Το 60-70% των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται μεταξύ των 12 με 25 ετών, ενώ δύο είναι οι ηλικίες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών (14,5 ετών και 30 ετών), όπως επισήμανε ο καθηγητής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας, μιλώντας στην ημερίδα, με τίτλο «Η είσοδος στην εφηβεία και οι ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές της: Ψυχοδυναμική προσέγγιση μιας κρίσιμης αναπτυξιακής περιόδου», που πραγματοποιήθηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.
Κεντρική ομιλήτρια της επιστημονικής ημερίδας ήταν η Εμανουέλ Κολ (Emmanuelle Caule), ψυχολόγος – ψυχαναλύτρια, αντιπρόεδρος των Επιστημονικών Εταιρειών C.I.L.A. (Διεθνές Κολλέγιο της Εφηβείας) και C.A.P.A. (Κολλέγιο Ακιταίνης στην Ψυχοπαθολογία των Εφήβων) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, η οποία μίλησε για την είσοδο στην εφηβεία και τις ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές της.
Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην εφηβεία και ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της εφηβείας, μία περίοδο κατά την οποία συμβαίνουν πάρα πολλές αλλαγές, όπως είπε, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο, και επομένως είναι ιδιαίτερα πιθανό να εμφανιστούν μια σειρά από ψυχικές δυσκολίες και διαταραχές. Όπως η ίδια τόνισε, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό τόσο οι επαγγελματίες, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς, να απαντήσουν με ευαισθησία στις αντιδράσεις και τις αγωνίες των εφήβων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε μια ευνοϊκότερη εξέλιξη».
«Ο δήμος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο θέμα της εφηβείας, της παιδικής και νεανικής παραβατικότητας, γι’ αυτό υπάρχει μια συντονισμένη δράση για να χτυπήσουμε αυτό το φαινόμενο στη ρίζα του», επισήμανε, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θεσσαλονίκης, χειρουργός Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος.
Ο καθηγητής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ κ. Μποζίκας ανέφερε: «όσο πιο νωρίς εμφανιστεί μια ψυχική διαταραχή, τόσο χειρότερη είναι η πορεία και η πρόγνωση της. Άρα τόσο πιο έγκαιρα πρέπει να παρέμβουμε. Το 80% των νέων μας, δεν πηγαίνουν στις υπηρεσίες που υπάρχουν, είναι επιφυλακτικοί και εμείς προσπαθούμε αυτό να το γεφυρώσουμε».
Ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου του ΑΠΘ, Γρηγόρης Αμπατζόγλου, συντόνισε την παρουσίαση και υπογράμμισε ότι «το βασικό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι το ξεκίνημα της εφηβείας αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξης του ανθρώπου. Είναι σημαντικό να παρέμβουμε και εκεί που δεν έχουμε θόρυβο».
Η παιδοψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Διάθεση» Θεσσαλονίκης, Σοφία Αμοιρίδου, παρουσίασε το Κέντρο και επισήμανε ότι «το συγκεκριμένο κέντρο υποδέχεται παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες, με διαταραχές πρόσληψης τροφής, ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία και διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας. Η κατανόηση των διεργασιών της εφηβείας μπορεί να γίνει η βάση του θεραπευτικού πλάνου για την προσέγγιση των διαταραχών πρόσληψης αρχής».
Κατα τη διάρκεια της ημερίδας έγινε η παρουσίαση της Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «ΠΝΟΕΣ SKG», από τον ψυχίατρο Αθανάσιο Ξαφένια, ο οποίος σημείωσε πως «πρόκειται για μια μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, που έχει ως στόχο την ανίχνευση στην κοινότητα περιστατικών είτε σε κίνδυνο για ψύχωση (πρώιμη παρέμβαση), είτε περιπτώσεων που η ψύχωση μόλις έχει εκδηλωθεί. Οι καταστάσεις αυτές αφορούν νέους ανθρώπους που εκδηλώνονται συχνά στην εφηβεία ή στη νεαρή ενήλικη ζωή».
Η συγκεκριμένη ημερίδα, που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, υλοποιήθηκε από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής «Διάθεση» Θεσσαλονίκης, τη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση «ΠΝΟΕΣ SKG» και τον Επιστημονικό Σύλλογο Μέριμνας Παιδιού & Εφήβου (ΣΥΜΕΠΕ).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ