Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την κίνηση της κ. Αθηνάς στο Μεσολόγγι και κάνει συσχετισμούς

Τα συζητάμε πολλές φορές μεταξύ μας, τα λέμε στις παρέες μας, αλλά καλό είναι να τα γράφουμε και να τα προβάλουμε. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι αν με ρωτάτε αυτό. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε το σωστό και αυτό είναι να προάγουμε το καλό ακόμα και αν δεν γινόμαστε αρεστοί.

Η κ. Αθηνά Παπαχρήστου, μία γυναίκα συνταξιούχος που δεν είναι επιχειρηματίας ή πλούσια, αλλά μια καθημερινή αγρότισσα που ζει στο Μεσολόγγι ,αποφάσισε να προχωρήσει στην δωρεά ενός ασθενοφόρου στο νοσοκομείο Μεσολογγίου! Για να μην αντιμετωπίσει και άλλος κόσμος προβλήματα που αντιμετώπισε η ίδια όταν θα χρειαστεί. Μια δωρεά 65.000 όπως διαβάζουμε που μάζεψε η κ. Αθηνά με κόπο από την σύνταξή της.

Τα λόγια είναι περιττά. Μεγαλείο ψυχής και ο δρόμος που ανοίγει και δείχνει προς όλους. Μιλάμε για μια περιουσία για έναν απλό άνθρωπο της διπλανής πόρτας που δεν ξέρω το συγγενικό της δέντρο αλλά ασφαλώς κάπου αλλού θα μπορούσε να τα δώσει αυτά τα χρήματα. Βέβαια τώρα εισπράττει την αγάπη και την θετική ενέργεια πολλών συμπολιτών της αλλά και τόσων άλλων καλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Και γίνεται ζωντανό παράδειγμα για όποιον θέλει να λέει με πράξεις ότι είναι καλός άνθρωπος. Ο καλός άνθρωπος προσφέρει ποικιλοτρόπως στην κοινωνία.

Το μήνυμα της κ. Αθηνάς ήταν και είναι όμως ιδιαιτέρως ηχηρό για του υποκριτές της σημερινής εποχής.

Για όλους αυτούς τους πλούσιους που θέλουν να κάνουν τους φιλάνθρωπους, να μας πείσουν δηλ. γιατί στην ουσία δεν είναι. Να μας δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τον κόσμο και την κοινωνία και ότι ακολουθούν τον Θεό. Ενώ πολλοί από αυτούς πατάνε επί πτωμάτων και αδικούν άπειρο κόσμο για να είναι πλούσιοι. Και μετά με …φραγκοδίφραγκα, δηλ. δίνοντας κανένα 1000άρικο άντε και κάτι παραπάνω, κάνουν τους φιλάνθρωπους και το διαφημίζουν και προβάλλουν κιόλας! Και κάνουν τους καλούς και …άγιους ανθρώπους βουτηγμένοι στην αμαρτία της υποκρισίας.

Το παράδειγμα της κ. Αθηνάς είναι τέτοιο που τους λέει στην ουσία άντε σπίτια σας υποκριτές. Άλλωστε στην σύγχρονη εποχή νομίζω και ο Άγιος Παΐσιος είχε αναφερθεί επί του θέματος ότι φιλανθρωπία πρέπει να είναι ανάλογη και με το τι έχεις Η συγκεκριμένη κυρία με όλη την σημασία της λέξεως ξεφτίλισε να το πω λαϊκά τους υποκριτές αλλά και το κράτος που ενώ μιλά για πλεονάσματα και νέα εποχή, δεν έχει καλύψει τις ανάγκες τις βασικές σε νοσοκομεία, σε ασθενοφόρα και στην υγεία γενικότερα και περιμένει τις δωρεές μάλλον για να γίνεται η… δουλειά.

Η κ. Αθηνά είναι ταυτόχρονα και η έκφραση της πραγματικής Ελλάδας που χάνεται στο σημερινό χάος. Της Ελλάδας που αργοπεθαίνει αλλά είναι ακόμα εδώ. Της Ελλάδας της ανθρωπιάς, του πολιτισμού, των αξιών.