Σγουρός: Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – Συμφωνεί ο Χαρδαλιάς με τέτοιες κατάπτυστες πρακτικές; Τον καλούμε να πάρει θέση

Την παρέμβαση της Πολιτείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ζητά ο Γιάννης Σγουρός μετά τη δημοσίευση της από 16/8/2023 Πρόσκλησης της Περιφέρειας Αττικής για την πρόσληψη έξι δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής υπό την ιδιότητα του Νομικού Συμβούλου στη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Γιάννης Σγουρός καταγγέλλει ότι η δημοσίευση της πρόσκλησης στις 16/8/2023 στην καρδιά δηλαδή των δικαστικών διακοπών, όταν όλοι οι δικηγόροι ευλόγως απουσιάζουν, και με προθεσμία υποβολής αιτήσεων μόλις τριών εργασίμων ημερών, από την Παρασκευή 18/8/2023 έως Τρίτη 22/8/2023 (μεσολαβεί το ΣΚ 19-20/8) παραβιάζει τις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας αποσκοπώντας στη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού «υποψιασμένων» υποψηφίων.

Μάλιστα οι υπό πρόσληψη Νομικοί Σύμβουλοι θα κάνουν τη «μισή δουλειά», καθώς σύμφωνα με την Πρόσκληση «δεν θα ασχολούνται με τη δικαστική εκπροσώπηση και το χειρισμό δικαστικών υποθέσεων», όπως κάνουν όλοι οι Δικηγόροι της Περιφέρειας Αττικής μέχρι σήμερα, αλλά αποκλειστικά και μόνον με υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως συμβουλές και γνωμοδοτήσεις.

Όλα αυτά συμβαίνουν δέκα ημέρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το πάγωμα των προσλήψεων στους ΟΤΑ λόγω των επερχόμενων εκλογών και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις στην Περιφέρεια Αττικής για τις οποίες τίποτα δεν έχει κάνει η σημερινή διοίκηση 4 χρόνια τώρα.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός επεσήμανε ότι «Οι προσλήψεις νομικών συμβούλων στην καρδιά του Δεκαπενταύγουστου, εκτός του ότι έρχονται σε προφανή αντίθεση με τις εξαγγελίες περί διαφάνειας, αξιοκρατίας και επιτελικού κράτους, θυμίζοντας εποχές «Μαυρογιαλούρου» υπονομεύουν βάναυσα την νέα Περιφερειακή Αρχή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Χαρδαλιάς μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει θέση, όπως άλλωστε για κανένα θέμα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς παραμένει Υφυπουργός – παρατείνοντας το θεσμικό και πολιτικό ατόπημά του. Επειδή όμως, τόσο αυτός όσο και ο κ. Πατούλης έχουν δηλώσει «στρατιώτες του κόμματος», δικαιούμαστε να θεωρούμε ότι όλες αυτές οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις έχουν τη συναίνεσή του κ. Χαρδαλιά. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ώστε να ματαιωθεί η κατάπτυστη διαδικασία που ακολουθείται και να μην στερηθεί η Περιφέρεια Αττικής της δυνατότητας κάλυψης στο μέλλον των κενών οργανικών θέσεων δικηγόρων της Νομικής Υπηρεσίας, με διαφανείς διαδικασίες και με επιλογή από ανεξάρτητη επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με πρόεδρο μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως γινόταν κατά το παρελθόν και όπως προβλέπει άλλωστε η κείμενη νομοθεσία».