Ο Αποστόλης Λάμπος παρακολούθησε την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο-Ο Καραγκιόζης και ο θρίαμβος της Μουσικής» του θιάσου Καρελλά στο Μέγαρο Μουσικής παρέα με τον 5χρονο γιο του και μεταφέρει στιγμές μοναδικές από ένα θέαμα που οδηγεί τις δύο βασικές μας αισθήσεις σε άλλα ανώτερα επίπεδα

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν αλλά τα δώρα αργούν κάνα μήνα ακόμα. Γι΄ αυτό σας έχω ένα δώρο για το οποίο με ευχαριστείτε μετά. Πάρτε τα παιδιά σας και πηγαίντε να δείτε την παράσταση «Σκιές στο πεντάγραμμο» από τον θίασο Καρελλά, με τον ίδιο επί σκηνής, παρέα με τον εξαιρετικό σκιοπαίκτη Νικόλα Τζιβελέκη.

Δίπλα στη σκηνή η μοναδική Αρετή Κετιμή με την αγγελική φωνή της και με το σαντούρι συντροφιά, χαρά και γέλιο δίνει στα παιδιά και στους μεγάλους. Μαζί της σε φωνητικά και όργανα, η Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, φωνή) και η Θεοδώρα Αθανασίου (κιθάρα, λάφτα, σάζι, φωνή). Στην άλλη άκρη της σκηνής η Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη στο λυρικό τραγούδι και το σαξόφωνο και σε έναν ρόλο-διάλογο με όλες τις φιγούρες της σκηνής, που δένουν αρμονικά χάρη στη σκηνοθετική ευφυΐα του Ηλία Καρελλά.

Πραγματικά είναι δύσκολο να συλλάβεις τη λεπτομέρεια που εκτυλίσσεται μπροστά σου σε ήχο και εικόνες, σε ακοή και όραση. Οι δύο αισθήσεις στα καλύτερά τους. Μια εντυπωσιακή εναλλαγή ήχων, χρωμάτων και σκιών που συνδυάζονται σα είναι αυτή η πραγματικότητα της στιγμής που βιώνεις. Κι εσύ ως απλός παρατηρητής να βουρκώνεις πότε από το γέλιο, πότε από τη συγκίνηση της μουσικής.

Οι ίδιοι οι συντελεστές θέλουν να σε κάνουν να αναρωτηθείς: «Με ποιον τρόπο μία ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων μπορεί να ερμηνεύσει Μπετόβεν; Χωράει στην ίδια σκηνή μουσική μπαρόκ και ρεμπέτικο; Πώς μια άρια μετατρέπεται σε αμανέ; Μπορούμε να συναντήσουμε στην ίδια ιστορία τραγούδια άγνωστων δημιουργών που διαδίδονται από στόμα σε στόμα και έργα γνωστών κλασικών συνθετών;».

Ε λοιπόν ναι, γίνεται! Και μάλιστα με έναν τρόπο μαγικό που σε πείθει για τον ενιαίο χαρακτήρα της μουσικής. Η μουσική είναι μία, είτε πρόκειται για παραδοσιακή, είτε για κλασσική, είτε για ρεμπέτικη, είτε φολκόρ, είτε λαϊκή, είτε ηλεκτρονική, είτε ραπ, είτε βυζαντινή. Σε μαθαίνει αυτή η παράσταση να μην ξεχωρίζεις τα είδη της, να μην αγαπάς συγκεκριμένα είδη της, αλλά να τα «γεύεσαι», εκείνα που εσένα σου βγάζουν τα πιο δυνατά σου συναισθήματα.

Πρόκειται για παράσταση-πρόταση του Ηλία Καρελλά, μια παράσταση-εκπαιδευτικό πρόγραμμα που συνδυάζει την όπερα, την κλασική και την παραδοσιακή μουσική, τον ελληνικό Καραγκιόζη και το σύγχρονο θέατρο σκιών. Με έμπνευση από τον Ρίχαρντ Στράους και τη Γυναίκα δίχως σκιά έως τις Χίλιες και μια νύχτες, ο αγαπημένος σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης δημιουργεί έναν δισδιάστατο κόσμο, μαγικό και φιλόξενο. Πραγματικά νιώθεις τη ζεστασιά σε βαθμό που ο 5χρονος γιος μου πριν καν τελειώσει η παράσταση μου είπε: «μπαμπά θέλω να ξανάρθουμε εδώ». Το μεγαλύτερο παράσημο είναι αυτό. Και μάλιστα για μια παράσταση που αναφέρεται και σε μας τα μεγαλύτερα παιδιά.

Όπως ακριβώς αναγράφεται στο πρόγραμμα της παράσταση, εδώ οι νότες χορεύουν ελεύθερα στο πεντάγραμμο, η ρε μινόρε συναντά τους λαϊκούς δρόμους και τα ταξίμια, το αυτί θαυμάζει και η ψυχή τραγουδά. Ο Ηλίας Καρελλάς μας ταξιδεύει στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής με πυξίδα τη μουσική. Η Αρετή Κετιμέ με την υπέροχη φωνή και το σαντούρι της συναντά τη σοπράνο Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη σε μια ετερόκλητη και ανατρεπτική μουσική σύμπραξη.

Και για να μην το ξεχάσω, last but not least, στην υπέροχη αίθουσα του Μεγάρου, τα χρώματα, ο στολισμός και οι -μουσειακού χαρακτήρα- φιγούρες θεάτρων σκιών από όλο τον κόσμο που κοσμούν την είσοδο σε προδιαθέτουν για ό,τι πρόκειται να δεις πριν καν ξεκινήσει η παράσταση.

Η παράσταση «θρίαμβος της μουσικής» θα παίζεται μέχρι και τις 30 Μαρτίου! Σπεύστε!