Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Αγία Γαλήνη

Την απόφαση να μην υπάρξει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και στα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Ηρακλείου για το 2025, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

Πρόκειται για την πρόταση που εισηγήθηκε ο κ. Καλοκαιρινός στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της παράταξης «Δικαίωμα στην Πόλη», τη Δευτέρα 21/10, από την οποία και αποφασίστηκε να κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε στην εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής ότι, παρά το ότι αυξάνονται τα κόστη και τα πρόσθετα τέλη με τα οποία επιβαρύνεται η Αυτοδιοίκηση από την Πολιτεία, όπως για παράδειγμα το Περιβαλλοντικό Τέλος (τέλος ταφής) ή την αύξηση των σημείων παρέμβασης (π.χ. επί του ΒΟΑΚ, στην χερσαία ζώνη της παραλιακής) οι υπηρεσίες καθαριότητας και οδοφωτισμού μπορούν να βελτιωθούν, χωρίς να αυξηθεί το κόστος για τους δημότες και τόνισε: «Η εκτίμησή μας, μελετώντας όλα τα στοιχεία και τις προβολές σχετικά με τα έσοδα, είναι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή είναι και η επιδίωξή μας. Να κάνουμε περισσότερα και να τα κάνουμε καλύτερα.».

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στο συνολικό, δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι «για το συνολικό έργο του Δήμου απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα από τα διαθέσιμα. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εξαντλήσουμε και την διεκδικητικότητά μας και την επινοητικότητά μας. Χρειάζεται πείσμα, επιμονή, καλές ιδέες και καλές πρακτικές. Από την άποψη αυτή, είμαστε σε καλό δρόμο για να γίνεται έργο με τα πραγματικά δεδομένα.».

Εκστρατεία δενδροφύτευσης και ανανέωσης των δημοτικών κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου

Εκστρατεία δενδροφύτευσης και ανανέωσης δημοτικών κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου του Ρεθύμνου, με οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις και τη στήριξη των πολιτών, θα υλοποιήσει το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ρεθύμνης.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία «ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΠ’ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», θα υλοποιηθεί αρχικά σε επιλεγμένες περιοχές του Ρεθύμνου και, εφόσον τύχει της επιθυμητής ανταπόκρισης, θα επεκταθεί σε όλο τον Δήμο Ρεθύμνης. Στόχος είναι η ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των πολιτών δημοτών και η καλλιέργεια μιας οικολογικής κουλτούρας και νοοτροπίας, ιδιαίτερα στους νέους, μέσα από βιωματικές, συλλογικές δράσεις κι εμπειρίες.

Με αυτό το πνεύμα, η Υπηρεσία Πρασίνου και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πρασίνου, Εθελοντισμού και διαχείρισης αδέσποτων ζώων Δήμου Ρεθύμνης Γιώργης Παπαδόσηφος, καλoύν τους εθελοντές, φορείς, συλλόγους και επαγγελματίες του Ρεθύμνου, να δηλώσουν συμμετοχή στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις δεντροφύτευσης, ώστε με τη δική τους συνδρομή και με την καθοδήγηση της δημοτικής Υπηρεσίας, να προστατευθεί, να ανανεωθεί και να αναπτυχθεί το πράσινο στο Ρέθυμνο.

Η επόμενη δράση θα υλοποιηθεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024. Η εκκίνηση θα γίνει στις 10:00 το πρωί, στον κόμβο Ατσιποπούλου, νότια του ΒΟΑΚ, στην έξοδο προς το Πανεπιστήμιο.

Ο Δήμος Αγίου Βασιλείου υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Αγία Γαλήνη

Στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο, προχώρησε ο Δήμος Αγίου Βασιλείου στο πλαίσιο της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη» του Υπουργείου Τουρισμού με σκοπό την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο του έργου προτείνεται η δημιουργία Ελεύθερου Τεχνητού Υποβρύχιου Αξιοθέατος στο ανατολικό τμήμα της Αγίας Γαλήνης έκτασης 15 στρεμμάτων προϋπολογισμού 299.921,06 ευρώ.

«Επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό μας προϊόν αξιοποιώντας έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού καθώς αποτελεί τόπο με αξιόλογο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα βυθό που προσφέρεται για την αξιοποίησή του ως καταδυτικό προορισμό» ανέφερε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Τατράκης.

Σημείωσε ότι «ο καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός είναι μια ανερχόμενη τουριστική τάση, βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και αφορά στην προστασία και προώθηση του υποβρύχιου περιβάλλοντος και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων (φυσικών και πολιτιστικών) που έχει ο τόπος μας» και προσέθεσε:

«Η ανάδειξη του υποβρύχιου περιβάλλοντος έχει στόχο την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς και στην προσθήκη μίας νέας δραστηριότητας στο τουριστικό μας προϊόν. Επιλέξαμε τη χωροθέτηση του, στα ανατολικά της Αγίας Γαλήνης, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται σε εγγύτητα με τις υφιστάμενες λιμενικές υποδομές, οι οποίες αναμένεται να εξυπηρετήσουν τα πλωτά μέσα, η μορφολογία του βυθού παρουσιάζει ήπιες κλίσεις σύμφωνα με τις σχετικές βυθομετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ δεν θα θίξει υφιστάμενες θαλάσσιες χρήσεις δημιουργώντας προβλήματα».