Επιστημονικό συμβούλιο ακαδημαικών με εξειδίκευση σε θέματα κλιματικής κρίσης, συγκροτείται στον δήμο Θεσσαλονίκης όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης στο συνέδριο με θέμα «Η ανθεκτικότητα της Θεσσαλονίκης στην Κλιματική Κρίση 2025 – 2030: 22 σχέδια για την Αστική Θωράκιση & την Κλιματική Ουδετερότητα».
«Το Συμβούλιο που θα λειτουργεί ως think tank στον δήμο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αποτελεί μια άτυπη σε πρώτη φάση αλλά μόνιμου χαρακτήρα δομή, με τίτλο Thessaloniki “Green Universe-City”, μέσα από την οποία οι ανάγκες της πόλης θα συναντούν τα ερευνητικά αποτελέσματα της επιστημονικής κοινότητας σε όρους εφαρμοσιμότητας και υλοποίησης. Την ίδια στιγμή, η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα θα αντλεί τα θέματά της μέσα από πραγματικά δεδομένα και προκλήσεις της πόλης, στα πράσινα θεματικά πεδία» εξήγησε κ.Αγγελούδης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή μετεωρολογίας και κλιματολογίας του ΑΠΘ, Πρόδρομο Ζάνη , συγκροτείται ουσιαστικά ένα συμβούλιο που θα παρέχει υποστήριξη στον δήμο Θεσσαλονίκης απέναντι στις κλιματικές αλλαγές.
«Ενδεικτικά, το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά για τη Θεσσαλονίκη ενώ, όσον αφορά τη βροχόπτωση, τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 7 περιστατικά ακραίας βροχόπτωσης». Αναφερόμενος στην κακοκαιρία Bora που έπληξε την πόλη και ξερίζωσε δεκάδες δένδρα, τόνισε ότι σύμφωνα με μετρήσεις του Μετεωροσκοπείου, έπνεαν άνεμοι που έφτασαν τα 10 μποφόρ για μεγάλο διάστημα της ημέρας. Μιλώντας για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, επεσήμανε ότι στη Μεσόγειο υπάρχει παραπάνω βαθμός αύξησης , με τις θερμές μέρες και καύσωνες να αυξάνονται από 10 έως 30 ημέρες, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα αέρα και ανεβάζει τον δείκτη δυσφορίας.
«Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε επεισόδια φωτοχημικής και σωματιδιακής ρύπανσης με υπερβάσεις, άρα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι στα μελλοντικά σενάρια, στο αστικό περιβάλλον, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο κομμάτι της ποιότητας του αέρα».
Σύμφωνα μάλιστα τον καθηγητή φυσικής περιβάλλοντος στο ΑΠΘ Δημήτρη Μελά, υπάρχει μεγάλη αύξηση κινδύνου θνησιμότητας όταν η θερμοκρασία πλησιάζει ή ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Όλα τα ρέματα μπαζωμένα
Κανένα ρέμα που να είναι ολόκληρο, να έχει δηλαδή όπως είπε χαρακτηριστικά, αρχή, μέση και τέλος, δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον καθηγητή υδρολογίας &διαχείρισης υδατικών πόρων Νίκο Θεοδοσίου.
«Η περιοχή του Δενδροποτάμου είναι από τα πιο κρίσιμα και επικίνδυνα σημεία της πόλης σε περίπτωση πλημμύρας όπως και η περιοχή στον ποταμό Ανθεμούντα. Το μεν πρώτο καταλήγει στο λιμάνι και το δεύτερο στο αεροδρόμιο, δημιουργώντας άμεσες απειλές για τη λειτουργία τους» είπε ο κ.Θεοδοσίου. Παράλληλα, έκανε λόγο για σημαντικό κίνδυνο πλημμύρας στα περιοχές Ανάληψη και Μπότσαρη όπου υπήρχε παλιά η κοίτη του Ελαιορέματος , στην υπόγεια διάβαση στην οδό Αγ.Πάντων αλλά και στην Εθνικής Αμύνης όπου ήταν παλιά το ρέμα έξω από τα τείχη της πόλης και αποτελεί πλέον πολύ επικίνδυνο σημείο της Θεσσαλονίκης.
Κάνοντας δε έναν παραλληλισμό της Θεσσαλονίκης με τις ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή βροχόπτωση στη Βαλένθια, παρατήρησε ότι οι δύο πόλεις δέχονται περίπου το ίδιο ύψος βροχής και η καταστροφή που συνέβη στην ισπανική πόλη θα μπορούσε να συμβεί και στη Θεσσαλονίκη.
«Τα αντιπλημμυρικά έργα μπορούν να αποτρέψουν τις ζημιές και να μειωθεί ο κίνδυνος για την απώλεια ζωών. Παράλληλα όμως, πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση και να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο για το τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση πλημμύρας».
Εθνική πολιτική για την κλιματική ουδετερότητα
Αλλαγή στη συμπεριφορά των πολιτών αλλά και της διοίκησης αποτελεί πρώτα απ΄όλα η κλιματική ουδετερότητα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμη Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαχείριση αποβλήτων είναι , μεταξύ άλλων, προτεραιότητα πλέον σε εθνικό επίπεδο όπως και το ποσοστό ανακύκλωσης που είναι το μικρότερο στην Ευρώπη. Επιπλέον, αναμένεται πρόγραμμα για την Πράσινη Στέγη, το ζήτημα των κοινόχρηστων χώρων για μια πόλη που οδεύει στην κλιματική ουδετερότητα αποτελεί πρωτίστης σημασίας και μέσα στο 2025 ολοκληρώνεται και ο οδηγός χρηματοδότησης για σχέδια αστικής ανθεκτικότητας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, Γιάννης Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι στηρίζονται δράσεις, μέτρα και έργα τα οποία έχουν να κάνουν με την αστική ανθεκτικότητα έναντι της κλιματικής αλλαγής με το Πράσινο Ταμείο να διαθέτει εκτός από χρήματα και τεχνογνωσία.
Για τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα που μίλησε στο συνέδριο, πρέπει να ενισχυθούν οι χώροι πρασίνου με φύτευση δένδρων και αλλαγή του μικροκλίματος με μικροδάση ενώ αναφερόμενος στα πλημμυρικά φαινόμενα, σημείωσε ότι μόλις το 20% των δρόμων στον δήμο του έχει δίκτυα ομβρίων υδάτων.
Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποστολή των Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων Μαρία Βασιλάκου και Χρήστος Νικολαΐδης αναφέρθηκαν στις στρατηγικές στην εφαρμογή και υλοποίηση των σχεδίων κλιματικής ουδετερότητας και στην εστίαση σε θέματα κυκλοφοριακού, ενεργειακής αναβάθμιση αλλά και πρασίνου.
Το συνέδριο που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και σήμερα στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.