με την αγωγή στο σπίτι.

Προφανώς απαγορεύεται κάθε επαφή με χώματα, άμμο, πισίνα, καθώς και ο ήλιος. Αν και η καθαρή θάλασσα, μετά από κάποιες μέρες αντιβίωσης βοηθά στο να ψήσει στα σπυράκια.

Προφανώς και δεν είμαι εδώ για να αντικαστήσω τους παιδιάτρους, αλλά απλά για να μοιραστώ ένα θέμα που αφουγκράζομαι ότι απασχολεί πάρα πολλούς νέους γονείς τον τελευταίο καιρό. Συνεπώς χρειάζεται, ψυχραιμία, πρόληψη, τον παιδίατρο από κοντά και φυσικά υπομονή.

Ψάχνοντας βρήκα ότι υπάρχει και εμβολιασμός κατά του σταφυλόκοκκου, για τον οποίο άμεσα θα ρωτήσω κι εγώ τον παιδίατρό μας.

Και για να το πάω τώρα πιο επιστημονικά:

Η αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου σε bullets:

  • Διάγνωση: Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο μπορούν να διαγνωστούν μέσω κλινικής εξέτασης, συμπτωμάτων και αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων.
  • Αντιβιοτικά: Οι μολύνσεις από σταφυλόκοκκο συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Ο γιατρός θα επιλέξει το κατάλληλο αντιβιοτικό, λαμβάνοντας υπόψη την τοποθεσία και τη σοβαρότητα της λοίμωξης, καθώς και την ευαισθησία του σταφυλόκοκκου στα διάφορα φάρμακα. Σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί ολόκληρη η διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας, ακόμη κι αν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
  • Υγιεινή: Μια καλή υγιεινή των χεριών και γενικότερα του σώματος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της μετάδοσης των σταφυλοκόκκων. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι σημαντικό για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα μοιρασμένα αντικείμενα και οι επαφές με άτομα που έχουν μολυσμένες πληγές ή λοιμώξεις.
  • Εμβόλια: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά για ορισμένους τύπους σταφυλοκόκκων όπως οι πνευμοκόκκοι και οι μηνιγγοκόκκοι, υπάρχουν εμβόλια που μπορούν να παρέχουν προστασία κατά των λοιμώξεων.

Αυτά από έναν παθών μήπως προλάβουμε από το να κολλήσει έστω και ένα παιδάκι!

Α! Και καλό καλοκαίρι!