Ο Γιώργος Χελάκης υποκλίνεται στον προπονητή της Σίτι που μέσα σε λίγες προτάσεις ακτινογράφησε την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα

«Φταίει η κοινωνία, δεν είναι πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Ο ρατσισμός δεν είναι πρόβλημα, είναι κοινωνικό φαινόμενο. Είναι παντού, όπως και η βία. Γιατί η διαφορά του πλούσιου με τον φτωχό είναι πολύ μεγάλη. Δεν υπάρχει μεσαία τάξη για να ισορροπήσει την κατάσταση. Στον κόσμο οι ανισότητες δημιουργούν προβλήματα».

«Ο μισός πλανήτης υποφέρει από την πείνα, ο άλλος μισός πεθαίνει λόγω ανεβασμένης χοληστερίνης. Όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, συμβαίνουν και σε άλλες χώρες. Είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αμείβονται καλύτερα, όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας πρέπει να πληρώνονται καλύτερα, αλλά τελικά όσοι είναι στην εξουσία κλέβουν τα πάντα κι έτσι δυσκολεύει η κατάσταση»

Μα ποιος άραγε να τα είπε όλα αυτά; Μήπως ακούστηκαν στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο πρωθυπουργός για τη βία με την συμμετοχή του προέδρου της ΟΥΕΦΑ και των ιδιοκτητών των μεγάλων ΠΑΕ; Όχι. Εκεί επαναλήφθηκε ότι η βία είναι πρόβλημα που αφορά οπαδούς και ομάδες. Σαν να τη γεννάει το ίδιο το ποδόσφαιρο. Μήπως τα είπαν τίποτα σταμπαρισμένοι αριστεροί που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι «η πολιτική δεν έχει καμμιά σχέση με το ποδόσφαιρο». Μήπως τέλος, τα είπε κάποιος.. νηστικός που ζηλεύει το πλούσιο τραπέζι των χορτάτων; Ούτε. Τα είπε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτυ, Πεπ Γκουαρντιόλα. Ένας επαγγελματίας που έχει εδώ και πολλά χρόνια λύσει το οικονομικό του πρόβλημα και με το παραπάνω. Μέσα σε ελάχιστες προτάσεις και χωρίς να το σκεφτεί για να απαντήσει είπε λογία που ακτινογραφούν την κοινωνικά πραγματικότητα σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα δεν είναι πως να ταΐσουμε τους φτωχός αλλά πως να χορτάσουμε τους πλούσιους.

Οι αχόρταγοι είναι το πρόβλημα του πλανήτη. Αχόρταγοι είναι αυτοί που κλέβουν τον ορυκτό πλούτο των χωρών της υποσαχάριας Αφρικής και καταδικάζουν όχι μόνο στην φτώχεια αλλά κυριολεκτικά στην πείνα τους κατοίκους της. Πρώτα τους αλυσόδεναν και τους μετάφερες σκλάβους στις ωχρές τους και τώρα τους κλέβουν τον πλούτο. Ο πλούτος που παράγεται φτάνει για να μας χορτάσει όλους και να καταστείλει τις ανισότητες. Ας δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη. Η φτώχεια, η εγκατάλειψη η απαξίωση των δημόσιων αγαθών και η παράδοσή τους στην λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία είναι που γεννά τον αποκλεισμό και την τυφλή αντίδραση. Έτσι βρίσκουν χώρο οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, οι λογικές της εθνικής περιχαράκωσης, ο ίδιος ο φασισμός που ξεπηδά μέσα από αυτές τις λογικές και θεριεύει. Ο Πεπ Γκουαρτνιόλα δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αποτυπώσει αυτή την κοινωνική πραγματικότητα. Δεν το έκανε για να αθωώσει το ποδόσφαιρο από το οποίο ζει και αποθησαυρίζει, όπως με κακεντρέχεια έσπευσαν να θεωρήσουν ορισμένοι. Ο τυφλός οπαδισμός συνοδεύεται πάντα από την εχθρότητα για τον άλλο, τον ξένο, τον διαφορετικό. Και κάπου εκεί συναντιέται με τον φασισμό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε όλοι. Κι ας μην ακούστηκαν στην πρωθυπουργική σύσκεψη για την… οπαδική βία