Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για το νέο αθλητικό διευθυντή της Νάπολι, Μάουρο Μελούσο ο οποίος καλείται να αντικαταστήσει επάξια τον (επιτυχημένο) Κριστιάνο Τζιουντόλι και να οδηγήσει ακόμη πιο ψηλά την πρωταθλήτρια Ιταλίας.

Έχοντας αποχαιρετήσει τον Κριστιάνο Τζιουντόλι, ήρθε η ώρα η Νάπολι να γυρίσει σελίδα. Και ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της, Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις το έχει ήδη πράξει, ανακοινώνοντας ότι ο Μάουρο Μελούσο θα είναι ο νέος αθλητικός διευθυντής.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής δεν μπορεί φυσικά να μην δηλώσει ευχαριστημένος που αναλαμβάνει ένα σημαντικό πόστο και μάλιστα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας: “Έχω θετικές αισθήσεις, είμαι σε έναν μεγάλο σύλλογο και οι ευθύνες αυξάνονται σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχουν επίσης άλλοι συνάδελφοι με υψηλότερους αριθμούς επτυχιών , αλλά αυτό δεν είναι λόγος φόβου, αλλά λόγος για περαιτέρω ερέθισμα . Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ντε Λαουρέντις , τον Κιαβέλι και τον Μίκελι που με σκέφτηκαν.

Η ΚΛΗΣΗ

Ήταν 2020/21 και με την Σπέτσια που ήταν αθλητικός της διευθυντής ο Μελούσο είχε έρθει και παίξανε εναντίον της Νάπολι, εκτός έδρας. Μάλιστα νίκησαν επάξια. Στο τέλος του παιχνιδιού καθώς έφυγαν ο πρόεδρος Ντε Λουρέντις πήγε στα αποδυτήρια προς μεγάλη έκπληξη όλων, και τους συνεχάρη. Έκτοτε οι δύο άνδρες διατήρησαν επίσημες επαφές καθώς εργάζονται στον ίδιο χώρο και περιοχή. Στις 13 Ιουλίου ο Ντε Λαουρέντις πήρε τηλέφωνο μεταξύ 7 και 7:30 το πρωί, τον Μελούσο και τον κάλεσε να πάει να μιλήσουν οπότε αυτός πήδηξε από την χαρά του. Γνώριζε ότι είχε αποχωρήσει ο Τζιουντόλι . Έφτασε πριν το μεσημεριανό γεύμα, έκαναν μια κουβέντα, όπου ο Ντε Λαουρέντις του έκανε πάμπολλες ερωτήσεις . Ουσιαστικά ήταν ένα είδος συνέντευξης για να μην [ούμε «ανάκρισης». Έπειτα τον κάλεσε για μεσημεριανό γεύμα, όπου ήταν παρόντες ο Μιτσέλι και o Αντόνιο Σινικρόπι (παλιός ποδοσφαιριστής- σύμβουλος τώρα ), ένα γεμάτο τραπέζι, όπου μπορούσες να δεις τον κόλπο του Κάπρι. Και όλη τη Νάπολη. Έβγαλε ένα έγγραφο με τους συμβατικούς όρους και σε διάστημα 20 δευτερολέπτων οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει.

Ο ΟΣΙΜΕΝ

Τώρα το πρώτο πράγμα που θα επιδιώξει ο νέος αθλητικός διευθυντής, Μελούσο είναι να μπορέσει να κρατήσει τον Οσιμέν. Θεωρεί και με το δίκηο του πως αν το καταφέρει θα είναι κάτι υπέροχο. Βεβαίως αντιλαμβάνεται πως η Νάπολι έχει πολλά προβλήματα και θα πρέπει να δουλέψει σιγά αλλά και γρήγορα καθώς η νέα σαιζόν πλησιάζει. Γνωρίζει άριστα ότι όποια απόφαση και να παρθεί για τον σπουδαίο Νιγηριανό φορ θα είναι συλλογική, καθώς έτσι έχει μάθει να δουλεύει.

Ο ΚΙΜ

Ηδη πριν ακόμη αναλάβει ο Μελούσο ο Μικέλι και ο Κιαβέλι μαζί με τον πρόεδρο είχαν κάνει διάφορες κινήσεις. Τώρα προέχει φυσικά η αντικατάσταση του θαυμάσιου στόπερ Κιμ κάτι που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.Ο υψηλόσωμος κεντρικός αμυντικός με το …καλημέρα φρόντισε να καλύψει επάξια την θέση του Κουλιμπαλί .

Ο Μελούσο (γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1965) καταλαβαίνει ότι σε μια τόσο σημαντική εταιρεία δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο που αποφασίζει. Υπάρχουν πολλοί τομείς που συγκεντρώνουν ιδέες για μια συλλογική απόφαση. Άπαντες γνωρίζουν ότι ο Ντε Λαουρέντις , είναι ο κύριος υπεύθυνος λήψης αποφάσεων και προφανώς έχει το πιο σημαντικό βάρος. Στις συζητήσεις με τον πρόεδρο ο Μελούσο αντελήφθη ότι πρέπει να δώσει έμφαση και στις εσωτερικές σχέσεις του συλλόγου. Οπότε πέραν του Κιμ (θα συνεχίσει στην Μπάγερν Μονάχου) τώρα ετοιμάζεται να αποχωρήσει και ο χαφ Ντομπελέ . Προς το παρόν φυσικά η στρατηγική παραμένει στη σφαίρα της μυστικότητας, και δεν μπορεί να μιλήσει ο νέος αθλητικός διευθυντής.

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΝΑΠΟΛΙ

Μία ομάδα η οποία κατακτά το πρωτάθλημα έχοντας 20 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο είναι κάτι το αξιοθαύμαστο και ο Μελούσο δίνει συγχαρητήρια δίχως να αναφέρει το όνομα του Σπαλέτι και των συνεργατών του. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχουν λειτουργήσει. Τωρα ο νέος αθλητικός διευθυντής θα τα κρατήσει αλλά θα επιχειρήσει κιόλας να αναπτύξει μερικά περαιτέρω…Ώστε η ομάδα να διατηρηθεί όσο πιο ψηλά γίνεται…

Είναι αλήθεια ότι ο Μελούσο αιφνιδιάστηκε όταν τον πήρε τηλέφωνο ο Ντε Λαουρέντις. Δεντο περίμενε. Έμεινε έκπληκτος . Όχι πως δεν το άξιζε αλλά είναι αλήθεια ότι δεν περίμενε κλήση από τη Νάπολι αυτή τη στιγμή.

Ο Μελούσο έχει εμπειρία στο ποδόσφαιρο. Έχει παίξει ποδόσφαιρο σε όλα τα επίπεδα και είναι άνθρωπος με εμπειρία. Λόγω τραυματισμού αναγκάσθηκε να σταματήσει αρκετά νωρίς. Οπότε κάνει αυτή τη δουλειά από το ’97. Το ότι δούλευε σε χαμηλότερες κατηγορίες κρατώντας χαμηλό προφίλ και προσπαθώντας να σκαρφαλώσει στο βουνό για να φτάσει στη Serie A. Ο Μελούσο γνωρίζει το ποδόσφαιρο σε όλες του τις πτυχές και αυτό του δίνει δύναμη. Υπάρχει μάλιστα κι ένα ανέκδοτο: όταν ήταν 13 ετών τον είχαν επιλέξει να αγωνισθεί στη Νάπολι αλλά η μαμά του αντιτάχθηκε στη μεταγραφή. Ο Σορμάνι πήγε στο σπίτι του για να την πείσει αλλά δεν υπήρχε τρόπος, γιατί ήταν ανένδοτη. Η Νάπολι από τότε όμως είχε μπει στην τροχιά του .

Προς παρόν δεν έχουμε ακούσει για ενδιαφέρον από Αραβία μεριά για ποδοσφαιριστές της Νάπολι. Κι αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει άριστα τόσο ο Μελούσο όσο και οι άλλοι της διοίκησης προεξάχοντος φυσικά του Ντε Λουρέντις.Γι αυτό ίσως και την Δευτέρα υπάρξει συνάντηση για να δουν πως θα κινηθούν στο σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξει κίνηση από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Η αραβική αγορά έχει οικονομικές δυνάμεις ανώτερες από τη όλη την Ιταλική και τα έσοδά τους δεν πηγάζουν από τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά από δικούς τους πόρους. Οπότε ο Μελούσο ξέρει πως δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί όταν προσφέρει σε έναν ποδοσφαιριστή 20 εκατομμύρια καθαρά…

Ο νέος αθλητικός διευθυντής έχει κι ένα ρητό δικό του, που το ασπάζεται με ευλάβεια όπως λέει: “Ο νικητής βρίσκει πάντα έναν τρόπο, ο ηττημένος πάντα βρίσκει μια δικαιολογία”. Πιστεύει ότι πολύ συχνά όσοι βρίσκουν δικαιολογίες επειδή δεν έρχονται και θυμώνουν με άλλους κρύβονται πίσω από τους δική τους ευθύνη. Έχει συνηθίσει αναλαμβάνει τις ευθύνες τους.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Ο Μελούσο και μπράβο του υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο είναι το ίδιο σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και για να λειτουργήσει, ο σύλλογος πρέπει να είναι συνεπής. Αν είναι συνεπής, είναι αξιόπιστος. Ποια είναι τα θεμέλια του στο ποδόσφαιρο. Αυτοί που κάνουν να κερδίζει η κάθε ομά ή να χάνει είναι οι ποδοσφαιριστές. . Εκτός από το να έχει η κάθε ομάδα ικανούς ποδοσφαιριστές , αν δεν δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία κάποιος δεν είναι αξιόπιστος, δημιουργείται μια αύρα αβεβαιότητας. Μετά είναι αυτό που αφορά το πεδίο και εκεί πρέπει να είσαι αξιοκρατικός με ορισμένους κανόνες που επιβάλλονται. Συχνά, γράφονται όμορφοι κανόνες που είναι δύσκολο να σεβαστείς, αλλά το γεγονός ότι έχεις κανόνες και τους εφαρμόζεις είναι ένα είδος ποδοσφαιρικής Βίβλου.

Ο Μελούσο είναι μερικές ημέρες μόλις στη νέα του θέση στη Νάπολι και είναι λογικό να μην έχει ιδέα πώς να στηρίξει την ομάδα. Πρέπει να περάσουν λίγες μέρες, πρέπει να καταλάβει που είναι και τι μπορεί να βελτιώσει.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος….