Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την νέα νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία με δύο βασικούς άξονες τις επενδύσεις μεγάλων εταιρειών και την ανάπτυξη φορέων σε αθλητικούς συλλόγους με αντάλλαγμα την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των συλλόγων σε αυτούς

Η Saudi Pro League (SPL) ανακοίνωσε μια νέα στρατηγική σε ευθυγράμμιση με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας (SAFF) για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας εντός και εκτός γηπέδου, με έμφαση στην καλλιέργεια νεαρών ταλέντων από τη Σαουδική Αραβία, παράλληλα με την εξασφάλιση των καλύτερων διεθνών ταλέντων και τη βελτίωση της διακυβέρνησης όλων των συλλόγων για μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Μεταξύ πολλών νέων κανονισμών και πρωτοβουλιών που θα αποκαλυφθούν ενόψει της νέας σεζόν, το SPL θα αυξήσει τον χρόνο παιχνιδιού των νεαρών ποδοσφαιριστών της Σαουδικής Αραβίας στο πρωτάθλημα μειώνοντας την ηλικία επιλεξιμότητας από 18 ετών σε 16 ετών, με άμεση ισχύ για την σεζόν 2023-2024. Ένα περαιτέρω τέτοιο βήμα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των νέων, θα δει τη μείωση του αριθμού των ομάδων από τον τρέχοντα αριθμό των 35 ποδοσφαιριστών συνολικά, σε 25 ποδοσφαιριστές μεγαλύτερης ηλικίας με τα υπόλοιπα 10 μέλη της ομάδας να είναι όλα κάτω των 21 ετών, από την σεζόν 2025-2026.

Η νέα στρατηγική SPL (κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος) θα προσφέρει μια ισχυρή και ξεκάθαρη διαδρομή για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές της Σαουδικής Αραβίας και θα βοηθήσει να γεφυρωθεί η πρόοδος από το ποδόσφαιρο των νέων ομάδων στο τρέχον σύστημα ανάπτυξης ποδοσφαιριστών της ομοσπονδίας στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της χώρας. Μακροπρόθεσμα, έως την έναρξη της σεζόν 2026-2027, το SPL ανακοίνωσε επίσης εντολή στους συλλόγους του πρωταθλήματος να συμπεριλάβουν 8 «γηγενείς » ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι απόφοιτοι των ακαδημιών των συλλόγων στο κύριο ρόστερ τους με 25 ποδοσφαιριστές , εκ των οποίων οι 4 είναι απευθείας απόφοιτοι του συστήματος του συλλόγου.

Σε μια περαιτέρω προσπάθεια δημιουργίας ελίτ ομάδων που συνδυάζουν συναρπαστικά ανερχόμενα νεαρά ταλέντα από τη Σαουδική Αραβία με διεθνείς ποδοσφαιριστές παγκόσμιας κλάσης και πρότυπα, το SPL δημιούργησε ένα νέο Κέντρο Αριστείας Απόκτησης Ποδοσφαιριστών (PACE). Η PACE θα διευθύνεται από τον Μάικλ Εμενάλο, ο οποίος εντάσσεται στο SPL ως ο νέος διευθυντής ποδοσφαίρου με άμεση ισχύ, καθώς διορίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του SPL. Ήδη όλοι οι σύλλογοι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία PACE για διεθνείς μεταγραφές και συνεργάζονται με τον Εμενάλο.

Ο πρώην διεθνής Νιγηριανός, Εμενάλο, είναι περισσότερο γνωστός για τα ηχηρά 10 χρόνια επιτυχίας του στην Τσέλσι. Όπου ως τεχνικός διευθυντής, αναθεώρησε όλες τις πτυχές των ποδοσφαιρικών λειτουργιών. Υπό την καθοδήγησή του έφερε επανάσταση στα συστήματα scouting (ιχνηλάτισης) , στρατολόγησης, ανάπτυξης και δανεισμού .

Ως Διευθυντής Ποδοσφαίρου της SPL, ο Εμενάλο θα ηγηθεί της PACE και θα αρχίσει αμέσως να βοηθάει με τη χαρτογράφηση της ομάδας και την φροντίδα των ποδοσφαιριστών . Θα είναι υπεύθυνος για την παροχή μιας κεντρικής προσέγγισης στις μεταγραφές και θα βοηθήσει να δοθεί σε όλους τους συλλόγους η καλύτερη δυνατή τεχνογνωσία και διακυβέρνηση για να διασφαλιστεί ένα δυναμικό, νεανικό, αλλά βιώσιμο μέλλον.

Ο Σάαντ Αλλαζέεζ

Ο προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος & Αντιπρόεδρος της Saudi Pro League, Σάαντ Αλαζέεζ , δήλωσε: «Η Saudi Pro League έχει μια απίστευτη και ζωτική ευκαιρία να βοηθήσει στην εκπλήρωση των ποδοσφαιρικών φιλοδοξιών της χώρας και να εμπνεύσει περισσότερους ανθρώπους μας στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Από την επόμενη σεζόν η SPL θα γίνει νεότερη και πιο ανταγωνιστική, εκμεταλλευόμενη τη βάση που έχει βάλει η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας στη βάση εδώ και πολλά χρόνια. Η νέα στρατηγική προβλέπει επίσης ότι η Saudi Pro League αναλαμβάνει κεντρικό, ανυψωμένο ρόλο στην υποστήριξη και την ανάπτυξη συλλόγων μέσω της επιχειρηματικής της μονάδας Club Framework, και με την έναρξη της PACE θα παρέχει και θα εφαρμόζει κεντρικά ελέγχους και ισορροπίες στις συναλλαγές στη διεθνή αγορά μεταγραφών».

Για τον Εμενάλο

«Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για νέα ταλέντα να φτάσουν στη Σαουδική Αραβία και μια κεντρική λειτουργία που παρέχει έλεγχο και ισχυρή διακυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις μας είναι έξυπνες και ωφελούν όλους στο πρωτάθλημα που προχωρά. Κάθε σύλλογος στη Saudi Pro League θα έχει την ευκαιρία να βελτιώσει την ομάδα του μέσω αυτού του καινοτόμου νέου μοντέλου και ο Μάικλ είναι ο τέλειος άνθρωπος για τη δουλειά. Έχει την ιδανική γενεαλογία, τις γνώσεις, την εμπειρία, τα προπονητικά προσόντα και τις επαφές για να δώσει αξία και επιτυχία για το συνολικό πρωτάθλημα μέσω αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος».

«Τα βήματα που έγιναν μέσω του PACE είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου και στρατηγικής που θα ανακοινωθεί για να βελτιώσει το πρωτάθλημα και να το καταστήσει μια εμπειρία και προϊόν παγκόσμιας κλάσης που δραστηριοποιείται παγκοσμίως και είναι ανταγωνιστικό και βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ως ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο. Αυτό θα είναι καλό για όλο το ποδόσφαιρο, καλό για όλους τους ποδοσφαιριστές και καλό για όλους τους φιλάθλους».

Ο Αλαζέεζ , πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική έχει δημιουργηθεί χρόνια και έχει περιλάβει πολλή παγκόσμια ποδοσφαιρική τεχνογνωσία για να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτήν την άνευ προηγουμένου ευκαιρία για ανάπτυξη. Είναι πολύ πιο πέρα και πολύ πιο βαθιά από τις μεταγραφές παικτών που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα και επικεντρώνεται εξίσου σε όσα συμβαίνουν εκτός γηπέδου στους συλλόγους. Προσβλέπουμε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και θα κριθούμε ως προς αυτό, ειδικά βοηθώντας τους συλλόγους να γίνουν εμπορικά επιτυχημένοι με ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συλλόγων θα ενεργοποιήσει επίσης το χρηματοοικονομικό σύστημα δίκαιου παιχνιδιού και θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τα τοπικά και ασιατικά πρότυπα αδειοδότησης. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε την πλήρη στρατηγική τους επόμενους μήνες».

Ο νεοδιορισθείς Διευθυντής Ποδοσφαίρου στη Σαουδική Pro League, Μάικλ Εμενάλο σχολίασε: «Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρόλος για τον οποίο έχω περάσει τα τελευταία 45 χρόνια προετοιμασίας. Δεν ήταν δύσκολος ρόλος ή πρόταση να αποδεχτείς. Με ιντριγκάρει το θράσος του έργου και η φιλοδοξία. Αυτό το έργο ήταν στα σκαριά εδώ και καιρό. Δεν είναι μια απόφαση της στιγμής, είναι καλά μελετημένη. Είμαι εντυπωσιασμένος από τη γνώση και τη συμβολή που έχει γίνει σε αυτό. Το Saudi Pro League προσφέρει μια νέα ευκαιρία πρώτα και κύρια για ολόκληρο τον κλάδο και νομίζω ότι θα δημιουργήσει δρόμους για καλό ανταγωνισμό και για περισσότερη ανάπτυξη νέων ταλέντων».

Η νέα στρατηγική SPL βασίζεται στο υπάρχον μονοπάτι ποδοσφαιριστών που αποκαλύφθηκε ως μέρος του «Tactics for αύριο», το οποίο εισήχθη για πρώτη φορά το 2021 από την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας και έκτοτε έχει γίνει μάρτυρας μιας τεράστιας επένδυσης σε χρόνο και πόρους. Από το 2021, η χρηματοδότηση στο ποδόσφαιρο νέων της Σαουδικής Αραβίας αυξήθηκε κατά 162% και έχουν δημιουργηθεί και ανοίξει 23 περιφερειακά προπονητικά κέντρα. Ο αντίκτυπος ήταν σημαντικός και τα στατιστικά επιτακτικά. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανδρών παικτών αυξήθηκε κατά 58% και ο αριθμός των προπονητών αυξήθηκε από 750 το 2018 σε πάνω από 5.500 το 2023, εκ των οποίων πάνω από 1000 είναι γυναίκες προπονητές. Ως αποτέλεσμα, κάθε Σαουδάραβας ποδοσφαιριστής με υψηλές δυνατότητες παρακολουθείται πλέον και έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, από την ηλικία των έξι ετών μέχρι να γίνει επαγγελματίας.

Ο Πρόεδρος , Μισεχάλ

Ο Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας, Γιάσερ Αλ Μισεχάλ , σχολίασε: «Στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA στο Κατάρ, η Σαουδική Αραβία έδωσε μια γεύση από το τι είμαστε ικανοί σε διεθνές επίπεδο και έδειξε την ποιότητα του εγχώριου πρωταθλήματος μας, του SPL. Αλλά εξίσου αν όχι πιο ευχάριστη ήταν η νίκη μας στο Ασιατικό Κύπελλο U23 AFC χωρίς να δεχτούμε γκολ. Το μέλλον είναι λαμπρό. Και έχει γίνει πολλή καλή σκέψη για την προώθηση του ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία, ανδρών και γυναικών. Όπως μπορείτε να δείτε όλοι είναι στην ίδια σελίδα. Υπάρχει πολύ σαφές και συνδεδεμένο μονοπάτι. Ναι, θέλουμε ένα πρωτάθλημα για να είμαστε περήφανοι, να διασκεδάζουμε τους ντόπιους οπαδούς και τον κόσμο, αλλά πρέπει να υπηρετεί τις φιλοδοξίες της εθνικής ομάδας τώρα και στο μέλλον. Πρέπει να είναι για το καλό του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει δέσμευση για τη νεολαία και η νέα στρατηγική και οι κανονισμοί αποδεικνύουν ακριβώς αυτό».

Η εφαρμογή της νέας στρατηγικής SPL ακολουθεί την πρόσφατη έναρξη του Έργου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποίησης Sports Clubs από την Αυτού Βασιλική Υψηλότητα, Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, το οποίο περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες. Το πρώτο συνεπάγεται την έγκριση της επένδυσης μεγάλων εταιρειών και αναπτυξιακών φορέων σε αθλητικούς συλλόγους με αντάλλαγμα τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας των συλλόγων σε αυτούς. Η δεύτερη συνιστώσα, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση ορισμένων αθλητικών συλλόγων, ξεκινώντας από το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η πλήρης νέα στρατηγική, συμπεριλαμβανομένης της PACE και της επιχειρηματικής μονάδας Club Framework θα κυκλοφορήσει εν όψει της σεζόν 2023-2024 σε μια εποχή πραγματικής ανάπτυξης για το ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας. Αυτή τη σεζόν, η εθνική ομάδα κατέγραψε μια εκπληκτική νίκη επί της ενδεχόμενης πρωταθλήτριας Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022, την έκτη φορά που το Βασίλειο προκρίθηκε στο τουρνουά στις τελευταίες οκτώ τελικές φάσεις .

Ο σύλλογος Αλ Χιλάλ της Σαουδικής Pro League έφτασε τόσο στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων της FIFA όσο και στους τελικούς του AFC Champions League και το πρωτάθλημα συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη, με τα καλύτερα εγχώρια ταλέντα και παίκτες από περισσότερες από 40 διαφορετικές χώρες να δημιουργούν πραγματικό ενδιαφέρον για το άθλημα σε όλη τη χώρα.

Ένα νέο πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας γυναικών έχει επίσης ξεκινήσει, δημιουργώντας περαιτέρω ενδιαφέρον σε όλη την κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας με νέα χρηματοδότηση που μόλις διατέθηκε από το SAFF. Το νέο πρόγραμμα δεσμεύει νέα κεφάλαια για υποστήριξη και ανάπτυξη συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ και της Πρώτης Κατηγορίας Γυναικών (30+ σύλλογοι) για να διασφαλίσει την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του γυναικείου ποδοσφαίρου στο Βασίλειο. Με πάνω από το 80% του πληθυσμού του Βασιλείου είτε να παίζει, είτε να παρακολουθεί είτε να παρακολουθεί ποδόσφαιρο, η Σαουδική Pro League διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις φιλοδοξίες της χώρας να αναπτύξει τον αθλητισμό – από τη βάση μέχρι το επαγγελματικό επίπεδο – και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους της χώρας να ζήσουν υγιείς ζωές.