Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει για την αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου και την ανάγκη προστασίας των οδηγών με την τακτική διεξαγωγή αλκοτέστ.

Προσφάτως βρέθηκα στην Πάτρα και στην επιστροφή μου νωρίς το απόγευμα από ένα μπάνιο στον Ψαθόπυργο,με χαρά διαπίστωσα την υπάρξη της αστυνομίας και τη διεξαγωγή αλκοτέστ σε πολλούς οδηγούς στην είσοδο της πόλης.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, πρέπει να πούμε πόσο σημαντικό είναι τους καλοκαιρινούς μήνες να έχουμε την διενέργεια ελέγχων αλκοτέστ σε ολόκληρη την χώρα από το μεσημέρι ή το απόγευμα και μετά. Και αυτό καθώς η διασκέδαση έχει αλλάξει πλέον. Και έτσι ειδικά η νεολαία – και όχι μόνο – καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στα μπιτς μπαρ που έχουν μεταβληθεί σε κέντρα διασκέδασης και έχουν πολλαπλασιαστεί κυριολεκτικά πλέον!

Η Ελλάδα αρχίζει και θυμίζει Μύκονο με την συνήθεια της διασκέδασης με έντονη μουσική,αλκοόλ και Dj από νωρίς το μεσημέρι. Πήγαμε σε μια αλλαγή του τρόπου διασκέδασης το καλοκαίρι και η νεολαία έχει πια ταυτίσει το μπάνιο με διασκέδαση. Συνεπώς δεν ασχολείται πια να πάει σε ένα ήρεμο ωραίο μέρος με την παραλία του για να μιλήσει,να παίξει με την θάλασσα,να είναι με το έτερον ήμισυ κτλ. Αλλά πάει στα μπιτς μπαρ να φλερτάρει,να ακούσει την μουσική που ακούει τα βράδια και να καταναλώσει αλκοόλ και πολύ μάλιστα! Κάπως έτσι κόβει βραδινές εξόδους και συνδυάζει δύο σε ένα.

Το πρόβλημα όμως είναι μεγάλο για την οδική ασφάλεια. Καθώς οι περισσότεροι νεαροί είναι πολλές φορές μεθυσμένοι. Και προβλημά τους προσωπικά, που μου είναι αδιάφορο, αν θα τρακάρουν ή όχι. Στην τελική ας πρόσεχαν. Όμως είναι και προβλημά μου η επιστροφή μου με ασφάλεια. Τα μπιτς μπαρ είναι εκτός των πόλεων και η επιστροφή γίνεται από τις παλιές εθνικές οδούς ή μικρούς δρόμους. Και δεν θέλει και πολύ να γίνει το δυστύχημα σε μια προσπέραση πχ ή να παρασύρεις πεζούς στις άκρες που ως γνωστόν συνήθως δεν έχουν πεζοδρόμια αλλά έχουν χιλιάδες σπίτια πλέον! Μαγική χώρα και σε αυτό. Να  βγαίνει ο άλλος από το σπίτι του και να είναι πάνω στον παλιό εθνικό δρόμο και να μην έχει πεζοδρόμιο! Πως τα κατάφεραν όλα αυτά είναι μια άλλη, μεγάλη ιστορία.

Αλλά είναι σοβαρό ζήτημα και πρέπει να υπάρχουν αλκοτέστ σε μικρές αποστάσεις από τα μπιτς μπαρ και έτσι να επιστρέφουμε όλοι με ασφάλεια στα σπίτια μας. Δυστυχώς όμως, πολλοί δεν δίνουν καν το αυτοκίνητο σε αυτόν που δεν έχει πιει, αλλά κάνουν και τους καουμπόηδες της ασφάλτου ανεβάζοντας ταχύτητες μεσημεριάτικα σε παλιούς δρόμους και πιωμένοι. Κάπως έτσι οι δρόμοι γίνονται καρμανιόλες. Θέλω να βλέπω ελέγχους παντού, αν και σπάνια θα δούμε για πολλούς λόγους. Το σωστό είναι έλεγχοι παντού και πολύ αυστηρές ποινές και φυλακίσεις για όσους οδηγούν πιωμένοι και ειδικά από ένα όριο και πάνω. Μπας και σταματήσουμε να θρηνούμε καθημερινά αθώα θύματα. Μου είναι αδιάφορο και δεν λυπάμαι κανέναν που παίζει με τη φωτιά και σκοτώνεται. Με ενδιαφέρει όμως μη τυχόν με την επικίνδυνη και παράνομη (μεθυσμένος γαρ) οδήγηση ,σκοτώσει και τους αθώους που έτυχε να βρεθούν στο διάβα του…