Ο Σωτήρης Γεωργίου καταθέτει την ευγνωμοσύνη του στους ήρωες πυροσβέστες και γράφει για την αντίδραση της πολιτείας στις φωτιές, τις ευθύνες όλων μας, προτείνοντας τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Πάντα μετά από μια τραγωδία έχουμε την εμφάνιση των άκρων. Επίσης, την εργαλειοποίηση της για διάφορα συμφέροντα ακόμα και κομματικά. Εγώ είμαι άνθρωπος της ισορροπίας και της ορθολογικής σκέψης. Δεν θα πάω στα άκρα. Αρχικά θέλω να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μου στους ήρωες πυροσβέστες και πιλότους των εναέριων μέσων που κυριολεκτικά ρισκάρουν την ζωή τους για την ζωή μας. Γιατί πέραν του ότι σε μια πυρκαγιά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, το πράσινο είναι η ζωή μας, το μέλλον μας. Αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν και αγωνίζονται για όλα αυτά.

Υπόκλιση στους ήρωες

Με πενιχρά μάλιστα εισοδήματα και ελάχιστα ευχαριστώ, ενώ στην κοινωνική τους ζωή χλευάζονται κιόλας από πολλούς. Ανάλογα ένα τεράστιο ευχαριστώ και υπόκλιση σε όσους εμπλέκονται και στο βοηθητικό προσωπικό, το οποίο δεν φαίνεται πολλές φορές. Φυσικά και στις υπόλοιπες δυνάμεις, αλλά και στους αστυνομικούς που επιχειρούν σε απεγκλωβισμούς. Κάτι ακόμα εξίσου σημαντικό….

Όλοι αυτοί σώζουν και ζωάκια. Κι αυτά ψυχές είναι. Ένα ακόμα πιο μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές. Που με αυτοθυσία, χωρίς κανένα ιδιοτελές κίνητρο, παρά μόνο για την προσφορά στην κοινωνία, είναι εκεί. Ρισκάροντας ακόμα και την ζωή τους, γιατί έχουμε χάσει και ζωές εθελοντών. Πόσο μεγάλοι άνθρωποι πραγματικά είναι. Πολύ μεγάλοι. Αλήθεια πόσοι θυμάστε τον Βασίλη Φιλώρα;

Ο 38χρονος εθελοντής πυροσβέστης, Βασίλης Φιλώρας, έχασε τη ζωή του στο πύρινο μέτωπο που σάρωσε τη βορειοανατολική Αττική σχεδόν σαν σήμερα(8/8 το 2021). Καθώς συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Η βελτίωση και οι mega fires

Πάμε στο σήμερα. Μια ζωή χάθηκε στην τεράστια πυρκαγιά της Β.Α Αττικής τις τελευταίες ημέρες, η οποία έφτασε στα 35χιλ μέτωπο. Να δούμε και πως ξεκίνησε για να καταλογιστούν και ευθύνες όμως, έτσι; Παρουσιάστηκε από κάποιους και σαν επιτυχημένη η αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας. Δηλαδή αν δεν ήταν επιτυχημένη η φωτιά θα είχε φτάσει στην παραλία της Γλυφάδας;

Από την άλλη δεν τα ισοπεδώνω όλα. Είναι γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση φέτος και καλύτερη οργάνωση. Υπήρξε γρήγορη αντίδραση. Παραμένει όμως γεγονός, ότι έχουμε και φέτος – για πολλούς λόγους που αξίζουν ψάξιμο – πολλούς εμπρησμούς. Μια νέα κατάσταση έχει δημιουργηθεί με την κλιματική αλλαγή και ό,τι αυτή συνεπάγεται. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, καθώς και πολύ καλύτερα οργανωμένες χώρες που είχαν και σπάνια πυρκαγιές, έχουν mega fires. O πρωθυπουργός δεν είπε ψέματα όταν αναφέρθηκε σε σωστή αντίδραση, όμως πρέπει να γίνουν κι άλλες προληπτικές ενέργειες. Ας μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Ό,τι πιο θλιβερό, είναι να χρησιμοποιούνται καταστροφές για να κάνουμε μικροπολιτική.

Υπάρχουν ευθύνες

Σίγουρα υπάρχουν ευθύνες, γιατί έπρεπε να είμαστε ακόμα καλύτεροι. Να έχουμε ρε γαμώτο ακόμα καλύτερη οργάνωση. Να έχουμε το κάτι παραπάνω. Να προλάβουμε. Πρόληψη. Όχι απλά να καταγράφουμε μετά τι έφταιξε και μπλα μπλα. Ούτε το άλλο τρομερό. Που το σύστημα πάντα εφευρίσκει άγνωστες λέξεις για να μας παραπέμπει σε μια δήθεν γνώση και κάτι πρωτόγνωρο και λες πωπω, ουάου, μας γλίτωσαν κιόλας!

Στο μεταξύ κρύβουν πάντα την ανικανότητα! Από το 2017 μέχρι και τις 13 Αυγούστου 2024, στο ηπειρωτικό κομμάτι της Περιφέρεια Αττικής 13 μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 700.000 στρέμματα. Σύμφωνα πάντα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS). Τραγικό. Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα. Οπότε τα τελευταία 8 έτη το 26% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί 450.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 37% της επιφάνειας των δασών. Η πρόσφατη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα Αττικής και έφτασε μέχρι την οικιστική ζώνη του Λεκανοπεδίου, έκαψε ένα μεγάλο τμήμα δασικής έκτασης της Βορειοανατολικής Αττικής (πηγή https://www.meteo.gr/article_view.cfm?entryID=3355&fbclid=IwY2xjawEpdRFleHRuA2FlbQIxMQABHXyXmshlhgDDdTiJZWF5KVS0tyorljGk6gkE5o49s05_008uLCD398D4zg_aem_FYU3_XZnkl1kpRO1mZzvFA)

Η ατομική ευθύνη

Δεν θα μιλήσω σήμερα για το τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας μακροπρόθεσμα. Εκτός αν ξεχάσαμε ότι είμαστε άνθρωποι και χρειαζόμαστε οξυγόνο! Έμεινε 1 εκ. στρέμματα διάβασα με δάσος και δέντρα. Πάρτε μέτρα με βάση τα νέα δεδομένα και την κλιματική αλλαγή. Καθώς τα νέα καναντέρ, αφού είχε σταματήσει η παραγωγή τους θα έρθουν σε 3 χρόνια αν δεν κάνω λάθος.

Ας ελπίσουμε να έχει μείνει δάσος να προστατεύσουν τότε και να μην τα πήραμε τζάμπα. Τα λάθη έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν είχαν προνοήσει. Οι φωτιές πια από δασικές γίνονται αστικές, λόγω και του ανάγλυφου της χώρας και της κλιματικής αλλαγής. Λόγω φυσικά και νομιμοποιήσεων σε σπίτια σε δάση μέσα και οικισμούς, οι οποίοι τελικά ακουμπάνε τα δάση. Εδώ ατομική ευθύνη έχει και ο πολίτης βέβαια.

Οι απώλειες

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν! Ακούω και διαβάζω κάθε μέρα όταν έχουμε καταστροφικά φαινόμενα και ιδιαίτερα πυρκαγιές, ότι πρώτος στόχος είναι να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Σωστό. Αλλά να κοιτάμε και τις άλλες παραμέτρους, όχι να πανηγυρίζουμε κιόλας. Καθώς υπάρχουν απώλειες ζωής και αναφέρομαι στα χιλιάδες ζωάκια, ενώ η απώλεια της περιουσίας και του βιός μιας οικογένειας ή ενός ανθρώπου είναι επίσης σημαντικά. Έχουμε και την απώλεια του πρασίνου, των δέντρων, του οξυγόνου, που κάνουν δυσκολότερες τις συνθήκες ζωής μας και υποθηκεύουν το μέλλον μας. Μια φωτιά έχει επίσης οικονομικές επιπτώσεις και για το κράτος με αποζημιώσεις κτλ.

Μικρά γράμματα θα έλεγα για τους τεχνοκράτες και τους ..περαστικούς σε πολλούς τομείς που μας κυβερνούν και τους ενδιαφέρει σε πολλές περιπτώσεις μόνο η καρέκλα και η λεζάντα. Επειδή όμως είμαι δίκαιος, πρέπει να βλέπουμε και την ατομική ευθύνη. Οικόπεδα, κήποι και αυλές με ξερόχορτα που γίνονται προσάναμμα λες και είσαι τζάκι! Εδώ φίλε μου είναι δική σου ευθύνη.

Αντίστοιχα – και ακόμα χειρότερα – όσα σπίτια και εξοχικά φτιάχνονται μέσα σε δάση ή στα όρια με τα δάση ή με καταπατήσεις. Μετά νομιμοποιούνται κιόλας χωρίς προφανώς την ανάλογη μελέτη για φωτιές κτλ. Κοινώς έχουμε γίνει μια χώρα που ο καθένας κάνει ότι θέλει, μπορεί να παρανομεί και μετά να ζητά και την ευθύνη από το κράτος επειδή έπαθε ότι έπαθε.

Τρόποι και λύσεις υπάρχουν

Κάτι ακόμα. Πυροσβέστες. Είναι δυνατόν να μην έχουμε προσλήψεις χιλιάδων πυροσβεστών και όταν ζήταγαν μονιμότητα οι εποχικοί να τους την πέφτουν και τα ΜΑΤ; Το θυμάστε φαντάζομαι. Ντροπή. Θα έπρεπε να πληρώσει το κράτος, ναι. Και θα τα γλιτώσει. Ακόμα και από το σύστημα υγείας καθώς μας ενημερώνουν οι ειδικοί τι προβλήματα προκύπτουν από τις φωτιές.

Προσλήψεις πυροσβεστών, οργάνωση στη πρόληψη, φυλάκιση άμεση και ισόβια για εμπρηστές, αναδάσωση άμεσα και απαγόρευση να χτίσεις σε καμένο δάσος ή να βάλεις ότι άλλο. Βοήθεια και από τον στρατό στην φύλαξη των δασών. Έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα, αλλά αντιπυρικές σοβαρές ζώνες δεν έχω δει. Τουλάχιστον κατ’ εμέ με τα λίγα που γνωρίζω.

Κίνητρα στους εθελοντές για να τους πούμε και ένα ευχαριστώ που κάνουν την δουλειά του κράτους. Μια φοροαπαλλαγή ίσως; Τρόποι και λύσεις υπάρχουν. Μην τα ψάχνουμε μετά όμως όταν είναι αργά. Κάτι ακόμα που με φοβίζει. Οι καταστροφές φέρνουν μπίζνες και χρήμα. Ακόμα και μετά τις φωτιές. Ο απλός πολίτης πληρώνει το τίμημα και δεν κερδίζει τίποτα. Ελπίζω να μην το βλέπει κανείς έτσι και να μην τον αφήνει κανείς να το βλέπει έτσι.

Τέλος 25 μέρες καίει η φωτιά έξω από τις Σέρρες. Είναι δυνατόν; Βέβαια έχει και ναρκοπέδια εκεί, σεβαστό. Βρείτε όμως λύσεις. Αν δεν μπορείτε να αναλάβουμε εμείς τελικά! Να έχουμε τη βοήθεια και ευλογία της εορτάζουσας Παναγίας μας!