Ο Αποστόλης Λάμπος έφτασε στο πιο καθαρό ποτάμι της Ευρώπης, τον Βοϊδομάτη, και… τόλμησε να κάνει rafting με τα δύο παιδιά του. Με απόλυτη ασφάλεια, πέρασαν δύο μοναδικές ώρες!

Τώρα που τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα νησιά είναι πιο ακριβό “σπορ” για τον μέσο Έλληνα παραθεριστή, ολοένα και περισσότερο μπορεί κανείς να ανακαλύψει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι οποίες αποζημιώνουν στο έπακρο. Για παράδειγμα τα υπέροχα ελληνικά βουνά με τα δροσερά, έως και παγωμένα ποτάμια τους, προσφέρουν τη δυνατότητα για υπέροχες διακοπές που μέχρι πρότινος ήταν για τους πιο μυημένους.

Για να γίνω πιο σαφής. Οι δραστηριότητες στα βουνά θεωρούσα ότι είναι για ψαγμένους ανθρώπους, για εκείνους που τους αρέσουν τα extreme sport και που σίγουρα δοκιμάζουν τα όριά τους. Αυτό θεωρούσα ότι δεν είναι “διακοπές”. Λάθος, τελείως λάθος. Πρόσφατα βρέθηκα σε ένα χωριό κοντά στην Κόνιτσα, δίπλα από τα (διάσημα τον χειμώνα) Ζαγοροχώρια.

Σαφώς πιο δροσερά σε σχέση με την καψαλισμένη από τον καύσωνα Αθήνα και γενικότερα την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά με τις ανάσες δροσιάς να παραμένουν αναγκαίες ακόμα κι εκεί. Οι λύσεις ήταν δύο και ήταν μοναδικές. Τα ονόματά τους: Αώος και Βοϊδομάτης. Ο Αώος είναι ένα από τα σπουδαιότερα, από περιβαλλοντική άποψη, ελληνικά ποτάμια που εκβάλλει στην Αδριατική διασχίζοντας την Αλβανία.

Παρακλάδι ουσιαστικά του Αώου είναι ο Βοϊδομάτης. Το πιο καθαρό ποτάμι της Ευρώπης, από το οποίο μπορείς να πιεις νερό απευθείας και συνάμα το πιο κρύο, αναλογικά με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Ωραία όλα αυτά. Αυτό που δεν ξέρεις είναι οι δραστηριότητες που μπορεί να σου χαρίσει αυτό το ποτάμι ακόμα κι αν είσαι με την οικογένειά σου και με το ενός έτους μωρό σου.

Από canyoning, ιππασία και πεζοπορία μέχρι rafting. Αρκεί φυσικά να πετύχεις την κατάλληλη ομάδα να σε καθοδηγήσει και να σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια. Εμείς αυτό το ζήσαμε στο έπακρο χάρη στη “Via Natura“. Θέλαμε να κάνουμε rafting μαζί με τα παιδιά μας, κάτι που μέχρι μία μέρα πριν δεν το σκεφτόμουν καν. Ένα μωρό ενός έτους και ένα παιδί πέντε χρονών να μπουν σε βάρκα για να “κατέβουν” τον Βοϊδομάτη.

Ρώτησα τον Δημήτρη από την “Via Natura” δέκα φορές. Μπορεί να κάνει και το μωρό; Απάντηση σαφής: “Ναι, έχει μπει και βρέφος 40 ημερών στην αγκαλιά της μαμάς”. Όντως; “Ναι”. Αφοπλιστικός, σα να μην μου άφηνε περιθώριο να με νικήσουν οι φόβοι μου. Πάμε, είπα.

Οι επόμενες δύο ώρες, ήταν δύο ώρες μοναδικές. Ένα μικρό μάθημα για το πως λειτουργούμε στη βάρκα και πως συμπεριφερόμαστε στο ποτάμι με σεβασμό και άρχισε η κατάβαση. Εικόνες απίθανες για μια οικογενειακή εμπειρία που αξίζει να ζήσεις. Παράλληλα δεν έχεις το άγχος της φωτογραφίας γιατί δε μπορείς να έχεις μαζί σου το κινητό σου. Αποτοξίνωση. Φωτογραφίες μας έβγαλε ο Δημήτρης.

Α, εφόσον βρεθείς στον Βοϊδομάτη και επιχειρήσεις να κάνεις rafting, σου εύχομαι οδηγός σου να είναι ο Δημήτρης. Είμαι σίγουρος ότι και οι υπόλοιποι οδηγοί της Via Natura θα είναι το ίδιο εξειδικευμένοι και έμπειροι, αλλά αν σας οδηγήσει ο Δημήτρης τότε η εμπειρία θα είναι ξεχωριστή.

Άνθρωπος της περιοχής, που λατρεύει το rafting και για δύο ώρες σου κάνει μάθημα γεωγραφίας, ιστορίας αλλά και rafting με τέτοια διάθεση που απορείς με την λαχτάρα του να μοιραστεί τις γνώσεις του και την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει.

Πολύ σημαντικός και ο τρόπος που καθοδηγούσε τη γυναίκα μου στον τρόπο που πρέπει να κρατά το μωρό, αλλά και το πόσο εκπαιδευτικά απασχολούσε τον πεντάχρονο γιο μου δίνοντάς του ρόλους μέσα στη βάρκα για να ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!