Λόγω της ακαταλληλότητας του κτιρίου, σύμφωνα με την αστυνομία, 53 άτομα μεταφέρθηκαν σε δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Για χατίρι στον Ερντογάν μιλούν μέλη της Κουρδικής κοινότητας.

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τετάρτη (5/7) επιχείρηση της αστυνομίας στο Λαύριο για την εκκένωση κτιρίου που έχει παραχωρηθεί από τον Απρίλιο του 2023 στον Δήμο και στο οποίο διέμεναν για πολλά χρόνια Κούρδοι πρόσφυγες. Η ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το κτίριο ήταν «ακατάλληλο για διαμονή» και ότι η δράση έχει «ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων».

Την αντίθεσή της εκφράζει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες του Λαυρίου, που σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Στις 5.30 σήμερα το πρωί η αστυνομία εκκένωσε με το Κέντρο Φιλοξενίας Κούρδων προσφύγων στο Λαύριο. Παρουσία εισαγγελέα, με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής μπροστά…. Στρατός ολόκληρος, 300 άτομα σύνολο, ξύπνησαν τους πρόσφυγες, τους συγκέντρωσαν -ούτε τα ρούχα τους δεν πρόλαβαν να πάρουν, τους επιβίβασαν σε πούλμαν και τους πάνε Μαλακάσα.

Έξω από το Κέντρο Φιλοξενίας βρέθηκαν Κούρδοι που ζουν στην πόλη του Λαυρίου. Κούρδοι από την Αθήνα και από το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν Αθήνας και αλληλέγγυοι.

Δεν εκκενώθηκε ο καταυλισμος με τα κοντεινερ στη θέση Νεράκι του Λαυρίου, όπου και εκεί μένουν Κουρδοι πρόσφυγες. Δεν εκκενώθηκε το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στα δύο κτίρια του Camp όπου ζουν Αφγανοι πρόσφυγες.

Η αθλιότητα του κράτους και του δημάρχου ήταν τέτοια που είχαν μαζί τους φορτηγά για να μαζέψουν και να πετάξουν τα πράγματα των προσφύγων μετά την αναγκαστική τους εκκένωση.

Αυτό αποτραπηκε και δόθηκε η υπόσχεση πως θα μπορέσουν οι Κουρδοι να μαζέψουν τα πράγματα τους… και τα σύμβολα του Κουρδικου απελευθερωτικου κινήματος που κοσμουσαν το Camp (σημαίες, πανό, φωτογραφίες των μαρτύρων του Κουρδικου αγώνα, πορτρέτα του Αμπντουλαχ Οτσαλαν).

Από το 2017 το ελληνικό κράτος θέλει να αδειάσει το Camp στο Λαύριο. Τον Αύγουστο του 2017 δεν είχε παει η αστυνομία, όμως προσπάθησαν να διώξουν τους Κουρδους πρόσφυγες με εκβιασμό. Είχε αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός που στήριζε το Κέντρο, σταμάτησε η τροφοδοσία και κάθε στήριξη από το κράτος. Οι Κουρδοι δεν λύγισαν. Με δικά τους μέσα, με την αλληλεγγύη των κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων και των πολιτών άντεξαν 6 χρόνια. Το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων Λαυρίου μετατράπηκε από τον Αύγουστο του 2017 σε ένα κατειλημενο / αυτοδιαχειριζομενο Camp.

Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει το χατίρι του Ερντογάν. Αποφάσισε να κλείσει το συγκεκριμένο Camp, το οποίο η Τουρκία χαρακτηρίζει εδώ και χρόνια “άντρο των τρομοκρατών του PKK”.

Ευτυχισμένος είναι και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής που εδώ και χρόνια κάνει ό,τι μπορεί για να διώξει τους Κούρδους πρόσφυγες και να “αξιοποιήσει” το κτίριο.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες δεν είναι μόνοι. Η αλληλεγγύη μας συνεχίζεται. Στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Η βιασύνη του κράτους να ολοκληρώσει το έργο του ήταν μεγάλη. Κούρδοι πρόσφυγες που θα έφευγαν για δουλειά είχαν ξυπνήσει, είχαν κόψει ένα καρπούζι… και τους μάζεψαν και αυτούς άρον – άρον. Το κομμένο καρπούζι έμεινε στο τραπέζι (δείτε το βίντεο).
Θα ενημερώνουμε για κάθε εξέλιξη που θα υπάρχει. Αναμένουμε τις αποφάσεις των Κούρδων πολιτικών προσφύγων και του Πολιτιστικού Δημοκρατικού Κέντρου Κουρδιστάν.

Σήμερα στις 5.00 μ.μ. το Πολιτιστικό Δημοκρατικό Κέντρο Κουρδιστάν καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια».