Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας, Λάμια Μπαχαϊάν η οποία έκλεψε την παράσταση στο πρόσφατο συνέδριο της ΦΙΦΑ στην Αυστραλία

Η Λάμια Μπαχαϊάν , η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας (SAFF), βρέθηκε στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Γυναικείου Ποδοσφαίρου της FIFA που διεξήχθη στην Αυστραλία και συνέπεσε με το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών 2023™.

Η συμμετοχή της Μπαχαϊάν σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στο ταξίδι της ηγεσίας της καθώς μοιράστηκε το εμπνευσμένο ταξίδι του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Σαουδική Αραβία. Το μήνυμά της αντηχούσε με ένα κάλεσμα για απτή αλλαγή, ενθάρρυνση της ενότητας και εφαρμογή συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της κατανόησης και του σεβασμού.

Σε μια συζήτηση σε πάνελ, η κ. Μπαχαϊάν εξιστόρησε τη μεταμόρφωση του γυναικείου ποδοσφαίρου στη Σαουδική Αραβία τα τελευταία 15 χρόνια.

Το ταξίδι, που τροφοδοτείται από το ακλόνητο πάθος και την αγάπη για το παιχνίδι, ξεκίνησε με ένα κοινοτικό πρωτάθλημα που άρχισε από αφοσιωμένες γυναίκες. Κεντρική θέση σε αυτόν τον μετασχηματισμό είναι επίσης η αναγνώριση από την SAFF του γυναικείου ποδοσφαίρου, ως βασικό πυλώνα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική τους, που σηματοδοτεί μια αλλαγή νοοτροπίας και προτεραιοτήτων στο αθλητικό τοπίο της Σαουδικής Αραβίας.

Η Μπαχαϊάν (κέντρο) δηλώνει πως «ο ουρανός είναι το όριο» για το ποδόσφαιρο γυναικών στη Σαουδική Αραβία

Η κ. Μπαχαϊάν τόνισε ότι το ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία είναι ριζωμένο στην κουλτούρα, ξεπερνώντας τα εμπόδια των φύλων. Η εξέλιξη του πρωταθλήματος από το ξεκίνημα της βάσης στην τρέχουσα καλά οργανωμένη κατάσταση αντανακλά την αξιοσημείωτη αφοσίωση αυτών των γυναικών.

Το όραμα της κ. Μπαχαϊάν εκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα, τονίζοντας ότι «το ποδόσφαιρο είναι μια παγκόσμια γλώσσα ικανή να γεφυρώσει τα κενά».

ΦΩΤΟ: Η αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σαουδικής Αραβίας (SAFF), Λάμια Μπαχαϊάν

«Η ενότητα και η συνεργασία», τόνισε, «παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη πραγματικής αλλαγής. Προτρέπω την ποδοσφαιρική κοινότητα να καταρρίψει συλλογικά τα πολιτιστικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σχετικά με το γυναικείο ποδόσφαιρο και τους ηγετικούς ρόλους».

“Όταν πρόκειται για το γυναικείο ποδόσφαιρο στη Σαουδική Αραβία, σπάμε ρεκόρ. Κάθε βήμα που κάνουμε είναι ιστορικό, καταρρίπτοντας τα εμπόδια και δημιουργώντας μια νέα εποχή για το γυναικείο ποδόσφαιρο με τους δικούς μας όρους. Ενώ μπορεί να βρισκόμαστε σε διαφορετικό στάδιο ποδοσφαιρικό ταξίδι, είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την καθημερινή μας πρόοδο.” H Λάμια Μπαχαϊάν συνέχισε, τονίζοντας τα εντυπωσιακά βήματα της Σαουδικής Αραβίας στο γυναικείο ποδόσφαιρο.

«Εάν θέλουμε πραγματική αλλαγή – πολιτιστική αλλαγή – η ποδοσφαιρική κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί και να συνδεθεί ολόψυχα για να οδηγήσει τον μετασχηματισμό, να κατανοήσει ο ένας τον άλλον, να αποδεχτεί τις διαφορές και να επεκτείνει την αμοιβαία κατανόηση. Όλα έχουν να κάνουν με την προώθηση ουσιαστικών συζητήσεων που βασίζονται σε γεγονότα, αφήνοντας στην άκρη απλές απόψεις».

ΦΩΤΟ: Η Λάμια Μπαχαϊάν (SAFF) μαζί με την Φατμά Σαμουρά, την πρώτη γυναίκα γενική γραμματέα της ΦΙΦΑ

Υπό την ηγεσία της Μπαχαϊάν, η Σαουδική Αραβία έχει επιτύχει σημαντικά ορόσημα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Στα αξιοσημείωτα επιτεύγματα περιλαμβάνονται η ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ Γυναικών, της Πρώτης Κατηγορίας Γυναικών και η ανάπτυξη διαφόρων εθνικών ομάδων που εκτείνονται σε διαφορετικά επίπεδα. Οι προσπάθειές τους αντικατοπτρίζουν μια αξιοσημείωτη αναπτυξιακή τροχιά, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

ΦΩΤΟ: Ο Λούκα Μόντριτς η Λάμια Μπαχαϊαν και η Αέλια Αλ Ρασίντ

Μόνο το 2022, η SAFF κατέγραψε αύξηση 86% στον αριθμό των εγγεγραμμένων γυναικών παικτών σε σύγκριση με το 2021, από 374 σε 694. Ο αριθμός των γυναικείων συλλόγων σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε επίσης κατά 56% από 16 σε 25 κατά την ίδια περίοδο, όπως και ο αριθμός των μαθημάτων προπονητικής που πραγματοποιήθηκαν – αύξηση 557% από 7 σε 46. Περισσότεροι από 48.000 παίκτες αγωνίστηκαν στο Schools League 2022/23 σε 3.660 ομάδες, γεγονός που αναδεικνύει τα αναδυόμενα ταλέντα που μπορούν να ανεβάσουν το παιχνίδι σε νέα ύψη τα επόμενα χρόνια.