Ο IAEA θα πρέπει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην παρακολούθηση των υδάτων που απορρίπτονται από τον πυρηνικό σταθμό
Η Κίνα πιστεύει ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο και να επωμιστεί την ευθύνη για την παρακολούθηση της απόρριψης στη θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μάο Νινγκ, η εκπρόσωπος του υπουργείου, έκανε το σχόλιο αυτό όταν ρωτήθηκε γιατί η Κίνα μετέχει σε επιθεώρηση που γίνεται υπό την καθοδήγηση του IAEA στην Ιαπωνία για την ανάλυση δειγμάτων από ψάρια που έφτασαν στην αγορά του νομού της Φουκουσίμα μετά τη ρίψη στην θάλασσα επεξεργασμένων υδάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό.
Ο IAEA έλαβε σήμερα δείγμα από ψάρια σε αγορά του νομού της Φουκουσίμα, στο πλαίσιο περιοδείας που κάνει για την επιθεώρηση του τοπικού περιβάλλοντος μετά την έναρξη της απόρριψης των υδάτων της Φουκουσίμα στη θάλασσα.
Η Κίνα και πλέον και η Ρωσία έχουν αναστείλει τις εισαγωγές θαλασσινών προϊόντων από την Ιαπωνία λόγω της έναρξης της απόρριψης στον Ειρηνικό Ωκεανό ύδατος που προέρχεται από τον σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος καταστράφηκε τον Μάρτιο του 2011 από τσουνάμι, που σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.
Η επιχείρηση αυτή, η οποία άρχισε στα τέλη Αυγούστου, δεν ενέχει κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων, έχει διαβεβαιώσει ωστόσο η Ιαπωνία, αλλά και ο ΙΑΕΑ, ο οποίος επιβλέπει τη διαδικασία απόρριψης των υδάτων από τον σταθμό.
Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του 2011, τα οποία έχουν απαλλαγεί από την πλειονότητα των ραδιενεργών τους στοιχείων, με εξαίρεση το τρίτιο, το οποίο δεν είναι επικίνδυνο παρά μόνον σε υψηλές δόσεις συγκέντρωσης.
Για αυτόν τον λόγο η Ιαπωνία αραιώνει τα επεξεργασμένα ύδατα από τον σταθμό με θαλασσινό νερό προτού τα ρίξει στον ωκεανό και απορρίπτει κάθε φορά πολύ περιορισμένες ποσότητες –η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050.
Η ΙΑΕΑ ελέγχει την επιχείρηση αυτή σε μόνιμη βάση, αλλά αυτήν την εβδομάδα ξεκίνησε επίσης αποστολή συλλογής και ανάλυσης δειγμάτων από το νερό και τα θαλασσινά προϊόντα της ζώνης, σε συνεργασία με εργαστήρια σε τρεις χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, για να επαληθευτεί ότι τα ιαπωνικά δεδομένα είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
“Αναμένουμε να δούμε μια μικρή αύξηση των επιπέδων τριτίου στο δείγμα θαλασσινού νερού που ελήφθη πολύ κοντά στο σημείο απόρριψης. Αλλά πέραν αυτού, τίποτα. Θα βρούμε πολύ παρόμοια επίπεδα με αυτά που είχαμε μετρήσει πέρυσι”, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Πολ ΜακΓκίνιτι, επιστήμονας της ομάδας του IAEA.
Ο οργανισμός του ΟΗΕ συνηθίζει να προσκαλεί αρκετές χώρες για την αποστολή αυτή ελέγχου του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την οποία διεξάγει τακτικά στην Φουκουσίμα από το 2014. Αλλά είναι η πρώτη φορά που η Κίνα συμμετέχει.
Η επιλογή να συμμετάσχει φέτος η Κίνα, η Νότια Κορέα και ο Καναδάς δεν έγινε ωστόσο για πολιτικούς λόγους, διαβεβαίωσε ο ΜακΓκίνιτι.
Ο ερευνητής εξέφρασε την ελπίδα η συμμετοχή Κινέζων επιστημόνων να συμβάλει στην βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά το θέμα της Φουκουσίμα, αλλά αμφέβαλε ότι αυτή θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια ταχεία επίλυση της κινεζοϊαπωνικής εμπορικής διένεξης.
Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη στον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι.