Ο Αποστόλης Λάμπος χάνεται στα μονοπάτια των παραμυθιών και επισημαίνει τον ρόλο του παιδιού και της φαντασίας του στη δημιουργικότητα και των ενηλίκων.

Ας μιλήσουμε για παραμύθια και όχι μόνο!

«Του Κωνσταντή του αρέσει να φτιάχνει σβούρες στο εργαστήριό του. Μια μέρα φτιάχνει μια σβούρα που αρχίζει να του μιλάει και να στροβιλίζεται μόνη της! Όταν πάει να τη χρωματίσει, η σβούρα αρνείται και αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στις χώρες των χρωμάτων για να διαλέξει μόνη της το χρώμα της.» (Από την περίληψη του παραμυθιού).

Όπως καταλάβατε, πρόκειται για ένα παραμύθι γραμμένο με μπόλικη φαντασία και πολλή αγάπη. Παιδί και φαντασία είναι στο μυαλό μου έννοιες ταυτόσημες. Ένα παιδί μπορεί να φανταστεί τα πάντα, την ώρα που η φαντασία είναι το βασικό «όπλο» του στο παιχνίδι, στη διαπραγμάτευση με τους μεγαλύτερους και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του. Έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε το πως ένα παιδί μπορεί να εμπνεύσει μια μητέρα να ανακαλύψει το μονοπάτι που γεμίζει τη ζωή της με έμπνευση, δράσεις, πράξεις και δημιουργικότητα.

«Η σβούρα στις χώρες των χρωμάτων» είναι ένα παραμύθι το οποίο αναδεικνύει τον σπουδαίο ρόλο της φαντασίας στη ζωή, όχι μόνο των παιδιών, αλλά όλων μας. Η συγγραφέας του συγκεκριμένου παραμυθιού, Άντζυ Κάντζου, γεννήθηκε στο Αγρίνιο και ως γνήσια… σβούρα, στριφογυρίζει μέχρι σήμερα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, με σκοπό να συναντήσει όσο γίνεται περισσότερα παιδικά χαμόγελα.

Η σβούρα στις χώρες των χρωμάτων, παραμύθι

Το 2012 ήταν η χρονιά σταθμός για εκείνη, καθώς τον Φεβρουάριο απέκτησε τον γιο της Κωνσταντίνο. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, δημιούργησε τον δικό της χώρο για παιδιά, την «Σβούρα». Πρόκειται για ένα χώρο δημιουργικών δράσεων στο λιμάνι της Ναυπάκτου.

Η Άντζυ άρχισε να συνεργάζεται με βιβλιοθήκες, παιδικούς σταθμούς και βιβλιοπωλεία, αλλά και να διοργανώνει και να συμμετέχει σε παιδικά φεστιβάλ. Έκτοτε σχεδιάζει και υλοποιεί θεατρικά δρώμενα για μικρά παιδιά και συνεχίζει να ταξιδεύει.

Βέβαια ο covid-19 είχε άλλα σχέδια για όλες αυτές τις δραστηριότητες. Κι ενώ τα εργαστήρια και ο δράσεις για μικρά παιδιά είχαν σταματήσει, η Άντζυ Κάντζου εξέδωσε το πρώτο της παραμύθι από τις εκδόσεις mar mar τον Δεκέμβριο του 2021. Το παραμύθι που φυσικά αφιέρωσε στον γιο της, Κωνσταντή.

Πλέον, ζουν μαζί στην Αθήνα, και συνεχίζει να ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Αυτή την περίοδο θα την συναντήσετε σε ένα νέο χώρο στον Υμηττό, το μουσικό θεατρικό εργαστήρι “Κρακατούκ“, όπου σχεδιάζει και υλοποιεί εργαστήρια για μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους, με τίτλο “Μαθήματα Χαράς“. Μαθήματα δηλαδή που έχουμε όλοι μας ανάγκη αρκεί να αποφασίσουμε να είμαστε χαρούμενοι. Γιατί το να είναι κανείς χαρούμενος είναι απλά μια απόφαση!