Ο Σωτήρης Γεωργίου στον απόηχο της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό γράφει για το πολύτιμο αυτό αγαθό, που δυστυχώς δεν είναι δεδομένο για πολλούς κατοίκους αυτού του πλανήτη

Η 22η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day). Κιι αν για τους περισσότερους από εμάς θεωρείται δεδομένο και όχι αγαθό, ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Γιατί τελικά είμαστε μια πολλαπλά ευλογημένη χώρα που όχι απλά βρέχεται από νερό παντού και είναι και το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη,αλλά και επειδή δεν λέμε το νερό νεράκι. Δεν το χρυσοπληρώνουμε και το έχουμε στην ζωή μας ως δεδομένο και σχεδόν τζάμπα! Ας λέμε και ένα ευχαριστώ στον Θεό ή σε όποια ανώτερη δύναμη πιστεύει ο καθένας. Δισεκατομμύρια άνθρωποι γύρω μας δεν έχουν ένα ποτηράκι να πιουν!

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό. Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2024 έχει ως θέμα «Το Νερό για την Ειρήνη». Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για το σύνολο των κοινών τους υδάτων. Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2024,ι ότι πρέπει όλοι να ενωθούμε γύρω από το νερό και να το χρησιμοποιήσουμε για την ειρήνη, θέτοντας τα θεμέλια για ένα πιο σταθερό κόσμο.

Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη. 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι. Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.

Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή. Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές. Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους. Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική. Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.

Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους, 700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.
Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

(Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/9?fbclid=IwAR3yskRa3iWihhErRhIk_5Lhfs8EtE8vq5llSXei_wQFtdYG3twlM3PsAhg)

Τι θα φέρει το μέλλον;

Πάμε και στο αύριο όμως. Σύμφωνα με την  ετήσια έκθεση του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ, η παγκόσμια ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-30% σε σχέση με το τρέχον επίπεδο ως το 2050, Ακούστε και το άλλο όμως. Σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η ανεπαρκής πρόσβαση σε πόσιμο νερό ποιότητας και η έλλειψη υπηρεσιών καθαρισμού των χρησιμοποιημένων υδάτων κοστίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα, με 780.000 θανάτους ετησίως εξαιτίας της δυσεντερίας και της χολέρας, πολύ περισσότερους από τα θύματα συγκρούσεων, σεισμών και επιδημιών. Και κάτι ακόμα. «Οι πιο φτωχοί υφίστανται περισσότερες διακρίσεις», τονίζει ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης.

Πάμε όμως και στην επόμενη ημέρα. Ο επόμενος ή μεθεπόμενος μεγάλος πόλεμος ελπίζω να μην είναι για το νερό! Η κλιματική αλλαγή με αγχώνει, πολύ περισσότερο δε όταν την μεγάλη αλλαγή στο κλίμα την έχουν προβλέψει άνθρωποι που είναι πολύ μέσα στα πράγματα. Για την ώρα ας μάθουμε να εκτιμούμε και να σεβόμαστε το άφθονο νεράκι στην χώρα μας και να μην το σπαταλάμε αλόγιστα. Η Ελλάδα μας είναι ευλογημένη χώρα. Μήπως να καταλάβουμε λοιπόν, πόσο τυχεροί είμαστε στην Ελλάδα; Μήπως να μάθουμε να εκτιμούμε την αξία πραγμάτων που θεωρούμε δεδομένα και άλλοι δίνουν μάχη για να τα έχουν;

Ας μην ξεχνάμε, ότι και ο άνθρωπος αποτελείται βασικά από νερό σε ποσοστό 50-75%!. Ας μην ξεχνάμε επίσης, πόσο σημασία έχει το ποιοτικό νερό που είναι καλό να πίνουμε, το οποίο στη χώρα μας ευτυχώς αφθονεί (ακόμα τουλάχιστον).

Σύμφωνα πάντως με τις εκθέσεις, οι χώρες, αλλά και οι ιδιώτες, πρέπει να επενδύσουν μαζικά στις υποδομές. Οι ανάγκες εκτιμώνται στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τρεις φορές το ποσό που δαπανάται τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης. Τρομεροί αριθμοί! Μάλλον μείναμε άφωνοι!