Το Ecogreennet.gr και η Λίλα Παπαπάσχου συνάντησαν τους αξιόλογους, καταρτισμένους & δραστήριους ανθρώπους που απαρτίζουν την ΑΜΚΕ «ΤΕΧΝΗ, ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» και συζήτησαν για το γκράφιτι, τον Μαρκ Ρόθκο, τις μελλοντικές δράσεις τους και πολλά ακόμη εξίσου ενδιαφέροντα

Τι ακριβώς κάνει η ΑΜΚΕ «ΤΕΧΝΗ, ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»;

AGC: Κινούμαστε, εργαζόμαστε, κοινωνικοποιούμαστε, ζούμε στην πόλη της Αθήνας, μίας ιστορικής πολυπολιτισμικής μητρόπολης. Γύρω μας απλώνονται «τοπία» γλωσσικά και οπτικά κάθε λογής. Από αφίσες και ταμπλό μέχρι πολιτικά συνθήματα, τέχνη του δρόμου και γκράφιτι.

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Art, Graffiti in the City (AGC) πιστεύει πως, πράγματι, αν κάποιος θέλει να μάθει για μία πόλη, μπορεί να κοιτάξει τους τοίχους της. Η AGC ιδρύθηκε στο τέλος του 2021, με πρότερη ποικίλη, ακαδημαϊκή και ερευνητική παραγωγή. Έχει τη βάση της στην Αθήνα, αλλά δραστηριοποιείται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ενεργοποιείται στα πεδία των τεχνών και του πολιτισμού στον δημόσιο χώρο. Ειδικότερα, ερευνά και επεξεργάζεται κριτικά και διεπιστημονικά. Αξιοποιώντας και τις ΝΤ,  τις ποικιλόμορφες επιδράσεις του γκράφιτι, στις διάφορες εκφάνσεις του, καθώς και της street art, πάνω και κοντά σε διατηρητέα μνημεία, τοπόσημα, δημόσια έργα τέχνης και αρχαιότητες. Καθώς και στις τοπικές επιχειρήσεις, τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Πεδίο έρευνάς της είναι, κατά κύριο λόγο,  επιλεγμένα ιστορικά κέντρα πόλεων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Art, Graffiti in the City (AGC), Barbara Κονδύλη

Το γκράφιτι έχει γίνει πλέον mainstream και μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές – και όχι – μόνο πρωτεύουσες (και πόλεις) “στολίζουν” τους τοίχους τους με γκράφιτι πραγματικά έργα τέχνης. Ποια η διαφορά του γκράφιτι, με το “απλά μουτζουρώνω έναν τοίχο” ;

AGC: Τίποτε δεν είναι «απλό» στην έκφραση σε δημόσιο χώρο. Ακόμα και μία απλή «ταγκιά»- tag, με ένα ακρωνύμιο μίας ομάδας- crew μπορεί να έχει πολλαπλές σημασίες: να έχει ιδιότυπη αισθητική, να δίνει κοινωνιολογικές, ανθρωπογεωγραφικές, οικονομικές και ευρύτερες πολιτισμικές συντεταγμένες, να προβληματίζει, να συντροφεύει στην πόλη κ.ά.

Στην τρέχουσα  διεθνή βιβλιογραφία (στην Ελλάδα πάντα αργούμε), ορολογίες, όπως “vandalism” και “dirty tagging”, θεωρούνται αναχρονιστικές, δίχως να σημαίνει πως κλείνει κανείς τα μάτια σε αντινομίες και αντιφάσεις, σε νεανικό ναρκισσισμό, σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

«Δουλειά» μας, μεταξύ άλλων, στην AGC  είναι να ενημερώνουμε επιστημονικά το κοινό, μυημένους και αμύητους, ανθρώπους κάθε ηλικίας, για τις άφθονες μορφές, εκδοχές, νοηματοδοτήσεις, τα κίνητρα, τις συνθήκες και τη σημασία των παραπάνω, μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών μας μέσων (www.artgraffcity.gr., FB, Instagram), καθώς και με σεμινάρια- ετοιμάζουμε ένα στις αρχές του 2025- και επιμορφωτικούς-ψυχαγωγικούς περιπάτους στην πόλη. Έτσι, θα μιλάμε γνωρίζοντας και αποκωδικοποιώντας, με ανοιχτό μυαλό.

Οι όμορφοι και χαμογελαστοί άνθρωποι της ΑΜΚΕ Art, Graffiti in the City (AGC)

Τη Δευτέρα 21/10, στο  πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης τέχνης με τίτλο «Η Τέχνη της Εμβύθισης στη σύγχρονη ζωγραφική. Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko», πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα  «Ο Μεσογειακός Ρόθκο» στον χώρο τέχνης ΛΟΦΟΣ Art Project. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή σας τη δράση.

AGC: Πέραν του ότι, από όσο γνωρίζουμε, η ημερίδα αυτή ήταν μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο για το δελτίο τύπου μας, που συνέθεσε η επιμελήτριά μας Δρ. Φαίη Τζανετουλάκου:

«Mε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τη γέννηση του Mark Rothko (25/9/1903), και στα πλαίσια της ομαδικής έκθεσης “Η Τέχνη της Εμβύθισης στη σύγχρονη ζωγραφική. Μαθαίνοντας από τον Mark Rothko”, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στις 17.30, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα “Ο Μεσογειακός Ρόθκο”, από τα μέλη της επιστημονικής ομάδας The Mediterranean Rothko: From Italy to Greece, Rothko’s Classic Route in the Mediterranean and beyond, η οποία ερευνά την εργογραφία και τα συναφή κείμενα του μεγάλου καλλιτέχνη που σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό Νότο».

Η Γενική Γραμματέας της ΑΜΚΕ Art, Graffiti in the City (AGC), Εύη Αθανασέκου

Την τέχνη του γκράφιτι αγαπούν ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι, αν και στην εποχή μας ο όρος “νεότητα” σημαίνει πολλά περισσότερα απ’ ότι ας πούμε η βιολογική ηλικία του καθενός. Τα γκράφιτι είναι για όλους;

AGC: Αναντίρρητα. Ζούμε σε έναν αστικό δημόσιο χώρο, όπου, άλλοτε πιο επιτυχημένα και λειτουργικά, με «νόημα», άλλοτε πιο «άτακτα» έως και βλαπτικά, υπάρχει το γκράφιτι. Αν εξοπλιστούμε με γνώσεις για την πολυπλοκότητα του παγκόσμιου– και πανάρχαιου- αυτού φαινομένου.

Αν μάθουμε να αποκωδικοποιούμε, να παρατηρούμε τα σύμβολα, να αντιλαμβανόμαστε ακόμα και την άγρια «παράξενη ομορφιά» που «σπάει» το συνεχές γκρίζο της πόλης, τότε σίγουρα θα βρούμε «κάτι» που υπερβαίνει ηλιακά όρια και έχει να κάνει με βαθιές ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και με «ακρότητες».

Ο Ρόθκο είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης που ενέπνευσε – και συνεχίζει να εμπνέει – γενιές και γενιές, όπως η Φρίντα Κάλο, ο Σαλβαδόρ Νταλί και τόσοι πολλοί ακόμα. Ένα γκράφιτι συχνά απεικονίζει πρόσωπα αγαπημένα, τα οποία έχουν δημιουργήσει μία ποπ κουλτούρα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Ποιες άλλες προσωπικότητες θεωρείτε εύκολα… απεικονίσιμες;

AGC: Πολύ καλή ερώτηση… για έναν graffiti artist ή tagger!!! Το φάσμα είναι αχανές, από αρχαίους φιλοσόφους (ΙΝΟ), μέχρι τους Simpsons (Nique). Πάντως, είμαστε πολύ υπερήφανοι που ο πρώτος Rothko- street art piece στην Ελλάδα έγινε από μία από τις διασημότερες Ελληνίδες graffiti artists, την Nique, ως επίσημο μπάνερ για την έκθεσή μας.

Μιλήστε μας για τυχόν μελλοντικές σας δράσεις.

AGC: Μετά χαράς. Ήδη σας μιλήσαμε για ένα διαδικτυακό σεμινάριο, πιθανώς στις αρχές του 2025, για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για το graffiti και την street art. Επίσης και για  τους ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς περιπάτους με Αθηναίους πολίτες, αλλά και ξένους επισκέπτες στο εξαιρετικό μας απόθεμα σε street art και graffiti (κέντρο Αθήνας). 

Σχεδιάζουμε άμεσα (τέλος 2024- μέσα 2025) δράσεις και έργα με ελληνικές ΜΚΟ, με δήμους και με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Είμαστε «πανταχού παρόντες», όπως το graffiti!

Μπορείτε να ενημερώνεστε για όλα αυτά από τα μέσα μας.

www.artgraffcity,gr

https://www.facebook.com/artgraffiticity

Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε καλή επιτυχία στις δράσεις σας!

AGC: Κι εμείς που μας δώσατε βήμα λόγου να γνωριστούμε με το κοινό σας.

Σας καλούμε όλους στις δράσεις μας!