Ήταν μία πρόσκληση – πρόκληση για μένα να συνδυάσω την υψηλή ραπτική με τα φωτοβολταϊκά και τα oled, δήλωσε ο Έλληνας σχεδιαστής
Ένα αρχαιοελληνικό ντραπέ φόρεμα με έναν ώμο, με πτυχώσεις εμπνευσμένες από τα αγάλματα του Φειδία. Στο γαλανό του Αιγαίου, με ενσωματωμένα θαλασσί αυτοφωτιζόμενα led μέσα στις πτυχώσεις. Το παρελθόν συνάντησε το μέλλον στις δημιουργίες υψηλής ραπτικής του Βασίλειου Κωστέτσου, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη φουτουριστική επίδειξη μόδας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της Nanotexnology 2024.
«Αυτό το Fashion Event ήταν η παγκοσμίως πρώτη επίδειξη μόδας, όπου παρουσιάστηκαν αυτές οι νέες τεχνολογίες στη μόδα. Θεωρώ ότι θα αλλάξει ο χώρος της μόδας» δήλωσε η καρδιολόγος, υπεύθυνη νανοϊατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.
«Ήταν ένα φουτουριστικό nano-tech event, όπου παρουσιάστηκε πώς η νανοτεχνολογία και τα εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά μπορούν να εφαρμοστούν στη μόδα, στην ιατρική, δηλαδή στη διάγνωση των ασθενειών, αλλά και στα καλλυντικά. Ήταν τιμή μας που ο κ. Κωστέτσος σχεδίασε τα ρούχα και είδαμε πώς τα εκτυπωμένα φωτοβολταϊκά, τα οποία παράγουμε εδώ στη Θεσσαλονίκη, μπορούν να ενσωματωθούν είτε σε ρούχα είτε σε τσάντες. Και νομίζω ότι το event πραγματικά μας οδήγησε στο μέλλον της μόδας» πρόσθεσε η κ. Καραγκιοζάκη, ενώ αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Νανοϊατρικής, της Αναγεννητικής Ιατρικής και των νέων θεραπευτικών εργαλείων που δημιουργεί η νανοτεχνολογία.
«Παρουσιάστηκαν οι εκτυπώσιμοι βιοαισθητήρες για διάγνωση του εμφράγματος. Όταν ένας ασθενής πονάει, με μία απλή εξέταση και με μία σταγόνα αίματος είναι δυνατόν να ανιχνευθούν οι βιοδείκτες του εμφράγματος και να σταλεί το σήμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ότι ο ασθενής που πόνεσε αντιμετωπίζει έμφραγμα του μυοκαρδίου, οπότε να κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός. Και ακόμα παρουσιάστηκαν τα Nanotouche, προηγμένα καλλυντικά όπου χρησιμοποιούμε τεχνολογίες αιχμής σε συνδυασμό με αντιοξειδωτικά της ελληνικής φύσης» σημείωσε.
«Εγώ το χαρακτηρίζω σαν αφετηρία, μια αφετηρία που έδεσε τη μόδα με την τεχνολογία» σημείωσε, από την πλευρά του, ο σχεδιαστής Βασίλειος Κωστέτσος, προσθέτοντας ότι «η επιστήμη έχει περάσει πάρα πολύ στο θέμα της μόδας, καθώς η μόδα έχει γίνει λίγο βαρετή και κουραστική όπως την ξέραμε».
«Ήταν μία πρόσκληση – πρόκληση για μένα να συνδυάσω την υψηλή ραπτική με τα φωτοβολταϊκά και τα oled. Στην αρχή μου φάνηκε κάτι πάρα πολύ έξω από τα νερά μου. Έχω μάθει να δουλεύω με εξελιγμένης τεχνολογίας υφάσματα, αλλά όχι με κάτι το οποίο δεν είναι ύφασμα, αλλά είναι κάτι διαφορετικό, που αγγίζει το μέλλον. Και μου είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί πρωταρχικός στόχος στην καριέρα μου σαν δημιουργός ήταν πάντα να εμπνέομαι από την αρχαία Ελλάδα, αλλά να την πηγαίνω στο μέλλον […] Κατάφερα να πλάσω δύο άσχετα υλικά μεταξύ τους. Ήταν δύο τελείως διαφορετικά υλικά που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα δέσει το ένα με το άλλο. Δηλαδή πού να φανταστεί ότι σε ένα ρούχο μπορείς να φορτίσεις μια μπαταρία» εξήγησε ο κ. Κωστέτσος.
«Πάντα έχω το σκεπτικό, είτε το ρούχο προορίζεται για γυναίκα είτε για άνδρα να κολακεύω τις γραμμές του σώματος, να τις αναδεικνύω, να υπάρχει αισθητική σε αυτό που δημιουργώ και επίσης αυτό που δημιουργώ να είναι και εμπορεύσιμο, δηλαδή να μπορεί να φορεθεί» σημείωσε ακόμη, γνωστοποιώντας πως «συζητάμε τώρα και το πώς θα το περάσουμε ευρέως στην αγορά, να μπορούν αυτές τις δημιουργίες να τις φορέσει και πολύς κόσμος και να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη πάλι κάτι πολύ δυνατό».
«Τα προϊόντα της νανοτεχνολογίας πλέον δεν πηγαίνουν μόνον σε πρακτικές εφαρμογές που ξέραμε για την ενέργεια, για τα αυτοκίνητα, για τον φωτισμό, αλλά πηγαίνουν και σε πιο χρηστικά καθημερινά πράγματα, και βεβαίως στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας» δήλωσε ο ιδρυτής και επιστημονικά υπεύθυνος του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας LTFN και του συνεδρίου Nanotexnology, Στέργιος Λογοθετίδης.
«Το φουτουριστικό nano-event, το οποίο έγινε για πρώτη φορά παγκόσμια, έδειξε πώς όλα αυτά τα αποτελέσματα της νανοεχνολογίας εισάγονται στα προϊόντα, μπαίνουν πλέον και στη μόδα και στην ομορφιά» πρόσθεσε.