Συνεχίζονται για ακόμα μία εβδομάδα οι συγκρούσεις στο Σουδάν, μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που σκοπό έχουν τον έλεγχο της χώρας. Περισσότεροι από 1000 οι νεκροί και πάνω από 4 εκατομμύρια αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Τουλάχιστον 13 πολίτες σκοτώθηκαν την Τρίτη (8/8), στη σκληρότερη μάχη από το ξεκίνημα των ένοπλων συγκρούσεων στο Σουδάν, στα μέσα του Απρίλη. Το διακύβευμα ήταν η κατάληψη μίας γέφυρας του Νείλου, η οποία θεωρείται κρίσιμη για τον δρόμο προς το Χαρτούμ.
«Η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι τρομακτική. Πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί όλη την ημέρα», υπογραμμίζει κάτοικος της περιοχής για να συμπληρώσει ένας άλλος: «Τι άλλο θέλουν από το Χαρτούμ; Το έχουν καταστρέψει ολοσχερώς».
Κάτι που ισχύει. Στην πρωτεύουσα, τα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και τα πτώματα στοιβάζονται στους δρόμους. Μία υγειονομική βόμβα έτοιμη να εκραγεί, με τους ειδικούς να φοβούνται νέο ξέσπασμα χολέρας. Επίσης, περισσότερα από 300 άτομα, κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν πεθάνει από την πείνα το δίμηνο Μαΐου – Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 1.100 άτομα, ενώ υπάρχουν και πάνω από 12 χιλιάδες τραυματίες, αν και τα νούμερα αυτά είναι μάλλον πολύ μικρά σε σχέση με την πραγματικότητα. Όπως εκτιμά ο οργανισμός ένα παιδί τραυματίζεται ή πεθαίνει στο Σουδάν ανά μία ώρα.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα έχουν φύγει από τη χώρα, από όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πριν από τέσσερις μήνες.
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές είναι η SAF, δηλαδή ο στρατός υπό την ηγεσία του Abdel Fattah al-Burhan, και η παραστρατιωτική RSF του Hamdan Dagalo, ευρύτερα γνωστού ως Hemedti. Οι δύο άνδρες ήταν σύμμαχοι στην ανατροπή του Σουδανού προέδρου Omar al-Bashir, το 2019, και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα του 2021, με τον πρώτο να λειτουργεί ως πρόεδρος και τον δεύτερο ως αναπληρωτή πρόεδρο, στη δικτατορική ηγεσία της χώρας. Έκτοτε οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν, ιδιαιτέρως κατά τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο το RSF θα εντασσόταν στο SAF και το πως θα γινόταν η μετάβαση από τη δικτατορία σε μία κανονική κυβέρνηση.
Με πληροφορίες από τα CNN, AL Jajeera και Arab News