Ετοιμάζεστε για ένα μεγάλο ταξίδι με τα παιδιά σας; Αν χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, ο Αποστόλης Λάμπος σας συμβουλεύει τί πρέπει να κάνετε και τί όχι!

– Πας καλά;

– Γιατί να το κάνετε αυτό;

– Δεν μπορείτε να τα αφήσετε στους παππούδες;

– Είστε μαζόχες;

– Ούτε να πληρώνανε!

– Παράνοια!

Είναι μερικές από τις εκφράσεις που ακούσαμε με τη γυναίκα μου όταν αναφέραμε ότι το φετινό πλάνο τον διακοπών, για διάφορους λόγους, περιλάμβανε τρία εξάωρα ταξίδια με τα παιδιά. Ε, εμείς πήγαμε με τη φράση “ο τολμών νικά” και επιζήσαμε. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι με αρκετό κόπο και υπομονή τα παιδιά εκπαιδεύονται.

Φυσικά πρέπει εσύ να αποδεχτείς ότι ένα τόσο μακρύ ταξίδι με τα παιδιά (ενός και πέντε ετών) δεν μπορεί να είναι και “βόλτα στο πάρκο”. Είχε και τις δυσκολίες του, είχε και τις γκρίνιες, είχε και τις στάσεις του. Αν είσαι έτοιμος να ζήσεις την περιπέτεια και το κάνεις με καλή διάθεση, τότε ένα τέτοιο ταξίδι, πόσο μάλλον τρία σε λίγες μέρες, μπορεί να αποτελέσει και μια σπουδαία οικογενειακή εμπειρία.

Δεν σας κρύβω ότι στις συζητήσεις μετά τις διακοπές, αυτά τα ταξίδια υπερτονίζονται ως highlights των διακοπών, καθώς μοιάζουν σα να πετύχαμε ένα σημαντικό milestone. Αφενός γιατί “επιζήσαμε” και αφετέρου γιατί ανοίγει προοπτική για παρόμοια ταξίδια που θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις ακόμα και στο εξωτερικό με τη σκέψη “ναι, όλα γίνονται”.

Με θετική διάθεση λοιπόν θα μοιραστώ μερικά tips από όσα κάναμε για να πετύχουμε τον στόχο μας και να επιβεβαιώσουμε το ρητό του T.S. Eliot πως “το ταξίδι είναι που μετράει και όχι η άφιξη στον προορισμό”. Εντάξει μεταξύ μας, μετράει και η άφιξη, αλλά για να είσαι στα καλύτερά σου όταν φτάσεις, θα πρέπει και το ταξίδι να είναι μια όμορφη διαδικασία.

1) Δεν απαντάμε ποτέ στην ερώτηση: “Μπαμπά, φτάνουμε;”

Στην ερώτηση αυτή, που συνήθως γίνεται 5 λεπτά μετά την αναχώρηση δεν απαντάμε ποτέ! Νόμος! Πρέπει άμεσα να ανοίξετε θέμα συζήτησης με ερωτήσεις προς το παιδί για τον προορισμό, όσα πράγματα θα κάνουμε εκεί, τις παραλίες που θα δούμε και αν θέλετε να γίνεται και πολύ φιλικοί μπορείτε να μιλήσετε και για το πόσα παγωτά θα φάτε εκεί που θα πάτε.

2) Παιχνίδια αυτοκινήτου

Στις στιγμές που ενδέχεται να επέλθει λίγη κούραση, απόλυτα φυσιολογικό, τότε είναι που πρέπει να τους δώσετε την απόλυτη σημασία και να παίξετε κάποιο οικογενειακό παιχνίδι. Το παιχνίδι θα το δημιουργήσετε εσείς ανάλογα και με τα κοινά σας ενδιαφέροντα. Εμείς για παράδειγμα, μετράγαμε τις εκκλησίες ή τα εκκλησάκια που περνάγαμε και όποιος έβλεπε πρώτος εκκλησία έπαιρνε πόντο. Αντίστοιχα μετά μετράγαμε αυτοκίνητα με βάση το χρώμα τους. Μπορείτε να παίξετε ότι να’ ναι. Σημαντικό: Αν δείτε πρώτοι εκκλησία, αφήστε το παιδί να νικήσει!

3) Στάσεις ενδιαφέροντος

Στις περιπτώσεις που υπάρξει κλάμα, μην διαστάσετε να κάνετε στάση ή και να βγείτε από τον προορισμό σας. Μια ολιγόλεπτη παράκαμψη με την προοπτική να δείτε ένα νέο μέρος, να ξεκουραστείτε για λίγο είναι πάντα απαραίτητη. Εκεί που θα είστε διβαβάστε πληροφορέις για την πειροχή ώστε να του κεντρίσετε εκ νέου το ενδιαφέρον. Μπορεί να είναι κάποιο χωριό ή κάποιο μέρος που δεν έχετε επισκεφτεί ξανά. Θα σας αρέσει κι εσάς.

4) Αποβάλλετε το “πρέπει” της άφιξης

Έστω ότι πρέπει να ξεκινήσετε από το μέρος Α στις 10:00 το πρωί και πρόκειται να φτάσετε στο μέρος Β στις 16:00. Μην σας πιάσει κάποιος ψυχαναγκασμός. Διακοπές πάτε. Ας φτάσετε και δύο ώρες αργότερα. Σημασία έχει να απολαύσετε το ταξίδι και όχι να προσπαθείτε να το αποφύγετε.

5) Παραμύθια

Εδώ υπάρχουν δύο τρόποι. Αν είστε καλοί στις αφηγήσεις και έχετε φαντασία, μπορείτε να διηγηθείτε ιστορίες ή κάποιο παραμύθι συνεργατικά με τον σύντροφό σας. Μην το κάνετε σαν αγγαρεία. Μπείτε στον ρόλο. Τους αρέσει πολύ. Ο δεύτερος τρόπος φυσικά είναι να έχετε CD με παραμύθια ή αυτό που κάναμε εμείς για να μην δεσμεύουμε το ραδιόφωνο, που είχαμε ένα ηχείο και τους βάζαμε παραμύθια μέσω bluetooth από το youtube χωρίς να βλέπουν την οθόνη. Μπορεί να κερδίσετε και δύο ώρες.

6) Ανάλυση της διαδρομής

Εδώ ο συνοδηγός μπορεί να παίξει τον ρόλο του ξεναγού και να έχει ανοιχτό το google. Μπορείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο ταξίδι και ανάλογα από τις περιοχές που περνάτε να κάνετε ένα search για την ιστορία της περιοχής από την οποία περνάτε και να μοιράζεστε τις πληροφορίες με τα παιδιά σας. Πάντα διψούν για μάθηση.

7) Απαραίτητα τα snack

Είναι δεδομένο πως κάποια στιγμή τα παιδιά θα πεινάσουν. Θα πρέπει να έχετε προνοήσει να έχετε νερό αλλά και μερικά από τα αγαπημένα τους snacks με τα οποία επίσης θα απασχοληθούν για κάποιο χρονικό διάστημα και σίγουρα θα τους απορροφήσετε και λίγη από την ένταση που μπορεί να δημιουργήσει η πείνα.

8) Υπολογίστε να ταξιδεύετε ώρες που συνήθως κοιμούνται

Αυτό είναι και το πιο σημαντικό tip απ’ όλα. Αν τα παιδιά σας κοιμούνται μεσημέρι, τότε δεν είναι κακό να ξεκινήσετε λίγη ώρα πριν τον μεσημεριανό τους ύπνο ώστε να κερδίσετε ώρες ταξιδιού με λιγότερη ένταση, διότι αν ξεκινήσετε πρωί πρωί που μόλις έχουν σηκωθεί η ενέργειά τους και η ανυπομονησία τους θα είναι στα ύψη. Για τους πιο “σκληροπυρηνικούς θα έλεγα να ταξιδέψετε νύχτα. Το ταξίδι το βράδυ όταν έχεις παιδιά μπορεί να εξελιχθεί σε ονειρεμένο. Για παράδειγμα αν τα παιδιά σας κοιμούνται στις 21:00, μπορείτε να ξεκινήσετε γύρω στις 19:00 με προοπτική να φτάσετε 01:00. Αυτό βέβαια θα πρέπει να έχει γίνει κάποιες φορές σε πιο κοντινές αποστάσεις ώστε να τα παιδιά να είναι εκπαιδευμένα να μην ξυπνάνε όταν τα μεταφέτε στην αγκαλιά σας από το αμάξι στο κρεβάτι.

Συμπερασματικά ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο με τα παιδιά να μην το φοβηθείτε. Αν μπείτε στο αμάξι με θετική διάθεση όλα θα πάνε καλά. Αναρωτηθείτε επίσης, πόσες φορές μέσα στη χρονιά, είστε τόσες ώρες μαζί σαν οικογένεια, τόσο κοντά ο ένας στον άλλο; Δείτε το σαν μια ευκαιρία για δημιουργία όμορων οικογενειακών στιγμών και αναμνήσεων. Οπλιστείτε και με υπομονή για τις δύσκολες στιγμές και όλα θα πάνε καλά! Καλό ταξίδι!