Ο Γιώργος Χελάκης διαβάζει τα ανατριχιαστικά στοιχεία για την πείνα στην Ελλάδα και στον κόσμο και αναρωτιέται για την «πρόοδο» του ανθρώπινου πολιτισμού…

Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρή πολιτική συζήτηση στη χώρα μας, έχουμε χρέος να την κάνουμε πάνω στα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα. Κι είναι κρίμα όσοι και όσες εξακολουθούν να μιλούν στο όνομα των προοδευτικών πολιτικών αντί να αναφέρονται σε αυτά, υιοθετούν την ατζέντα των κυρίαρχων ΜΜΕ όπως την διαμορφώνουν οι πρωινές και οι μεσημεριανές εκπομπές. Στοιχεία που σοκάρουν και αφορούν τη χώρα μας αποκαλύπτει η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την επάρκεια τροφής, στο πλαίσιο έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχεδόν 700.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επάρκειας τροφής

Το 2022 το 6,6% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ το 1,5% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. Κοινώς, περίπου 700.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επάρκειας τροφής, με τη χώρα μας να βιώνει εδώ και 28 μήνες τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων. Οι τιμές στα τρόφιμα παρουσιάζουν σχεδόν καθημερινές ανατιμήσεις, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε περάσει από τα καταστροφικά μνημόνια και στη συνέχεια από την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Η έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. πραγματοποιήθηκε το 2022, αλλά αφορά το έτος 2021. Με την ακρίβεια στη χώρα μας να έχει χτυπήσει κόκκινο την τελευταία διετία, συμπεραίνεται πως η επόμενη έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα είναι ακόμα πιο ανησυχητική, αφού θα αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως σε κάθε έρευνα ή έκθεση οργανισμών ή επιμελητηρίων που βλέπει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες καταγράφεται η αδυναμία των πολιτών να προμηθευτούν ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής.

Τα ποσοστά για τη μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής κατά τα προηγούμενα έτη ήταν 6,0% το 2021, 6,1% το 2020 και 8,0% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής ήταν, αντίστοιχα, 1,5%, 1,6% και 1,5%. Σημειώνεται πως το 2021 ένα μεγάλο μέρος των πολιτών επιβίωνε με τα έκτακτα επιδόματα της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας και πολλά νοικοκυριά αναγκάζονταν να ζουν με τα 534 ευρώ που έδινε το κράτος για έναν ολόκληρο μήνα.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώνει ότι ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο απ’ όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων. Ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη μέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

«Ζαλίζουν» οι αριθμοί σε παγκόσμια κλίμακα

Να δούμε τώρα πως διαμορφώνεται η κατάσταση σε παγκόσμια κλίμακα. Πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ξέρουν πότε ή αν θα φάνε ξανά την ώρα που η ανθρωπιστική χρηματοδότηση στερεύει, δήλωσε πριν από λίγες μέρες, η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) Σίντι Μακέιν δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης, ο οργανισμός έχει αναγκαστεί να περικόψει τις μερίδες τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους.

«Ζούμε τώρα με μια σειρά από ταυτόχρονες και μακροχρόνιες κρίσεις που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις παγκόσμιες ανθρωπιστικές ανάγκες», δήλωσε η ίδια. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ωθήσει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, την ίδια στιγμή που οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων έχουν προκαλέσει μείωση της παραγωγής αραβοσίτου, ρυζιού, σόγιας και σιταριού, ανέφερε ο οργανισμός.
Η επικεφαλής του WFP, χήρα του αείμνηστου Αμερικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, δήλωσε ότι ο οργανισμός εκτιμά ότι σχεδόν 47 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες βρίσκονται ένα βήμα από τον λιμό – και ότι 45 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις 79 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται ο οργανισμός με έδρα τη Ρώμη, έως και 783 εκατομμύρια άνθρωποι – ένας στους 10 του παγκόσμιου πληθυσμού – κοιμούνται χωρίς να έχουν τραφεί επαρκώς.

Περισσότεροι από 345 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν φέτος υψηλά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας, αύξηση σχεδόν 200 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις αρχές του 2021 πριν από την πανδημία COVID-19, δήλωσε ο οργανισμός. Αλήθεια, πως γίνεται να μιλάμε για τα επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, τα επιτεύγματα της υψηλής τεχνολογίας όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της χώρα μας και εκατοντάδες εκατομμύρια στον πλανήτη κοιμούνται νηστικοί και κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα; Που είναι και πως μετράμε την πρόοδο όταν κάποιοι λίγοι κολυμπούν μέσα σε αμύθητα πλούτη και κάποιοι άλλοι στερούνται το νερό και την τροφή…