Η έκθεση διερευνά το πώς εκδηλώνεται η φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, προκαλώντας μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών ως πράξεων φροντίδας – Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος CARE ECOLOGIES από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη
Το State of Concept ανακοινώνει τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης Care Ecologies, την Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 19:00, στο πλαίσιο του προτζεκτ CARE ECOLOGIES, μια συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, του What, How & for Whom / WHW, του Idensitat, του State of Concept και του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο / KNMΦΠ.
Η έκθεση διερευνά πώς εκδηλώνεται η φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, προκαλώντας μια συλλογική επανεξέταση των πολιτιστικών πρακτικών ως πράξεων φροντίδας. Με έργα των Adelita Husni-Bey, Fokus grupa, Hana Miletić, Θοδωρή Προδρομίδη και Idensitat, εξετάζει την έννοια της διεκδίκησης της φροντίδας ως κρίσιμης στρατηγικής που θα μπορούσε δυνητικά να εφαρμοστεί σε ευρύτερα κοινωνικά πλαίσια – φροντίδα ως αλληλεγγύη και βιωσιμότητα, φροντίδα ως ικανότητα οικοδόμησης ευημερίας, φροντίδα και εργασία, διαμοιρασμός πόρων και γνώσεων, φροντίδα ως μηχανισμός επιδιόρθωσης εύθραυστων κοινωνικών δομών.
Η σειρά Materials της Hana Miletić
αναδεικνύει τις ανεπαίσθητες αλλά σημαντικές πράξεις φροντίδας μέσα στο αστικό περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις της αντανακλούν τους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους της πόλης. Τα χειροποίητα υφαντά έργα της αποτυπώνουν τις παροδικές επισκευές και τροποποιήσεις σε δημόσιους χώρους, υποστηρίζοντας μια πιο αργή, πιο προσεκτική προσέγγιση ως απάντηση στον αδυσώπητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής.
Το έργο των Fokus grupa, Vedutas from the Palace of the Privileged Company of Trieste and Rijeka
είναι ένα έργο σε εξέλιξη. Εμβαθύνει στην ιστορική φροντίδα, εξετάζοντας την κρυφή εργασία των σκλάβων στο βιομηχανικό παρελθόν της Ριέκα. Μέσα από την κριτική διερεύνηση αυτών των “εξιδανικευμένων” τοπίων, οι Fokus grupa εφιστούν την προσοχή μας στις συχνά παραγνωρισμένες συνεισφορές και την εκμετάλλευση που χαρακτηρίζει παλαιότερα και σύγχρονα οικονομικά συστήματα.
Το έργο της Adelita Husni-Bey On Necessary Work
πραγματεύεται την έννοια της φροντίδας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19. Το έργο αυτό, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με συνδικαλιστές νοσηλευτές, καταγράφει εργαστήρια όπου οι συμμετέχοντες αναλογίζονται σχετικά με τον ορισμό της “αναγκαίας εργασίας” και τις συνέπειές της. Το βίντεο καταγράφει προσωπικές αφηγήσεις και κριτικούς προβληματισμούς σχετικά με την ανταπόκριση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κρίσης, αναδεικνύοντας την απαραίτητη αλλά υποτιμημένη εργασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Το έργο 30yrs1d του Θοδωρή Προδρομίδη
διερευνά την επιτελεστικότητα, τη συμμετοχή και την υπηκοότητα, σε συνεργασία με νέους επαγγελματίες του πολιτισμού από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Το έργο ξεκίνησε ως μια διερεύνηση των διαδικασιών για την απόκτηση υπηκοότητας τα τελευταία 30 χρόνια και των μεθόδων, των επιτυχιών και των αποτυχιών σχετικά με το πώς αποφασίζουμε συλλογικά, ποιος την αποκτά, και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε κάποιον που την διεκδικεί.
Το (Un)Open Archive του IDENSITAT
είναι ένα επιμελητικό και καλλιτεχνικό έργο που συλλέγει και παρουσιάζει ποικίλες προοπτικές για τη φροντίδα. Με συνεισφορές από διάφορους πολιτιστικούς και πολιτικούς ακτιβιστές, το έργο αυτό διευρύνει την έννοια της φροντίδας ώστε να συμπεριλάβει θέματα όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η προσβασιμότητα και η συλλογική εργασία. Δημιουργώντας μια πλατφόρμα διαλόγου και προβληματισμού, το (Un)Open Archive αμφισβητεί τις παραδοσιακές αρχειακές πρακτικές και προωθεί μια βαθύτερη κατανόηση της φροντίδας στη σύγχρονη κοινωνία.
Παρουσίαση του CARE ECOLOGIES από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος CARE ECOLOGIES από το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη. Με στόχο την περαιτέρω διερεύνηση και επέκταση της θεματολογίας της έκθεσης γύρω από τον συνεχιζόμενο διάλογο για την φροντίδα στη σύγχρονη κοινωνία, η παρουσίαση θα αναδείξει τις παλαιότερες και μελλοντικές δράσεις του πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων residency, του Open Archive, και της επικείμενης παρουσίασης της έκδοσης που επιμελείται το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο / KNMΦΠ.
Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις από τους fellows του προγράμματος residency του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.
Το CARE ECOLOGIES (Οικολογίες Φροντίδας) είναι ένα πολύπλευρο διεπιστημονικό πρότζεκτ σε συνεργασία πέντε φορέων και ιδρυμάτων από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κροατία που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής έργων τέχνης, της προώθησης της σύγχρονης τέχνης στο εγχώριο και διεθνές καλλιτεχνικό κοινό, και της προώθησης μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών και του κοινωνικού χώρου, μέσω της έρευνας και της εκπαίδευσης.
Η μεθοδολογία που επιλέχθηκε για το έργο CARE ECOLOGIES στοχεύει στην καθιέρωση μιας στενής συνεργασίας στον ευρωπαϊκό Νότο, μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, στοχαστών, ερευνητών και άλλων πολιτιστικών φορέων μέσω διεπιστημονικών προγραμμάτων. Το προτεινόμενο έργο δεσμεύεται να ενσωματωθεί στην εθνική κοινωνική και πολιτιστική ζωή, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή διεθνή εστίαση.Το πρότζεκτ εστιάζει στην ανάγκη για συλλογική επανεξέταση των κανόνων και των διαδικασιών πολιτιστικής δημιουργίας.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://carecologies.eu/en/
Την έκθεση επιμελείται το State of Concept σε συνεργασία με το Idensitat και τις Ana Dević και Ana Kovačić. Σε διάλογο με την έκθεση On necessary work σε επιμέλεια Ana Dević και Ana Kovačić (Μάιος 2024, Ζάγκρεμπ).
Διοργάνωση State of Concept Athens στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος CARE ECOLOGIES σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη (Ελλάδα), What, How & for Whom / WHW (Κροατία), Idensitat (Ισπανία) και το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο / KNMΦΠ (Ελλάδα), με συγχρηματοδότηση από το Creative Europe.