Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, με το φαινόμενο να έχει προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των σεισμολόγων. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου, έχουν γίνει στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού συνολικά πάνω από 14.00 σεισμοί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα, 10 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν 109 σεισμικές δονήσεις, από τις οποίες οι 13 ήταν πάνω από 4 Ρίχτερ και τέσσερις πάνω από 4,5 Ρίχτερ, με δύο των 5 και 5,3 Ρίχτερ (τον μεγάλο σεισμό το ΕΚΠΑ τον δίνει 5,2).
Ο ισχυρότερος σεισμός από την έναρξη του φαινομένου, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ καταγράφηκε την Δευτέρα και ακολούθησε άλλος μεγέθους 5 Ρίχτερ, αναστατώνοντας τους κατοίκους.
Το ξημέρωμα της Τετάρτης καταγράφηκαν άλλες πέντε σεισμικές δονήσεις στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με ανακοινώσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Η πιο «ισχυρή» από αυτές τις σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφτηκε στις 03:14, κάπου 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της κοινότητας της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις «ασθενείς» δονήσεις, 4, 4,6, 4 και 4,1 βαθμών, αντίστοιχα στις 03:35, στις 04:14, στις 04:18 και στις 04:23, στον θαλάσσιο χώρο, σε απόσταση μεταξύ 20 και 25 χιλιομέτρων νότια της ίδιας κοινότητας, κατά τα δεδομένα του Ινστιτούτου.
Το πρωί σε διάρκεια 24 λεπτών, ο Εγκέλαδος χτύπησε με 4 δονήσεις έντασης πάνω από 4 Ρίχτερ.
Παπαζάχος: Η πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει
Για μικρή μετακίνηση των επικέντρων στην Αμοργό κάτι που είναι αρκετά συχνό ως φαινόμενο έκανε λόγο ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ.
Είναι πιο δύσκολη ακολουθία που έχουμε δει. Το δύσκολο είναι ότι το κεφάλι μας δεν θα ησυχάσει εύκολα. Η διάρκεια του φαινομένου αυτού ειναι εβδομάδες ή και μήνες, δεν υπάρχει μαγικό κουμπί να κλείσουμε τη φύση αύριο ή μεθαύριο
Θα πρέπει να ζήσουμε με το σενάριο ότι για αρκετό διάστημα θα ζήσουμε με την ίδια δρστηριότητα
Καραστάθης: Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού
«Το γεγονός ότι δεν αποκλείουμε ένα σενάριο δε σημαίνει ότι είναι το ίδιο πιθανό» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καραστάθης, γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου επισημαίνοντας ότι είναι «ένα δυναμικό φαινόμενο που εξελίσσεται και η εκτίμηση των ειδικών από τα στοιχεία δείχνει μια εικόνα αρκετά καλή και μένει αυτό να παγιωθεί».
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Γιατί δεν θέλουμε σεισμό 6 Ρίχτερ
«Στις μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις των επιτροπών σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου πουθενά δεν αναφέρεται άνω οροφή των 6 Ρίχτερ. Ένας Ένας πολύ μεγαλύτερος σεισμός δεν θα βοηθούσε. Αν υποτεθεί ότι έχουμε μεγαλύτερο σεισμό ενδεχομένως να αποφορτίσει την κατάσταση αλλά μπορεί να είναι και βλαβερός» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Δεν μπορώ να μπω στη λογική ότι θα εκτονώσει. Τότε μπαίνουν άλλα ζητήματα. Ο σεισμός με μέγεθος 6 τότε αποκτά δυνατότητες διέγερσης και άλλων ρηγμάτων. Αυτό το λαμβάνουν υπόψη;» πρόσθεσε
Κατά τον ίδιο «μετά τις 5 Φεβρουαρίου και παρά τον 5,3 υπάρχει μια σταθερότητα. Το μέσο μέγεθος των σεισμών έχει αρχίσει να μειώνεται όπως και το πλήθος. Δεν έχει τα επιθετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν τις 5 Φεβρουαρίου»
Κλειστά σχολεία και αποφυγή συναθροίσεων
Η Επιτροπή κάλεσε τους κατοίκους να τηρούν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, όπως την αποφυγή των συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους, τη μετακίνηση από ασφαλείς διαδρομές και την αποφυγή των σημείων που έχουν κίνδυνο κατολίσθησης.
Τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ανάφη, την Αμοργό και την Ιό θα μείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.
Τέλος, επισήμανε ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει ως τώρα σε δημόσια κτίρια φαίνεται να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει το Σάββατο
Έκτακτα μέτρα για την προστασία εργαζομένων και επιχειρήσεων
Μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ, την Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως προχωρά στην εφαρμογή ειδικών μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της Σαντορίνης.
Συγκεκριμένα:
- Αναστολή Συμβάσεων Εργασίας
Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Θήρας δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής. Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
- Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού
Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού μισθού καθώς και η αναλογία δώρων εορτών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και να γνωστοποιήσουν το σχετικό πρωτόκολλο στους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι, στη συνέχεια, θα υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Τα παραπάνω θα τεθούν σε λειτουργία μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης.